Przedświąteczny detoks

Jak przygotować organizm do ucztowania przy wielkanocnym stole? W tym celu warto przeprowadzić detoks. Dzięki niemu oczyścimy organizm ze szkodliwych substancji, co zaowocuje lepszym samopoczuciem i wyglądem.

Detoksykacja to proces usuwania toksycznych substancji, które gromadzą się w organizmie z pożywienia, powietrza, kosmetyków. Przeprowadza się go nie tylko w przypadku zatrucia, ale i okresowo — na przykład na wiosnę, jak i przed świętami, kiedy organizm potrzebuje więcej energii, by strawić duże porcje ciężkostrawnych potraw. Detoks sprawi, że poczujemy się lżej, a ogólne samopoczucie i stan skóry się poprawią.

Zamiast jednodniowej głodówki, która może skutkować pogorszeniem samopoczucia i zmęczeniem (co więcej, gdy organizm zauważy niedostateczną ilość kalorii, zacznie magazynować tkankę tłuszczową), lepiej wprowadzić do jadłospisu grupy produktów, które pomogą nam go oczyścić i dodatkowo zredukować wagę.

Zobacz film: "Jak przetrwać święta na diecie?"

5 pomysłów na jednodniowy detoks
5 pomysłów na jednodniowy detoks [6 zdjęć]

Oczyszczanie organizmu z toksyn to sposób na jego wzmocnienie i poprawę samopoczucia. W trakcie 24-godzinnego...

zobacz galerię

1. Jak przeprowadzić przedświąteczny detoks?

W trakcie przedświątecznego detoksu rezygnujemy z alkoholu, kawy i czarnej herbaty. Nie jemy białego pieczywa, mięsa, cukrów i tłuszczów zwierzęcych. Unikamy ostrych przypraw i smażenia, produkty gotujemy lub jemy na surowo. Najlepiej spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie, co usprawni metabolizm. Pijemy duże ilości wody — to od niej zależy prawidłowe funkcjonowanie organów i skuteczne oczyszczanie.

Przeczytaj również:

2. Mikstury oczyszczające

Jednym ze sposobów na detoks jest włączenie do dziennego menu oczyszczających mikstur: wody z sokiem z cytryny lub z octem jabłkowym. Pierwszą pijemy rano na czczo (doda nam energii). Ma właściwości odkwaszające, a enzymy obecne w cytrynie wspomagają trawienie i spalanie kalorii. Warto ją pić nie tylko w okresie przedświątecznym, ale i na co dzień.

Drugą miksturę detoksykującą przygotujemy, dodając do szklanki wody łyżkę octu jabłkowego. Produkt ten jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera też pektyny, które usprawniają przemianę materii. Ponadto zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Wodę z dodatkiem octu jabłkowego należy pić dwa razy dziennie — rano i wieczorem.

Kolejnym napojem o zbawiennym wpływie na organizm jest woda z miodem (jedna łyżka na szklankę płynu). Regeneruje i wzmacnia. Jego urozmaiceniem może być dodatek cynamonu. Przyprawę zalewamy gorącą wodą, czekamy, aż płyn wystygnie i dopiero wtedy dodajemy łyżkę miodu. Mikstura ta oczyszcza organizm i usprawnia procesy trawienne.

Przeczytaj również:

3. Źródła błonnika, które oczyszczają jelita

W trakcie detoksu przedświątecznego zaleca się jeść produkty bogate w błonnik. Ten składnik ma duży wpływ na pracę układu pokarmowego: niczym miotełka oczyszcza organy z zalegających resztek pokarmowych. Jeśli włączymy jego źródła do menu przed świętami, przyspieszymy trawienie i przygotujemy organizm do wytężonej pracy w trakcie ucztowania. Najwięcej błonnika pokarmowego dostarczają warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, a także kasze.

Kasze - źródło błonnika
Kasze - źródło błonnika (123RF)

4. Produkty o właściwościach oczyszczających

Oprócz produktów bogatych w błonnik warto do menu wprowadzić te, które są znane z właściwości oczyszczających. Są to m.in. kiszonki, suszone owoce i cytrusy. Kiszone ogórki i kapusta pomagają usuwać toksyny z organizmu. Działanie oczyszczające zyskują w trakcie fermentacji. Są również niskokaloryczne, więc możemy je jeść bez obaw o wagę.

Grejpfruty oczyszczają jelita ze złogów
Grejpfruty oczyszczają jelita ze złogów (123RF)

Właściwości detoksykujące wykazują też grejpfruty. Owoce te wspomagają procesy trawienne i oczyszczają jelita ze złogów. Są dobrym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, zatem mają korzystny wpływ na stan skóry. Na pracę układu pokarmowego mają też wpływ suszone śliwki. Dostarczają błonnika pokarmowego, witamin (C, E i K) i składników mineralnych (magnezu, potasu, wapnia i żelaza).

Przeczytaj również:

5. Kultury bakterii regulujące pracę jelit

Kultury bakterii, szczególnie bakterie kwasu mlekowego, które są obecne w produktach mlecznych typu jogurt, maślanka i kefir, mają pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Regulują pracę jelit i utrzymują prawidłową florę fizjologiczną. Poprawiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z pożywienia, a ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi. Po produkty bogate w żywe kultury bakterii warto sięgać w okresie przedświątecznym, jak i w trakcie świąt, gdy poczujemy, że układ trawienny jest przeciążony.

Wsparciem dla organizmu w procesie oczyszczania będzie aktywność fizyczna. Wystarczy krótki spacer lub wchodzenie po schodach zamiast korzystania z windy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.