Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Prolaktyna wyniki

Prolaktyna

Badanie prolaktyny

(...) o swoich dolegliwościach. Wyniki badania prolaktyny Prawidłowe wartości badania różnią się w poszczególnych laboratoriach ... -23 mikrogramów na litr (mcg/L). W przypadku mężczyzn prawidłowy wynik powinien mieścić się w przedziale 3-15 ng/mL lub 3-15 mcg/L. Natomiast u kobiet ciężarnych właściwy wynik to 34-386 ng/mL lub 34-386 mcg/L. Wysoki poziom prolaktyny (powyżej 200 ng/mL) może oznaczać guza ... . Na wynik badania prolaktyny wpływ mogą mieć: intensywny wysiłek, stres, problemy ze snem, stymulacja sutków, przyjmowanie niektórych ...

Normy laboratoryjne

Prolaktyna

Prolaktyna (PRL) to hormon produkowany przez przedni płat przysadki mózgowej. Odpowiada za prawidłowy rozwój młodych kobiet ... przedniego, jak i tylnego płata przysadki. Wyniki badania poziomu prolaktyny Właściwy poziom prolaktyny mieści się w granicach 5 - 15 ng/ml. Jeżeli wyniki przekroczyły normę, może to oznaczać pewne nieprawidłowości. Wyniki wyższe niż 25 ng/ml mogą być oznaką ... prolaktyna (powyżej 100 ng/ml) może być spowodowana guzem przysadki mózgowej. Do wykonania badania potrzeba jedynie próbki krwi ...

Ginekologia

Wyniki badań progesteronu i stradiolu

Wyniki badan: progesteron 9,33 estradiol 159,40 prolaktyna 16,3Witam, prolaktyna w normie (jeśli wynik w ng/dl), pozostałe wyniki - do interpretacji potrzebna jest informacja o dniu cyklu w którym pobrano krew na badanie. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie hormonów tarczycy

Niski poziom TSH i prolaktyny a guz przysadki

Czy niski poziom tsh 0,03 i ft4 0,88 oraz wyniki prolaktyny z mtc: prolaktyna 240ulU/ml (102-429) prolaktyna po MTC 1h 2950ulU/ml prolaktyna po MTC 2h 2160ulU/ml moze sugerować guza przysadki?Witam. Test obciążenia metoklopramidem nie wskazuje na guza przysadki. Proszę bezwzględnie skonsultować się z endokrynologiem który wdroży odpowiednie leczenie niedoczynności tarczycy. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska
Ginekologia

Badanie prolaktyny i MTC

Wyniki prolaktyny z mtc: prolaktyna 240ulU/ml (102-429) prolaktyna po MTC 1h 2950ulU/ml prolaktyna po MTC 2h 2160ulU/ml Czy wynik jest prawidłowy? W internecie pisze ze prawidłowy jest jak po MTC jest 2-4 razy większy. Jeśli jest nieprawidłowy to co moze sugerować?to jest tak zwana hiperprolaktynemia czynnościowa, nic grożnego ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Chęciński Lek. Paweł Chęciński
Hiperprolaktynemia

Jak wygląda terapia hiperprolaktynemii?

Witam, mam rozpoznanie hiperprolaktynemie czynnościową, wyniki moich badań to : prolaktyna 139,9uIU/ml norma [102-496] prolaktyna[1h po MTC] 1225 uIU/ml prolaktyna[2h po MTC] 2588uIU/ml. Jak się to leczy ? mam też podwyższony 17OH progesteron czy to jest z tym związane ?Proszę udać się do lekarza zlecającego powyższe badanie w celu ustalenia odpowiedniego postępowania leczniczego. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Wynik estradiolu, progesteronu i prolaktyny w 24 dniu cyklu

(...) się do ginekologa. Witam. Nie podała Pani jednostek w jakich zostały podane wyniki. Jeśli estradiol jest jest w ng/l, prolaktyna w ng/ml, progesteron w ug/l, wówczas wyniki są prawidłowe. Pozdrawiam. ... Dzień dobry! Chciałam zapytać, czy mam prawidłowy poziom w 24 dniu cyklu. Estradiol 150,11, Progesteron 16,2 Prolaktyna 23,3Z powyższych wyników estradiol jest obniżony, progesteron na dolnej granicy normy, prolaktyna prawidłowa ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski i 1 inny
Ginekologia

Wyniki badań krwi TSH, HBS i prolaktyna

Witam. Ginekolog skierował mnie na badanjie krwi i oto moje wyniki: TSH 2,100 HBS antygen 0,572 ujemny Prolaktyna 13,03 Prolaktyna-MCP/1h 139,33 Chciałabym wiedziec czy sa dobre i czy mam sie martwicWitam serdecznie. Wyniki mieszczą się w normie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badanie hormonów tarczycy

Kontrolnie badania TSH 3-cia generacja przy staraniach o dziecko

Dzień dobry. Mam 28 lat zaczynam starania o dziecko i dziś wykonałam kontrolnie badania TSH 3-cia generacja 1,839 Prolaktyna (16 dnień cyklu) 8,45 ng/ml Prolaktyna po podaniu MCP 121,27. Czy te wyniki są dobre?Wyniki są dobre,nie trzeba ich powtarzać. Następne badania robimy po 6 miesiącach regularnego współżycia. Najpierw badania nasienia partnera. Życze powodzenia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Bojar Lek. Krzysztof Bojar
Ginekologia

Badania hormonalne a nieregularne miesiączki

Witam. Odebrałam wyniki ktore zalecił mi endokrynolog z powodu nieregularnej miesiączki i wyniki były następujące: TSH: 3,760 Progesteron: 7,18 f. lutealna Prolaktyna: 45,96 anty-TPO: 15.03 Nie wiem jak je zinterpretować, proszę o pomoc Witam serdecznie. Zbyt duża prolaktyna i niepokojąco podwyższone anty TPO. Wskazana konsultacja z endokrynologiem. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Hormony

Wyniki badań hormonalnych przy 32-dniowych cyklach

proszę o interpretacje wyników: mam cykle około 32 dniowe, wyniki zrobiłam w 14 dniu cyklu : fsh - 4,63; lh - 9,6; prolaktyna 9,91. Czy te wyniki wskazują na jakąś nieprawidłowość?Bez podania norm obowiązujących w danym laboratorium nie można się wypowiedzieć. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Badanie hormonów przysadki

Wyniki badania prolaktyny i testosteronu

witam. odebrałam wyniki badan. prolaktyna 60.5 przy normie do 23.30. testosteron 0.74 przy normie do 0.481. co moze byc przyczyna?Witam, Szanowna Pani, wyniki Pani badań są absolutnie prawidłowe. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Niedoczynność tarczycy

Subkliniczna niedoczynność tarczycy a starania o dziecko

Dobry wieczór. Dziś odebrałam wyniki prolaktyny. PROLAKTYNA: 333 mU/l- wart.ref.: 127-637 mIU/l PROLAKTYNA (MTC) po 1h 4300 mIU/l PROLAKTYNA po 2h 3205 mIU/l Przed badaniem jak zawsze zażyłam Euthyrox 75 mg- mam subkliniczną niedoczynnosc tarczycy. Czy mogłabym prosić o interpretację wyników. Od 3 lat bezskutecznie staramy się z Mężem o dziecko.Dziękuję za pomoc.Wskazana jest wizyta u enodkrynologa. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska
Ginekologia

Poziom prolaktyny po obciążeniu metoklopramidem

Witam. Wlasnie odebralam wyniki prolaktyny po obiciazeniu metoclopramidem. Wyniki: (na czczo) Prolaktyna mlU/l 926.10 (zakres ref. 110.00-780.00) po obciażeniu MTC (po godzinie) Prolaktyna mlU/l 6275.85 (zakres referencyjny 110.00-780.00) Prosiłabym o informacje o tym wyniku. Rtg siodelka wyszlo dobrze, w srode mam MRI przysadki mozgowej. Jednakże chcialabym zapytac czy te wyniki prolaktyny są zle czy bardzo zle? Proszę o poradęWyniki wsazują raczej na hyperprolaktynemie czynnościową a nie związano ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Badanie hormonów tarczycy

Badania hormonalne a nieregularne miesiączki i nadmierne owłosienie

witam, czy wyniki : prolaktyna 24,4 przy normie 4,8-23 i testosteron 45 przy 6-82 nie są niepokojące? czy mogą być przyczyną bardzo nieregularnych miesiączek i nadmiernego owłosienia? bardzo proszę o odpowiedźProlaktyna jest niewiele podwyższona, konieczne jest rozszerzenie diagnostyki. Proszę koniecznie udać się do ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Badanie hormonów tarczycy

Prośba o analizę wyników badań TSH i PRL

Witam. Moje wyniki są następujące : TSH 1,26 i PRL 95,4 bardzo proszę o interpretacjęTSH jest w normie, prolaktyna podwyższona-leczenie i ewentualne dalsze badania zaleci endokrynolog.Witam, wynik TSH jest w normie, PRL zaś podwyższony (jeżeli wynik jest w jednostkach ng/ml; zakres normy: 5-25 ng/ml) pozdrawiamTSH jest w normie, prolaktyna jest znacznie podwyższona. Polecam lekturę: http://portal.abczdrowie.pl/prolaktyna Pozdrawiam ...

Odpowiada 3 ekspertów :  Lek. Magdalena Mroczek Lek. Magdalena Mroczek i 2 innych
Badanie hormonów tarczycy

Brak okresu a stosowanie leków Euthyrox i Bromocorn

Witam, od dwóch tygodni biorę euthyrox n25 i bromocorn (1/2 tabletki 2x dziennie) wyniki miałam Prolaktyna 59 a tsh 2,3. Nigdy nie spóźniała mi sie miesiączka zawsze o czasie co 28 dni a ostatnie miesiące nawet co 25 dni. Teraz spóźnia się 4 dzień. Testy ciążowe są negatywne. Czy jest szansa, że jednak jestem w ciąży?Witam, Prolaktyna jest dość wysoka, więc to może powodować opóźnienie miesiączki obecnie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie hormonów tarczycy

Prośba o interpretację wyników badań hormonalnych: TSH, prolaktyna

Witam, bardzo proszę o interpretacje wyników. Z badanych wskażników nieprawidłowe są: MPV (obiżone) 8,9 TF4 (obniżone)- 11,78 poza tym FT3(4,74) oraz TSH (3,51)są w normie. Prolaktyna 290.3 Prolaktyna po 60 min 4535Witam! Podane wyniki badań są nieprawidłowe. Proszę udać się na wizytę do specjalisty endokrynologa, który wdroży odpowiednie postępowanie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Badania hormonalne w 22. dniu cyklu a możliwość problemów z zajściem w ciążę

Witam mój ginekolog zlecił mi badania hormonalne w 22 dniu cyklu .TSH Progesteron i Prolaktyne Oto moje wyniki : TSH 3-generacja 2,237 Progesteron 19,93 Prolaktyna 30,22 prosze mi powiedziec czy wszystko jest dobrze czy bede miała problemy z zajściem w ciąże .Prolaktyna jest za wysoka, możliwe włączenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego bromokryptyną do uregulowania poziomu. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Wynik badań hormonalnych u 30-latki

Witam mój ginekolog zlecił mi badania hormonalne TSH Progesteron i Prolaktyne Oto moje wyniki : TSH 3-generacja 2,237 Progesteron 19,93 Prolaktyna 30,22 prosze mi powiedziec czy wszystko jest dobrze czy bede miała problemy z zajściem w ciąże .Prolaktyna jest za wysoka, dla progesteronu konieczna jest znajomość dnia cyklu, w którym zostało wykonane badanie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Wyniki badania poziomu prolaktyny w diagnozie niepłodności

Witam. Wśród licznych badań zleconych przez lekarza ginekologa (diagnoza niepłodności) robiłam prolaktynę ( 2 dc). Prolaktyna na czczo wyszło 21, 21 (N 4,79- 23,30). Zaś prolaktyna po 60 min, od przyjęcia 10mg MTC wyszło aż 120. Co znaczą takie wyniki? Jestem trochę zaniepokojona tym wysokim wynikiem. Czy jest normą, że tak wzrasta poziom prolaktyny po tej tabletce?Witam! Podany, tak wysoki wzrost poziomu prolaktyny może wskazywać na hiperprolaktynemię czynnościową. O szczegółach proszę porozmawiać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Hormony

Podwyższony poziom prolaktyny i progesteronu a staranie się o dziecko

witam. starmy sie z mezem o dziecko. niestety nie wychodzi. zrobilam sobie badania hormonalne. zaniepokoila mnie podwyzszona prolaktyna i progesteron. w 3 dniucyklu oba hormony byly w normie . prolaktyna 410 mlu/l , progesteron 1.1 nmol/l. w 24 dniu prolaktyna 580 mlu/l i progesteron 93.9 nmol/l. czytalam ze prolaktyna moze byc wyzsza w drugiej polowiei nienalezy sie tym przejmowac. czy to prawda? no i ten progesteron mnie martwiPrzedstawione wyniki badań mieszczą się w granicach normy klinicznej. Stężenie prolaktyny ...

Test LH

Wyniki badań hormonalnych wykonanych w 2. dniu cyklu

Witam prosze o objaśnienie wyników:FSH 6,29.LH9,29 Estradiol 37,40 .PROLAKTYNA 311.80.PROLAKTYNA po obciązeniu4358.94 badania robione 2 dzięn cyklu na czczoBez poznania norm obowiązujących w danym laboratorium nie można odnieść się do wyników. Wyniki prolaktyny wymagają rozszerzenia diagnostyki pod postacią RM przysadki mózgowej. Proszę koniecznie udać się do lekarza zlecającego powyższe badania. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Badanie hormonów przysadki

Wyniki poziomu prolaktyny

Witam,lekarz zleciła mi badania przebywam obecnie za granicą i nie mogę sie z nią skonsultować w celu ich zinterpretowania proszę więc o pomoc Prolaktyna I : 705,40 mIU/l przy normie max do 496,00 Prolaktyna II po MCP : (po 2 h powinna według lekarz wzrosnać ośmiokrotnie) 2 735,00 mIU/lPowyższy wynik wskazuje że nie jest hiperprolaktynemia czynności owa. Proszę koniecznie udać się do swojego lekarza. Konieczne jest rozszerzenie diagnostyki. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Hormony

Badania przy problemach z zajściem w ciążę

Witam, ponieważ od roku nie mogę zajść w ciążę, lekarz skierował mnie na badania. Proszę o interpretacje wyników. FSH - 3,8 mIU/ml - faza folikularna (3,5-12,5), LH-3,94 U/I - faza folikularna (2,4-12,6), prolaktyna - 17,04 (3,24-29,12) ng/mL, TSH - 0,754 (0,49-4,67) uIU/mL.Witam! Prolaktyna, TSH - wyniki prawidłowe. FSH, LH - wyniki prawidłowe dla fazy folikularnej cyklu miesięcznego. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Wynik badania prolaktyny na poziomie 37,67

Witam! Odebrałam dxiś wyniki badań z których wynika że Prolaktyna wynosi 37,67 co to oznacza , z tego co sie orientuje sporo prekracza to dopuszczalna normę, bardzo prosze o pomocWitam serdecznie. W tej sytuacji warto wykonać test z metoclopramidem. Oczywiście należy zgłosić się do swojego lekarza. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badanie hormonów tarczycy

Prolaktyna badana w 1. dniu cyklu

1 dzień cyklu prolaktyna 637,7 estradiol 36,94 LH 10,84 FSH 13,8 czy te wyniki są w normie? Mam 36 lat jestem kobietąwitam, jeżeli wynik prolaktyny jest w mIU/L to wynik jest zbyt wysoki i świadczy o hiperprolaktynemii. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie krwi

Wynik prolaktyny przed i po obciążeniu

Witam.prolaktyna 11,901 a po obciazeniu 179,00Witam! Podane wyniki badania mogą wskazywać na występowanie hiperprolaktynemii czynnościowej. Proszę udać się na wizytę do specjalisty ginekologa lub endokrynologa, który pokieruje procesem diagnostyczno-leczniczym. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Badanie krwi

interpretacja wyniku MTC u 28-latki

Witam proszę o interpretacje wyniku MTC 0/60 obciążenie -PROLAKTYNA 1039 ulU/ML 4193 ulU/MLWitam serdecznie. Obaw wyniki są nieprawidłowe, szczególnie wynik początkowy. Wskazana jest wizyta u endokrynologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badanie hormonów tarczycy

Wyniki badań TSH, FT4, FT3 i prolaktyny u 36-latki

witam mam 36 lat moje wyniki badań to TSH 35,0100 , FT4- 8,70 / FT3-2,72 /PROLAKTYNA 76,43 COTE WYNIKI OZNACZAJAwitam, sugeruja niedoczynnośc tarczycy (zapraszam na bloga, po więcej informacji,http://doktormagda.blogspot.com/2014/11/czy-tarczyca-ma-wpyw-na-zajscie-w-ciaze.html ) , a PRL do kontroli po jej wyrównaniu (http://doktormagda.blogspot.com/2015/01/prolaktyna-co-to-w-ogole-jest-prl.html) ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Jagiełło Lek. Magdalena Jagiełło
Ginekologia

Czy można wykonać badania hormonalne podczas miesiączki?

dzien dobry wlasnie dostalam miesiaczke ktora wywolalam luteina , w poniedzialek chce jechac zrobic badania hormonalne: progesteron, estradiol i prolaktyna . czy moge je zrobic gdy mam miesiaczke? Dziękuje z gory za odpowiedziWitam! Podane wyniki powinny zostać wykonane w konkretnych dniach cyklu, wg zaleceń lekarza prowadzącego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Badanie hormonów tarczycy

Badania hormonalne u 36-letniej kobiety starającej się o dziecko

Witam . Moje wyniki to fsh 9.04mlu/ml , lh 4,35 mlu/ml prolaktyna 76,43 ng/ml .Mam36 lat i staram się o dziecko czy te wyniki są dobreBez podania norm obowiązujących w danym laboratorium, bez podania dnia cyklu w którym były wykonane badania nie można się wypowiedzieć co do wyników. Zależy to od fazy cyklu w której wykonywane były badania. https://portal.abczdrowie.pl/badania-fsh https://portal.abczdrowie.pl/prolaktyna ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski i 1 inny
Hiperprolaktynemia

Hiperprolaktynemia czynnościowa a mikrogruczolak

czy przy chiperprolaktynemi czynnosciowej moge miec mikrogruczolaka prolaktyna zwykla w normie a po tescie zawysokaPrzy hiperprolaktynemii czynnościowej nie wystepuja zmiany w przysadce. PozdrawiamPrzy mikrogruczolaku w teście zazwyczaj stężenie prolaktyny istotnie się nie zmienia. Wyniki świadczą raczej o hiperprolaktynemii czynnościowej. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Katarzyna Szymczak Lek. Katarzyna Szymczak i 1 inny
Badanie hormonów tarczycy

Badanie hormonalne przy nieregularnych miesiączkach

WITAM Mam 49 lat problemy z miesiączką jest nieregularna a wyniki badań są następujące; E2-279, FSH- 33,2, LH- 162,2, PRL- 50,8. Z GÓRY DZIĘKUJĘWitam serdecznie, prolaktyna jest podwyższona. Proszę zgłosić się z wynikami do ginekologa. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Badania hormonalne

Wyniki poziomu prolaktyny i testosteronu

Witam zrobiłem sobie wyniki na Prolaktyne i testosteron mam 27 lat (mężczyzna ) o to moje wyniki prolaktyna 372,90 mIU/l, testosteron 578,30 ng/dl* czy te wyniki są w normie?Bez podania norm danego laboratorium nie można odnieść się do wyników. Proponuję udać się do lekarza rodzinnego wraz z wynikami, po badaniu będzie można określić konieczność dalszych konsultacji. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Wyniki poziomu prolaktyny i choroba Hashimoto

Witam :) Mam pewne pytanie, dziś doszły do mnie wyniki prolaktyny PROLAKTYNA 609.2 mIU/l wart.ref.: 102.0 - 496.0 mIU/l PROLAKTYNA po 60 minutach 1321 mIU/l PROLAKTYNA po 120 minutach 982.7 mIU/l mogłabym prosić o ich interpretację :) wiem że pierwszy wynik jest podwyższony ale o co chodzi z pozostałymi ?:) Dodam jeszcze że choruję na Hashimoto, i mam problem z miesiączkami od miesiąca jest codziennie. dziękuję za pomoc :)witam, czy hashimoto jest wyrównane? tzn,.czy TSH jest w normie?jeśli tak, to chyba ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Jagiełło Lek. Magdalena Jagiełło
Ginekologia

Wyniki prolaktyny i estradiolu a planowanie ciąży

Witam prosze o konsultacje moje wyniki prolaktyna przed lekiem 18,97 ng/ml po leku 77,10 ng/ml; fsh 6,92 mul/ml; estriadiol 30,93 pg/ml co oznaczaja te wyniki, czy przy takich mam sznase na ciąże. PozdrawiamWitam, proponuję wizytę u ginekologa, który wyjaśni i zanalizuje Pani wyniki dodatkowo zbierając wywiad lekarski. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Wyniki estradiolu i PCOS a planowanie ciąży

Witam potrzebuje pomocy mam pcos robilam wyniki estradiol wyszedl mi 87,13 progesteron 0,92 prolaktyna 10,11 co mam zrobic zeby wyniki byly dobre dla zajscia w ciaze???dodam ze zrobie wszystko zeby wkoncu sie nam udalo....Witam. Trudno interpretować wyniki, ponieważ nie podała Pani jednostek, ani dnia cyklu, w którym wykonała Pani badanie. Proszę udać się z wynikami do ginekologa, który pokieruje odpowiednim leczeniem. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska
Ginekologia

Wynik badań hormonalnych i beta-HCG przy spóźniającej się miesiączce a możliwość problemów z zajściem w ciążę w przyszłości

Witam, W dniu dzisiejszym odebrałam wynik badań. Miesiączka spóźnia mi sie od półtorej miesiąca wcześniej byla regularna. Dodamy, że w ciąży nie jestem. Wyniki beta HCG 0,100 mlU/ml A wyniki to: Progesteron 1,07 ng/ml Prolaktyna 32,08 ng/ml Co to znaczy? Czy takie wyniki mogą oznaczać w przyszłości problemy z zajściem w ciąże?Może to być wtórne zatrzymanie miesiączki,konieczna jest wizyta u Ginekologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski