Przepis na śmietniczek

Ta zupa jest idealna dla osób z obniżoną odpornością, walczących z nawracającymi infekcjami. Jest to jeden z naturalnych, skutecznych sposobów na walkę z z przeziębieniem.

Gorący, warzywny wywar z pożywnym pęczakiem i aromatycznymi ziołami jest tym, czego człowiekowi w chłodnym marcu potrzeba. I choremu, i zdrowemu. Taka zupa to źródło ogromnej ilości witamin - w tym witaminy C, B1, B6, K oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk, fluor i sód.

 

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Należy przygotować:

  • ok. 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego;
  • 3 ziemniaki;
  • 3 łyżki zielonego groszku;
  • 2 marchewki;
  • pietruszkę lub pasternak;
  • kawałek selera;
  • kilka różyczek kalafiora;
  • garść fasolki szparagowej;
  • ½ czerwonej papryki;
  • ½ szklanki pęczaku;
  • po sporej szczypcie estragonu i oregano;
  • sól i pieprz - do smaku;
  • natkę pietruszki do posypania.

Kaszę wypłukać, zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut. W tym czasie pokroić warzywa - w kostkę lub słupki, a ziemniaki w kosteczkę. Dodać je wraz z przyprawami do bulionu i gotować powoli przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem obficie posypać zupę posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj także przepis na zupę serową.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy