Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie próżniowe uniemożliwia dotarcie do żywności bakterii, a także pomaga zachować właściwy wygląd i formę produktów do spożycia. Jakie inne zalety ma próżniowe pakowanie żywności i jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie jedzenia?

Polecane wideo:

Jakie korzyści płyną z próżniowego przechowywania żywności?

Próżniowe przechowywanie jedzenia ma wiele zalet, do których zaliczają się następujące fakty:

  • Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnych produktów, ponieważ nie mają one kontaktu z powietrzem, które wchłania wilgoć.
  • Natomiast suche rodzaje jedzenia, na przykład brązowy cukier, nie stają się twardsze, ponieważ nie wchłaniają wilgoci z powietrza.
  • Pakowanie próżniowe utrzymuje produkty bogate w tłuszcz i olej w dobrym stanie, ponieważ to właśnie powietrze powoduje zjełczały smak i zapach.
  • Zanieczyszczenie żywności insektami jest niemożliwe, ponieważ potrzebują one powietrza, aby żyć.
  • Próżniowe pakowanie mięsa i ryb pozwala błyskawicznie je zamarynować.
  • Rachunki za żywność maleją, ponieważ dzięki temu, że jedzenie można dłużej przechowywać, mniej się go psuje i wyrzuca. Ponadto możliwe jest kupowanie większych ilości tanich produktów, które można właściwie przechowywać.

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Próżniowe przechowywanie żywności w domu można przeprowadzić na kilka sposobów. Istnieją poręczne urządzenia, które pozwalają usunąć powietrze z pojemników z żywnością. Są to ręczne pompki i specjalne plastikowe torebki na żywność z wachlarzykiem do usuwania powietrza, które dopasowują się luźno do kształtu jedzenia. Jednak aby powstały właściwe warunki przechowywania żywności, należy pamiętać, że próżniowe pakowanie nie jest alternatywą dla lodówki. Nawet produkty zapakowane próżniowo zawierają wilgoć i składniki, które w wysokiej temperaturze powodują zepsucie jedzenia. Nie oznacza to oczywiście, że należy trzymać w lodówce próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego spowodowanego podstawowymi błędami w zarządzaniu produktami spożywczymi w domu.

Próżniowe przechowywanie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia niektórych produktów poprzez zminimalizowanie ich styczności z powietrzem. Nie należy jednak wpadać w przesadę i pakować w ten sposób wszystkich rodzajów jedzenia. Zwykle wystarczy szczelny pojemnik na żywność, aby efekt przechowywania był zbliżony do pakowania próżniowego. Warto pamiętać, że próżniowe pakowanie nie jest w stanie zastąpić niskiej temperatury, która jest w lodówce. Przechowywanie mięsa w temperaturze pokojowej to prosta droga do poważnego zatrucia pokarmowego. Zasady przechowywania produktów spożywczych nie są szczególnie skomplikowane, dlatego warto się do nich stosować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce?

Jak myć warzywa i owoce? Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę (...) przechowywanie. Najważniejsze jest ograniczenie...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce (...) Przechowywanie...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać herbatę?

wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona (...) , ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i...

Zasady przechowywania żywności

Produkty, których nie należy odgrzewać

Produkty, których nie należy odgrzewać

rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić. Zobacz także: Co się stanie, gdy odstawisz

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie mleka

Przechowywanie jedzenia powoli staje się dla wielu osób wyzwaniem. Nie każdy zna zasady przechowywania żywności, przez co zdarzają się różne nowatorskie, często mało racjonalne pomysły....

Zasady przechowywania żywności

ABC przechowywania żywności

na mikro i makroskładniki. Nie należy zapominać o tym, że dobór produktów jest tak samo ważny jak późniejsze odpowiednie przechowywanie. Lodówka (...) - nowe rozwiązania dla dłuższej świeżości Podczas rozmieszczania produktów spożywczych...