Przepis na dorsza – właściwości odżywcze dorsza, przeciwwskazania, jakie dodatki

Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, czyli właściwie zbilansowanej diecie powinny do swojego codziennego jadłospisu włączyć ryby. Dlaczego warto jeść ryby? Ponieważ większość gatunków ma dużą wartość odżywczą. Mięso ryb jest łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż mięso zwierząt rzeźnych. Ryby to bogactwo witamin z grupy B, witamina A, ważna dla funkcjonowania organizmu witamina D, to również witamina E.

Inne wartości odżywcze mięsa ryb to składniki mineralne przykładowo żelazo, magnez, fosfor, siarka, potas czy sód. To także źródło białka. Jednym z najzdrowszych i najczęściej kupowanych gatunków ryb jest dorsz, a dokładniej dorsz bałtycki. Jest to ryba średniej wagi i wielkości, ponieważ jest to ryba drapieżna żywi się innymi rybami np. makrelami czy śledziami. Przepis na dorsza najbardziej popularny w naszym kraju to danie z filetami z dorsza, rzadziej stosuje się przepis na dorsza w wersji ryby wędzonej.

Zobacz film: "Dorsz duszony w słoiczkach"

Przepis na dorsza – właściwości odżywcze dorsza

Udany przepis na dorsza to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe danie. Przepis na dorsza bez względu na dodatki czy sposób wykonania to duża zawartość selenu, który wpływa pozytywnie na odporność organizmu. To wspomniane już witaminy z grupy B, dzięki którym prawidłowo pracuje nie tylko układ pokarmowy, ale też układ nerwowy.

Dorsz to też witamina B12, która ma zbawienny wpływ na kondycję skóry. Przepis na dorsza to także dostarczenie organizmowi niacyny, dzięki której możliwe jest obniżenie cholesterolu.

Dorsz to także solidna dawka jodu, który wpływa na pracę tarczycy i co ważne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to już 100 gram dorsza. Chcąc dostarczyć organizmowi tak ważnej dla niego witaminy D należy sięgnąć po przepis na dorsza, ponieważ jest to gwarancja właściwej dawki kwasów omega – 3, ale też kwasy omega – 6, które regulują działanie nerek i wątroby.

Przepis na dorsza to także duża dawka tłuszczu, z którego produkowany jest tran. Pomimo tego, że dorsz to około 60 proc. tłuszczu nie jest to ryba wysokokaloryczna, ponieważ 100 gram dorsza to jedynie 80 kalorii.

Przepis na dorsza – przeciwwskazania

Niestety nawet najbardziej wyszukany przepis na dorsza może niektórym osobom zaszkodzić. Dlaczego? Ponieważ dorsz zawiera bardzo silny alergen, a dokładnie cad c I – pochodną parwalbuminy, dlatego osoby cierpiące na alergię pokarmową powinny unikać mięsa z dorsza.

Ryby szkodliwe dla zdrowia

Ryby są bardzo zdrowe. Są one źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie są w pełni korzystne dla organizmu...

Przepis na dorsza, po którym nie powinny zdarzyć się żadne problemy zdrowotne to przepis nie zawierający suowego, niedogotowanego, wędzonego na zimo mięsa, ponieważ dorsz może być zarażony nicieniem.

Przepis na dorsza –jakie dodatki?

Przepis na dorsza to nie tylko ryba, ale też właściwie dobrane dodatki. Mięso z dorsza komponuje się z wieloma składnikami przykładowo będzie idealnie smakował z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, papryką, dynią, a nawet z grzybami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Dorsz pieczony - wartości odżywcze, kalorie, przepis

Dorsz pieczony - wartości odżywcze, kalorie, przepis

odżywcze Dorsz zamieszkuje głównie Ocean Atlantycki, a także morza północnej Europy. W sklepach najczęściej dostępne jest gatunek dorsza (...) daniem. Pieczony dorsz - przepis Jeśli...

Dania z warzyw

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami (WIDEO)

przygotować oryginalne gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami. Przepisem na to wyjątkowe danie podzielił się z nami kucharz Andrzej Polan. Jest znakomite i sprosta gustom nawet najbardziej wybrednych smakoszy....

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran - właściwości i suplementacja

się bliżej właściwościom tranu. Tran a zdrowie Tran z dorsza zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry (...) Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby...

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

do trzech miesięcy. Przepis na pastę z berbere Pasta berbere jest idealnym dodatkiem do wołowiny, cielęciny, jagnięciny i drobiu. Możesz też stosować (...) . Berbere, czyli mieszanka przypraw Występuje kilka rodzajów...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

także gochugaru. Nadaje ona pikantności. Nie istnieje jeden przepis na kimchi. Termin ten jest swego rodzaju nazwą zbiorczą dla kiszonych warzyw z dodatkami (...) Kimchi - bomba zdrowotna Symbol kuchni koreańskiej,...

Ryby

Paluszki rybne z sosem

Paluszki rybne z sosem

: Jak każda ryba, dorsz jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, niezbędnych dla naszego organizmu. Zawiera białko, selen i witaminy A, B1, B2 (...) , grillowania, gotowania, duszenia w warzywach czy pieczenia....