Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie próżniowe uniemożliwia dotarcie do żywności bakterii, a także pomaga zachować właściwy wygląd i formę produktów do spożycia. Jakie inne zalety ma próżniowe pakowanie żywności i jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie jedzenia?

1. Jakie korzyści płyną z próżniowego przechowywania żywności?

Próżniowe przechowywanie jedzenia ma wiele zalet, do których zaliczają się następujące fakty:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnych produktów, ponieważ nie mają one kontaktu z powietrzem, które wchłania wilgoć.
  • Natomiast suche rodzaje jedzenia, na przykład brązowy cukier, nie stają się twardsze, ponieważ nie wchłaniają wilgoci z powietrza.
  • Pakowanie próżniowe utrzymuje produkty bogate w tłuszcz i olej w dobrym stanie, ponieważ to właśnie powietrze powoduje zjełczały smak i zapach.
  • Zanieczyszczenie żywności insektami jest niemożliwe, ponieważ potrzebują one powietrza, aby żyć.
  • Próżniowe pakowanie mięsa i ryb pozwala błyskawicznie je zamarynować.
  • Rachunki za żywność maleją, ponieważ dzięki temu, że jedzenie można dłużej przechowywać, mniej się go psuje i wyrzuca. Ponadto możliwe jest kupowanie większych ilości tanich produktów, które można właściwie przechowywać.

2. Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Próżniowe przechowywanie żywności w domu można przeprowadzić na kilka sposobów. Istnieją poręczne urządzenia, które pozwalają usunąć powietrze z pojemników z żywnością. Są to ręczne pompki i specjalne plastikowe torebki na żywność z wachlarzykiem do usuwania powietrza, które dopasowują się luźno do kształtu jedzenia. Jednak aby powstały właściwe warunki przechowywania żywności, należy pamiętać, że próżniowe pakowanie nie jest alternatywą dla lodówki. Nawet produkty zapakowane próżniowo zawierają wilgoć i składniki, które w wysokiej temperaturze powodują zepsucie jedzenia. Nie oznacza to oczywiście, że należy trzymać w lodówce próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego spowodowanego podstawowymi błędami w zarządzaniu produktami spożywczymi w domu.

Próżniowe przechowywanie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia niektórych produktów poprzez zminimalizowanie ich styczności z powietrzem. Nie należy jednak wpadać w przesadę i pakować w ten sposób wszystkich rodzajów jedzenia. Zwykle wystarczy szczelny pojemnik na żywność, aby efekt przechowywania był zbliżony do pakowania próżniowego. Warto pamiętać, że próżniowe pakowanie nie jest w stanie zastąpić niskiej temperatury, która jest w lodówce. Przechowywanie mięsa w temperaturze pokojowej to prosta droga do poważnego zatrucia pokarmowego. Zasady przechowywania produktów spożywczych nie są szczególnie skomplikowane, dlatego warto się do nich stosować.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!