Trwa ładowanie...

Włóż pomidory do torebki z jabłkiem. Genialny trik (WIDEO)

 Dorota Mielcarek
11.07.2019 19:33

Sezon na świeże owoce i warzywa to doskonały czas dla osób, które lubią kolorowe dania pełne witamin. Korzystając ze wszystkich darów natury, kupujemy pachnące pomidory, ogórki, banany, czereśnie i truskawki.

Dlaczego warto jeść warzywa sezonowe?

Uprawiane są w naturalnych warunkach i nie potrzebują oprysku. Pozbawione konserwantów są zdrowe, świeże i pyszne. Bez obaw można podać je dziecku. Te szczególnie dojrzałe przypadną im do gustu.

Wybór idealnych owoców jest trudny. Piękny wygląd nie zawsze idzie w parze z doskonałym smakiem. Podczas kupowania warzyw i owoców należy kierować się rozsądkiem.

Choć wygląd i zapach mogą dużo powiedzieć o świeżości kupowanych produktów, często okazują się mylące. Kupując owoce zbyt dojrzałe trzeba je spożyć bardzo szybko. Chcąc, by dłużej zachowały swoją świeżość, kupujemy lekko niedojrzałe.

Niektóre produkty, np. banany, zmieniają kolor pod wpływem etylenu. Brązowa skórka nie oznacza, że banan jest zepsuty. Wręcz przeciwnie – dopiero dojrzał i będzie bardziej smaczny.

Etylen to lotny hormon roślinny, dzięki któremu rośliny dojrzewają. Im większe stężenie etylenu, tym szybciej owoce są idealne do jedzenia.

A więc jak przyspieszyć dojrzewanie owoców? Dowiesz WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze