Prosze o interpretacje moich wynikow

Normy laboratoryjne

Kreatynina - charakterystyka, przebieg, normy, interpretacja

może być niskie pomimo upośledzenia funkcji nerek. Zobacz także interpretacje różnych wyników tego badania: Podwyższona kreatynina a piasek (...) . Wiesław Mahaczek Czy mój poziom kreatyniny jest za wysoki? - odpowiada lek. Anna Syrkiewicz Jak zbić wysoki poziom kreatyniny? - odpowiada lek

Pierwszy rok życia dziecka

Nie pozwólcie obciąć moich nóżek

Każdy rodzic czeka na pierwszy krok swego dziecka. Jest to moment, w którym rodzice oddają dziecko ze swoich bezpiecznych ramion światu, który jest pod jego nogami. I mają nadzieję, że ten świat nigdy nie skrzywdzi tych małych stópek. 10-miesięczna Julcia jeszcze nie dotknęła stopami ziemi, pon ...

Badania

FSH - wskazania, przebieg, interpretacja

jest w różnej ilości w zależności od pory dnia. FSH - interpretacja FSH ma różny poziom w zależności od dnia cyklu miesiączkowego. Przyjmuje

Badanie płynu mózgowo-rdzeniowego

Przebieg i interpretacja nakłucia lędźwiowego

Nakłucie lędźwiowe to stosunkowo łatwa i niegroźna dla pacjenta procedura. Polega na wprowadzeniu igły między kręgi kręgosłupa lędźwiowego do tzw. przestrzeni podpajęczynówkowej oraz pobranie płynu mózgowo-rdzeniowego. Metoda stosowana jest głównie w celu potwierdzenia neuroinfekcji. Mimo że ...

Badania

Wyniki morfologii- normy, interpretacja

): 0,6-4,1 K/µl; 20-45%, Monocyty (MONO): 0,1-0,4 G/l, Trombocyty (PLT): 140-440 K/µl (G/l). Wyniki morfologii krwi  - interpretacja Wymienione

Normy laboratoryjne

Amoniak - wskazania, normy, interpretacja

- interpretacja Amoniak może świadczyć o różnych schorzeniach. Zdarza się jednak, że zbyt duża lub zbyt mała ilość amoniaku w moczu wynika

Normy laboratoryjne

AFP - normy, interpretacja wyników

- interpretacja wyników W przypadku diagnostyki prenatalnej oznaczenia AFP w surowicy krwi matki dokonuje się między 14., a 18. tygodniem ciąży (...) & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2, Wallach J., Interpretacja badań laboratoryjnych, Medipage, Warszawa 2011, ISBN 978-83-61104-38-4, Brunzel

Normy laboratoryjne

Mocznik - zastosowanie, normy, interpretacja

. Wraz z wiekiem zwiększa się poziom mocznika we krwi. Mocznik - interpretacja Mocznik należy interpretować w oparciu o normy. Ilość mocznika we krwi

Normy laboratoryjne

Estradiol - wskazania, normy, interpretacja

- interpretacja Estradiol może wskazywać na różne schorzenia. Podwyższony poziom estradiolu występuje w trakcie ciąży, a także gdy: stosowane są estrogeny (...) , Springer PWN, Warszawa 1998, ISBN 83-86637-07-2, Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo

EKG spoczynkowe – charakterystyka, wskazania, opis badania

Interpretacja badania EKG serca

odpowiednie leczenie i zapobiec jej rozwojowi. Sama metoda przeprowadzenia badania jest bardzo łatwa, jednak interpretacja wyniku może czasami (...) , ale także czas ich trwania. Najważniejsze w interpretacji EKG jest ocena podstawowych załamków oraz odległości między nimi. Pierwszy z nich to załamek P

Normy laboratoryjne

Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja

ferrytyny jest inna dla mężczyzn i kobiet, odpowiednio: mężczyźni: 15 - 400 µg/l, kobiety: 10 - 200 µg/l. Ferrytyna - interpretacja Ferrytyna powinna (...) , Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2, Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja

Badania

Spirometria - przebieg, interpretacja, przeciwwskazania

osiągnięta podczas natężonego wydechu. Wyniki spirometrii są przedstawione w postaci wartości liczbowych oraz interpretacji graficznej (wykresów). Zwykle (...) reaktywność oskrzeli, czyli sposób, w jaki odpowiadają one na działanie czynników drażniących. Spirometria - interpretacja Spirometria wymaga interpretacji

Normy laboratoryjne

APTT - przebieg, interpretacja

były prawidłowe trzeba przeprowadzić je na czczo, po co najmniej 8-godzinnym odstępie od ostatniego posiłku. APTT - interpretacja APTT bada (...) ., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3

Badania

ALAT - normy, przebieg, interpretacja

. Badanie krwi na stężenie ALAT należy wykonywać na czczo. ALAT - interpretacja ALAT wskazuje na różne choroby wątroby. Podwyższony poziom ALAT

Normy laboratoryjne

Leukocyty - norma i interpretacja badań

i po wybarwieniu go metodą Pappenheima ocenić mikroskopowo poszczególne formy leukocytów. Zobacz interpretacje rożnych wyników tego badania: Białe krwinki

Badania

OGTT - badanie, wskazania, interpretacja

, które chorują na cukrzycę * Zaskakujące objawy cukrzycy * Stan przedcukrzycowy - co należy o nim wiedzieć? OGTT - interpretacja Normy i prawidłowy poziom (...) procent. Warto jednak zauważyć, że** interpretacji badania OGTT** powinien dokonać lekarz po przeprowadzeniu odpowiedniego wywiadu lekarskiego i innych

Normy laboratoryjne

Kwas moczowy - normy, interpretacja

%, a u zdrowej kobiety do 6 mg%. Kwas moczowy - interpretacja Kwas moczowy może przekroczyć przyjęte normy. Do takiego zwiększenia stężenia kwasu

Normy laboratoryjne

RF - przebieg, interpretacja

, należy badanie powtórzyć. RF - interpretacja RF wskazuje na różne schorzenia. Na dodatni wynik badania RF mają wpływ: zapalenie wsierdzia; twardzina

Normy laboratoryjne

Progesteron - zastosowanie, normy, interpretacja

dla konkretnego oznaczenia. Interpretacja wyników stężenia progesteronu zależy od fazy cyklu miesiączkowego oraz od tego, czy kobieta jest w ciąży. Stężenie (...) - interpretacja Progesteron w badaniu może wykazać zbyt wysokie lub zbyt niskie stężenie. Fizjologicznie w ciążach mnogich stężenie progesteronu

Normy laboratoryjne

Kortyzol - stężenie, normy, interpretacja

mieszczą się w granicach 80 - 120 µg/24h. Kortyzol - interpretacja wyników Kortyzol jest badany w diagnostyce niedoczynności i nadczynności kory

Badanie krwi- zastosowanie, normy, interpretacja

Morfologia z rozmazem - cel, interpretacja

, schorzeń wywołanych bakteriami czy wirusami, alergii, ale także zaburzeń szpiku kostnego. Morfologia z rozmazem - interpretacja Bez względu

Depresja i mania

Recenzja książki "Mój Czarny Pies Depresja" Matthew Johnstone'a

wiele publikacji na temat depresji, jednak nie są one dla wszystkich zrozumiałe. „Mój Czarny Pies Depresja" Matthew Johnstone'a od Wydawnictwa (...) , który próbuje nadążyć za właścicielem. W publikacji „Mój Czarny Pies Depresja" od Wydawnictwa Media Rodzina rysunek i tekst idealnie się uzupełniają

Normy laboratoryjne

Fibrynogen - przebieg, wskazania, norma, interpretacja

różnić pomiędzy poszczególnymi laboratoriami. Fibrynogen - interpretacja Fibrynogen może wskazywać na różne schorzenia. Niski fibrynogen występujący (...) laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3, Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna...

Normy laboratoryjne

fT4 - wskazania, przebieg, interpretacja, normy

u pacjentów z tzw. wolem, czyli przerostem gruczołu tarczowego oraz u kobiet, które zmagają się z problemem niepłodności. fT4 - interpretacja (...) . (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0, Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo...

Normy laboratoryjne

Parathormon - działanie, wskazania, normy, interpretacja

się w granicach: 1,1 - 6,7 pmol/l (10 - 60 pg/ml). Parathormon - interpretacja Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem (...) . Interpretacja wyników badań laboratoryjnych, Via Medica, Gdańsk 2002, ISBN 83-89012-96-0, Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna

Badania moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Interpretacja wyniku badania ogólnego moczu

to jest badaniem rutynowym, co znaczy, że lekarze często zlecają badanie moczu. Interpretacja wyników jest niezwykle ważna w postawieniu diagnozy (...) również pomocne w diagnozie kamicy nerkowej, rozpadu mięśni prążkowanych oraz zapalenia nerek. Interpretacja wyników badań moczu opiera się głównie

Badania

TSH - cel, normy, interpretacja, wady

. TSH - interpretacja TSH poniżej dolnej granicy normy oraz podwyższenie wartości fT4 lub fT3 i fT4 (bardzo rzadko podwyższone jest samo fT3) to typowe

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania

się, że u niektórych osób, zwłaszcza tych hospitalizowanych nawet TSH na poziomie 10 mlU/l nie wymaga leczenia. TSH - wyniki i interpretacja badania Hormon TSH (...) , Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3370-0, Wallach J., Interpretacja badań laboratoryjnych, Medipage, Warszawa 2011, ISBN 978-83-61104-38-4

Czynniki krzepnięcia - charakterystyka, opis badania, interpretacja wyników, nieprawidłowości

INR - wskazania, normy, interpretacja, właściwości

do 3,0. Oczekiwane wyniki INR u osób po wszczepieniu zastawek wynoszą od 2,5 do 3,5. INR - interpretacja INR wskazuje na różne nieprawidłowości

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

CRP - norma, interpretacja, choroby serca

wyniki są zaniżone. Jako bezpieczny uznaje się wynik CRP na poziomie do 5 mg/l. CRP - interpretacja Dobra interpretacja wyniku CRP (...) jest bardzo ważna. Interpretacja CRP może dać sporo informacji na temat stanu zdrowia pacjenta. Pamiętajmy, że w przypadku CRP interpretacja...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

OB - przebieg badania, normy, interpretacja

do 20 mm na godzinę. OB - interpretacja OB może wskazywać na różne stany chorobowe. Podwyższony wynik OB oznacza szybszy opad erytrocytów. Wysokie

Badanie krwi- zastosowanie, normy, interpretacja

Interpretacje badań - OB, CRP, fibrynogen

. Badania te należą obok morfologii do najczęściej wykonywanych i zlecanych przez lekarzy badań krwi. Interpretacja badań - OB Badanie OB (...) tego badania krwi odczytuje się po godzinie, a następny po dwóch, poprzez ustawienie pionowo rurki z krwią. Interpretacje badania OB można przyspieszyć poprzez

Badania

Badanie krwi- zastosowanie, normy, interpretacja

i we wstrząsie anafilaktycznym; utratą płytek - na przykład w wyniku krwotoku. Badanie krwi - interpretacja Morfologia krwi to badania elementów (...) zły cholesterol). Zobacz interpretacje rożnych wyników tego badania: Badanie krwi i podwyższone MID - odpowiaka lek. Marta Gryszkiewicz Badania

Badania radiologiczne klatki piersiowej

Prześwietlenie płuc - interpretacja zdjęć RTG

, które zmieniają rozmiar tkanek lub sposób, w jaki absorbowane jest przez nie promieniowanie. W interpretacji zdjęć należy pamiętać, że „zacienieniem

Normy laboratoryjne

Aldosteron - badanie, normy, interpretacja wyników

* Diagnostyka chorób nadnerczy * Guz nadnerczy - objawy, rozpoznanie, leczenie, rokowanie Aldosteron - interpretacja wyników Wzrost poziomu aldosteronu (...) nadnerczy (chorobie Addisona). Obniżone stężenie aldosteronu i ARO obserwuje się we wrodzonym przeroście nadnerczy. Przy interpretacji wyników badania

Normy laboratoryjne

Anty-CCP - charakterystyka, interpretacja wyników

, którą jest właśnie reumatoidalne zapalenie stawów (w skrócie RZS). Stąd tak istotne jest badanie poziomu anty-CCP. Anty-CCP - interpretacja wyników (...) norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3, Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna