Przefiltrowana woda z toalet w restauracji. To pierwsze takie rozwiązanie w Europie
Jedna z belgijskich restauracji kusi klientów swoją proekologiczną postawą i zaprasza na wodę z toalet. Oczywiście nie dosłownie, bo płyn jest wcześniej odpowiednio oczyszczany dzięki zaawansowanej technologii, a na stoły trafia w karafkach.
1. Przełomowa formuła oczyszczania wody w Belgii
Niewielka 13-tysięczna miejscowość Kuurne we Flandrii Zachodniej wkrótce może zdobyć światową renomę. Wszystko dzięki restauracji Gust’eaux, która zdecydowała się wprowadzić u siebie wyjątkowo nowatorskie rozwiązanie. Postawili na technologię SolarAQ, która dzięki membranowym filtrom jest w stanie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń każdą wodę.
I tu pojawia się drobne "ale", bowiem restauracja deklaruje, że oczyszczają i ponownie podają klientom nawet wodę z toalet i tę używaną do mycia naczyń. Czy to na pewno bezpieczne? – pytają osoby sceptycznie nastawione do tego pomysłu.
2. Restaturacja wykorzytuje ponownie m.in. wodę użytą do mycia naczyń
Zdaniem właścicieli restauracji dzięki zastosowaniu unikalnej technologii nie ma najmniejszych obaw ani o jakość, ani o smak wody. Jedyne co pozostaje klientom to przełamanie wewnętrznych barier.
Technologia SolarAQ jest oparta na filtrach z węglem aktywnym i własnym systemie dezynfekcji, który eliminuje wszystkie szkodliwe substancje. Dodatkowo urządzenie podczas uzdatniania wody uwalnia do niej dodatkowe minerały.
"Taka woda jest całkowicie bezpieczna i wysokiej jakości. Proces filtrowania w instalacji jest stale monitorowany. Jeśli coś pójdzie nie tak, natychmiast podejmowane są działania. Federalna Agencja Żywności (FASFC) również uznała tę technologię za bezpieczną" – wyjaśnia Veerle Depuydt z Flamandzkiego Centrum Wiedzy o Wodzie.
3. To pierwsze takie rozwiązanie w Europie
To nie pierwsze miejsce, w którym sprawdził się ten system oczyszczania wody. System z powodzeniem funkcjonuje w Perth, Singapurze i Los Angeles. Restauracja Gust’eaux w miejscowości Kuurne jest prekursorem tej metody w Europie. Belgowie od dawna podkreślali, że chcą korzystać z najbardziej proekologicznych rozwiązań. Wielokrotne wykorzystanie wody dzięki filtracji jest tego najlepszym dowodem.
Kiedy za przykładem Belgów pójdą inne państwa na naszym kontynencie? Eksperci są raczej powściągliwi. Ich zdaniem podstawowy problem to przełamanie oporu konsumentów, a przed tym długa droga.
Naukowcy z Pensylwanii, którzy analizowali temat potwierdzili te przypuszczenia. Badania pokazały, że wielu osobom korzystanie z tak oczyszczonej wody wydaje się po prostu obrzydliwe i trudno na tym etapie z tym polemizować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.