Przepis na miodowy confit z kaczki

Confit z kaczki nie jest fit. Można go jednak podać jako dodatek do sałatki. Jest natomiast bardzo pyszny. Oj, bardzo. Confitowana kaczka rozpływa się w ustach, jest delikatna i krucha. I zdrowa, podobnie jak gęś.

Z drobiu lepiej wybierać kaczkę i gęś niż np. fermowego kurczaka. A nawet eko kurczaka. Po prostu tłuste, ciemne mięsko ma więcej różnych cennych składników. Pamiętajcie o tym.

Weźmy:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

  • 4 nóżki kaczki;
  • 10 łyżek oliwy lub oleju;
  • 2 łyżki sosu sojowego (uwaga przy alergii, w razie czego zamieniamy na sól);
  • 2 łyżki miodu, najlepiej spadziowego iglastego (dla alergików: syrop klonowy lub z agawy);
  • 1/2 łyżeczki pieprzu;
  • 2 goździki;
  • 4 plastry cytryny (przy alergii pomijamy).

Składniki marynaty wymieszać (oprócz cytryny), polać nią kacze udka, położyć na każde plasterek cytryny i wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Następnie udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piec bez przykrycia ok. 3 godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Jeszcze ciepłe mięso oddzielić od skóry i kości, a tłuszcz przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce, przyda się do następnego confitu. Mięso kaczki można podawać z sałatami albo jako danie obiadowe.

Poznaj także przepis na rilettes z kaczki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.