Przepis na barszcz czerwony płukany

Czysty barszcz, bardzo smaczny, doprawiony tak, by nie szkodzić alergikom. Bardzo prosty w przygotowaniu. A dlaczego płukany? Zaraz się dowiecie!

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • bio marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • kawałek pora
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 ziarenka pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały suszony grzybek,
  • sól i ocet balsamiczny do smaku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać zimną wodą (powinna sięgać ok. 10 cm nad buraki), dodać warzywa, grzybek i przyprawy (bez soli i octu). Powoli gotować ok. 30-40 minut. Odcedzić wywar, warzywa zalać ponownie wodą (tylko tyle, by je pokryła) i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, połączyć z pierwszym wywarem i doprawić solą oraz balsamico. Gotowe.

Zobacz także przepis na uszka bez jajek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy