Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości odżywczych. Zamrażanie produktów jest także bardzo wygodne. W każdej chwili można sięgnąć po zapasy, na przykład mrożone pierogi lub kopytka, a nawet mrożone owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności produktów spożywczych, jednak należy wziąć pod uwagę zasady przechowywania żywności. Jak przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły wartości odżywczych? Co zrobić, by przedłużyć termin spożycia mięsa czy masła?

Polecane wideo:

Konserwacja żywności

Od czasu kiedy rozwój technologii dał ludziom możliwość przechowywania żywności w lodówce, znacznie rzadziej cierpią na zatrucia pokarmowe. Pod wpływem wody dochodzi bowiem do procesu namnażania bakterii i drobnoustrojów, które powodują nieprzyjemne w skutkach dolegliwości pokarmowe. Wszelkie rodzaje konserwowania żywności, takie jak wędzenie czy marynowanie, mają za zadanie redukcję wody. Jednak najbardziej korzystnym sposobem przedłużania daty spożycia produktów spożywczych jest zamrażanie. Dlaczego? Proces zamrażania zmniejsza aktywność enzymów, które doprowadzają do psucia się żywności. Zamrażanie żywności właściwie wcale nie zmienia wartości odżywczej poddawanych mu produktów. Przed zamrażaniem warzyw najlepiej poddać je procesowi blanszowania, czyli parzenia w gorącej wodzie. Powoduje to niewielkie ubytki witamin, jednak skutecznie zabezpiecza przed procesem psucia. Przyjmuje się, że zamrożone produkty spożywcze można przechowywać w zamrażarce przez okres od 3 do 12 miesięcy, ale jest to w dużej mierze kwestią indywidualną.

Jak przechowywać mrożonki?

Wystarczy zastosować się do następujących wskazówek, by przechowywanie mrożonek było prawidłowe:

  • Jeśli samodzielnie mrozisz warzywa i owoce, zapakuj je w folię termoizolacyjną. W ten sposób ochronisz żywność przed dostępem tlenu, przyspiesza on bowiem wszystkie procesy chemiczne. Najlepszym pomysłem jest jednak kupowanie produktów pakowanych próżniowo.
  • Mrożonki przygotowane osobiście będą lepszej jakości, jeżeli proces zamrażania będzie szybki. Powolne zamrażanie powoduje powstawanie kryształków lodu, które rozrywają błony komórkowe warzyw i owoców. W rezultacie w czasie rozmrażania z tych produktów wyciekają znaczne ilości soku.
  • Kupując gotowe mrożonki, zwróć uwagę na to, czy nie były już rozmrażane. Poznasz to po ich strukturze. Produkt nie powinien być zbity w bryłę, lecz stosunkowo „sypki”. Pod palcami powinieneś być w stanie wyczuć poszczególne elementy mrożonki. Po zakupie możliwie szybko schowaj zamrożone produkty do zamrażarki.
  • Gotowe mrożonki przechowuj w temperaturze, która nie będzie wyższa od tej podanej na opakowaniu. W ten sposób unikniesz szybkiego rozwoju bakterii oraz zmian chemicznych i biochemicznych.
  • Rozmrożone produkty powinny być jak najszybciej spożyte. Nie należy ich ponownie zamrażać!

Mrożenie żywności daje nam możliwość zrobienia zapasów owoców oraz warzyw w sezonie ich występowania. Sprawia to, że możemy po nie sięgać o dowolnej porze roku, szczególnie jesienią i zimą. Pamiętajmy jednak, że należy wyeliminować dostęp tlenu oraz światła, które mogą być zaczątkiem procesów psucia i namnażania się bakterii.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce?

Jak myć warzywa i owoce? Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce (...) Przechowywanie...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać herbatę?

wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona (...) , ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę (...) przechowywanie. Najważniejsze jest ograniczenie...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego...

Zasady przechowywania żywności

Produkty, których nie należy odgrzewać

Produkty, których nie należy odgrzewać

rodzaje zdrowej żywności po odgrzaniu nie tylko tracą ważne składniki odżywcze, ale wręcz mogą nam szkodzić. Zobacz także: Co się stanie, gdy odstawisz

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie mleka

Przechowywanie jedzenia powoli staje się dla wielu osób wyzwaniem. Nie każdy zna zasady przechowywania żywności, przez co zdarzają się różne nowatorskie, często mało racjonalne pomysły....