Przejdź na WP

Przefiltrowana woda z toalet w restauracji. To pierwsze takie rozwiązanie w Europie

Jedna z belgijskich restauracji kusi klientów swoją proekologiczną postawą i zaprasza na wodę z toalet. Oczywiście nie dosłownie, bo płyn jest wcześniej odpowiednio oczyszczany dzięki zaawansowanej technologii, a na stoły trafia w karafkach.

Zobacz film: "Woda, której lepiej nie wylewać"

1. Przełomowa formuła oczyszczania wody w Belgii

Niewielka 13-tysięczna miejscowość Kuurne we Flandrii Zachodniej wkrótce może zdobyć światową renomę. Wszystko dzięki restauracji Gust’eaux, która zdecydowała się wprowadzić u siebie wyjątkowo nowatorskie rozwiązanie. Postawili na technologię SolarAQ, która dzięki membranowym filtrom jest w stanie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń każdą wodę.

I tu pojawia się drobne "ale", bowiem restauracja deklaruje, że oczyszczają i ponownie podają klientom nawet wodę z toalet i tę używaną do mycia naczyń. Czy to na pewno bezpieczne? – pytają osoby sceptycznie nastawione do tego pomysłu.

Śmiertelna kawa, czekolada i woda – czy wiesz, że można je przedawkować?
Śmiertelna kawa, czekolada i woda – czy wiesz, że można je przedawkować? [5 zdjęć]

To, że zbyt dużo alkoholu i innych używek może cię zabić, z pewnością wiesz nie od dziś. Czy jednak zdajesz...

zobacz galerię

2. Restaturacja wykorzytuje ponownie m.in. wodę użytą do mycia naczyń

Zdaniem właścicieli restauracji dzięki zastosowaniu unikalnej technologii nie ma najmniejszych obaw ani o jakość, ani o smak wody. Jedyne co pozostaje klientom to przełamanie wewnętrznych barier.

Technologia SolarAQ jest oparta na filtrach z węglem aktywnym i własnym systemie dezynfekcji, który eliminuje wszystkie szkodliwe substancje. Dodatkowo urządzenie podczas uzdatniania wody uwalnia do niej dodatkowe minerały.

Eksperci przekonują, że dzięki nowatorskiej technologii oczyszczania woda jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Eksperci przekonują, że dzięki nowatorskiej technologii oczyszczania woda jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. (iStock)

"Taka woda jest całkowicie bezpieczna i wysokiej jakości. Proces filtrowania w instalacji jest stale monitorowany. Jeśli coś pójdzie nie tak, natychmiast podejmowane są działania. Federalna Agencja Żywności (FASFC) również uznała tę technologię za bezpieczną" – wyjaśnia Veerle Depuydt z Flamandzkiego Centrum Wiedzy o Wodzie.

3. To pierwsze takie rozwiązanie w Europie

To nie pierwsze miejsce, w którym sprawdził się ten system oczyszczania wody. System z powodzeniem funkcjonuje w Perth, Singapurze i Los Angeles. Restauracja Gust’eaux w miejscowości Kuurne jest prekursorem tej metody w Europie. Belgowie od dawna podkreślali, że chcą korzystać z najbardziej proekologicznych rozwiązań. Wielokrotne wykorzystanie wody dzięki filtracji jest tego najlepszym dowodem.

Trudno przekonać konsumentów do picia nawet najlepiej oczyszczonej wody, kiedy znają źródło jej pochodzenia.
Trudno przekonać konsumentów do picia nawet najlepiej oczyszczonej wody, kiedy znają źródło jej pochodzenia. (iStock)

Kiedy za przykładem Belgów pójdą inne państwa na naszym kontynencie? Eksperci są raczej powściągliwi. Ich zdaniem podstawowy problem to przełamanie oporu konsumentów, a przed tym długa droga.

Naukowcy z Pensylwanii, którzy analizowali temat potwierdzili te przypuszczenia. Badania pokazały, że wielu osobom korzystanie z tak oczyszczonej wody wydaje się po prostu obrzydliwe i trudno na tym etapie z tym polemizować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy