Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Przepisy na desery dla cukrzyka

Przepisy na desery dla cukrzyka
Przepisy na desery dla cukrzyka (Adobe Stock)

Podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny trzeba wziąć pod uwagę wszystkie choroby, jakie dotykają naszych domowników, szczególnie jeśli jest to cukrzyca. Przepisy kulinarne powinny być odpowiednio dostosowane do potrzeb cukrzyka. Dieta dla cukrzyków największy problem stanowi w kwestii deserów. Kontrolowanie poziomu cukru we krwi jest niezwykle ważne u takiej osoby. Jak więc przygotować deser dla osoby cierpiącej na cukrzycę?

spis treści

1. Cynamonowe ciasteczka dla cukrzyków

Owoce a cukrzyca
Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej,

zobacz galerię

Dieta cukrzyka nie wyklucza spożywania cukrów, jednak osoby chore na cukrzycę nie mogą ich spożywać w takich ilościach, jak ludzie zdrowi. Najlepszym wyjściem jest zastąpienie cukru jego substytutami. Oto jak można przygotować bezcukrowe ciasteczka cynamonowe:

Zobacz film: "Co to jest hipoglikemia?"
  • rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza;
  • ubij dwa jajka z dwiema łyżkami wody;
  • dodaj 1/8 łyżeczki słodziku, 1/4 filiżanki sosu jabłkowego, jedną łyżeczkę cynamonu i miksuj przez minutę;
  • przesyp przez sitko 1,5 filiżanki mąki, pół łyżeczki sody i 1/4 łyżeczki soli. Połowę tej mieszanki dodaj do ubitych jajek, zmieszaj, a następnie dodaj resztę;
  • wyłóż brytfannę papierem, za pomocą łyżeczki nakładaj ciasto, a następnie posypuj je cynamonem;
  • piecz w temperaturze 150 stopni przez 10-12 minut.

2. Ciasto truskawkowe dla cukrzyków

Specjalna dieta w cukrzycy zwykle nie pozwala delektować się deserami. W restauracjach można spotkać szarlotkę dla cukrzyków, ale przecież czasami ma się ochotę na coś nowego. Należy urozmaicić potrawy dla cukrzyków. Przepisy, takie jak ten powinny znaleźć się w zeszycie cukrzyka. Oto jak zrobić ciasto truskawkowe:

  • kup spód do ciasta w foremce, świeże truskawki, bezcukrową żelatynę oraz bezcukrową bitą śmietanę;
  • za pomocą widelca zrób dziurki w spodzie ciasta, a następnie upiecz je zgodnie z instrukcją;
  • umyj i pokrój truskawki;
  • zmieszaj żelatynę i truskawki z 5 opakowaniami słodzika;
  • po wystygnięciu ciasta, wylej na nie przygotowaną mieszankę;
  • do bezcukrowej bitej śmietany dodaj 3 opakowania słodzika, a następnie wyłóż ją na ciasto.

Wysoki poziom cukru we krwi często towarzyszy cukrzycy. Przepisy kulinarne dostosowane do potrzeb cukrzyków powinny mu zapobiegać.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze