Przepis na mazurek śliwkowy

Mazurek dobra rzecz, zwłaszcza na Wielkanoc. Wielkanoc, jako święto wielce jajowe, jest dość trudne dla alergików. Stoły uginają się pod półmiskami jaj przygotowanych na sposoby wszelakie. No i te paschy, serniki... Jednak coś słodkiego na wielkanocnym stole się uczuleniowcom należy. W takim razie może szybki i smaczny mazurek? Z aromatyczną i smakowitą karobellą śliwkową.

(Źródło: Smakołyki Alergika)

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Potrzebujemy:

na ciasto:

  • 200 g mąki (może to być mąka bezglutenowa);
  • 100 g bezmlecznej margaryny;
  • łyżkę cukru pudru;
  • zimną wodę.

na masę:

  • pełną garść miękkich, suszonych śliwek (bio, niesiarkowanych);
  • łyżkę karobu (mączki chleba świętojańskiego);
  • melasę karobową - do smaku;
  • miąższ z 1/3 laski wanilii;
  • opcjonalnie - garść pokrojonych, dozwolonych w diecie bakalii, np. niesiarkowanych fig, moreli, prażonych pestek słonecznika, suszonej żurawiny etc.

Składniki ciasta zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec, aż ciasto się zarumieni - ok. 20 minut. Śliwki namoczyć, pogotować 10 minut i zblenderować na mus. Przełożyć do rondelka, dodać karob i przesmażyć, by masa zgęstniała. Dosłodzić melasą, dodać wanilię, wymieszać, ewentualnie dodać bakalie i jeszcze ciepłą rozprowadzić na cieście. Udekorować według uznania.

Poznaj także przepis na mazurka z karmelową pierzynką.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!