Przepis na rosół, który zwalczy objawy przeziębienia

Przedstawiamy przepis na rosół nazywany również żydowską lub domową penicyliną. Nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim, stawia na nogi. Aż trudno uwierzyć, że trochę warzyw i kawałek kurczaka mogą mieć takie działanie. Najlepiej, jeżeli domowa "penicylina" gotowana jest na mięsie bez kości, a wszystkie składniki są ekologiczne.

Składniki rosołu:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wszystkie składniki (oprócz soli) włożyć do garnka i zalać lodowatą wodą. Postawić na średnim ogniu (pod przykryciem) i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować rosół przez dwie godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie posolić i gotować jeszcze godzinę na jak najmniejszym ogniu. Ważne, by cały proces trwał długo i wolno. Następnie odstawić na 15 minut i przecedzić. Popijać po kubeczku, jak najcieplejszy.

Zobacz także przepis na "zupę dziadowską".

Następny artykuł: Polecane produkty

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!