Przepisy na pyszne gofry. Gofrownicę kupisz już za 69 zł

Chrupiące gofry z owocami i bitą śmietaną kojarzą się z wakacyjnymi wypadami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy przygotowali gofry domowe we własnej kuchni niezależnie od pory roku. Wystarczy nam gofrownica, którą kupimy nawet za 69 zł. Poniżej przedstawiamy kilka tradycyjnych oraz tych mniej typowych propozycji podania gofrów.

Zobacz film: "Przepis na czekoladowe gofry"

spis treści

1. Przepis na gofry na słodko

Gofry na słodko to najbardziej klasyczny sposób podania tych popularnych wafli. W prosty sposób przyrządzimy je w warunkach domowych, jeśli wśród naszych sprzętów kuchennych znajduje się gofrownica. Najpopularniejsza odmiana gofrów deserowych to jasne, chrupiące wafle wypiekane ze zwykłej mąki pszennej, serwowane z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami. Możemy też wykorzystać inne rodzaje mąki, a więc np. pełnoziarnistą, ryżową, orkiszową czy ziemniaczaną.

Do przygotowania najprostszego ciasta na gofry potrzebne będą: 3 jajka, 500 g mąki, 600 ml mleka, 1/3 szklanki oleju lub 100 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia lub 200 ml wody gazowanej, cukier waniliowy do smaku.

W pierwszej kolejności oddzielmy żółtka jaj od białek, następnie żółtka miksujemy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Gotową masę wlewamy porcjami do gofrownicy i pieczemy ok. 3-4 minuty.

Jeżeli mamy ochotę na coś nietypowego, możemy wprowadzić kilka modyfikacji. Gdy do wyrobu ciasta wykorzystamy kakao i rozdrobnioną lub rozpuszczoną czekoladę, otrzymamy pyszne gofry czekoladowe. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych gofrów są też gofry belgijskie, które przygotujemy na bazie ciasta z dodatkiem drożdży.

Gofry możemy podawać z owocami sezonowymi, bakaliami, bitą śmietaną i aromatycznymi dodatkami takimi jak cynamon czy wanilia. Klasyczna gofrownica to wydatek nawet poniżej 150 zł. Oznacza to, że nie potrzebujemy dużego budżetu, by wprowadzić to urządzenie do naszej kuchni.

2. Przepis na gofry wytrawne

Chociaż to słodkie gofry królują w polskich kuchniach, te popularne wafle możemy podać również w wersji wytrawnej. Taka alternatywa otwiera przed nami niekończące się możliwości, bo gofry na słono możemy przyrządzić na tyle sposobów, co kanapki. Przykładowo podamy je z szynką i serem, twarożkiem ze szczypiorkiem, pesto z suszonymi pomidorami i rukolą czy też ze szpinakiem i łososiem.

Ciasto na gofry wytrawne przygotujemy podobnie jak w przypadku gofrów tradycyjnych. Możemy zdecydować się na wersję z proszkiem do pieczenia lub z drożdżami, warto jednak dodać do ciasta sól i pieprz dla smaku, a także inne przyprawy jak chili i zioła. Oryginalnym pomysłem na posiłek mogą też być gofry zapiekane podobnie jak pizza czy zapiekanka. Możemy posiekane na drobno składniki takie jak papryka, salami, szynka, kukurydza czy zielone warzywa dodać do masy, wymieszać, a całość zapiec – tego typu danie najprościej przygotować w dużej gofrownicy. Gotowe gofry wytrawne możemy polać ulubionym sosem bądź keczupem, podać z pesto, salsą czy pastą z awokado.

Gofrownice i wszystko inne, co potrzebne do Twojej kuchni i jadalni znajdziesz już teraz na WP radarOkazji!

Upewnijmy się, że ciasto ma odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadkie. Chrupiące gofry uzyskamy dzięki gofrownicy o odpowiednio wysokiej mocy, najlepiej ok. 1000 W lub więcej. Zbyt niska moc gofrownicy może wpłynąć na jakość gofrów, które wyjdą gumowate. Warto wybrać do naszej kuchni lepsze urządzenie, które pozwoli na wypiekanie idealnych gofrów do jedzenia na co dzień lub przy okazji wizyty rodziny bądź znajomych.

3. Chrupiące gofry domowe – wybierz dobrą gofrownicę

Niezależnie od tego, czy planujemy przygotowywać gofry na słodko, czy też wytrawne, na pewno zależy nam na tym, by uzyskać idealne, chrupiące wafle. Jakość gofrów zależy nie tylko od ciasta, ale też od gofrownicy. Wiele gastronomii posiada profesjonalne gofrownice, których cena może jednak sięgać nawet kilku tysięcy. Na użytek domowy wystarczy nam jednak gofrownica nawet za 150 zł, warto jednak zwrócić uwagę na niektóre parametry. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, istotna jest moc. Większą szansę na uzyskanie chrupiących i nieprzypalonych gofrów dają gofrownice o mocy od 800 do 1500 W.

Jeśli mamy w domu dzieci, zwróćmy uwagę na bezpieczeństwo użytkowania gofrownicy. Najlepiej wybrać model z termoizolowaną obudową i nienagrzewającym się uchwytem, co uchroni domowników przed ryzykiem oparzenia. Dodatkową formę zabezpieczenia zapewni gofrownica z antypoślizgową podstawą lub nóżkami, dzięki czemu urządzenie nie będzie ślizgać się po powierzchni blatu.

Wybierając gofrownicę, warto też zdecydować się na model oferujący nam ciekawy kształt wafli. Poza prostokątnymi goframi możemy też upiec gofry w kształcie serca – taką formę zazwyczaj oferują okrągłe gofrownice. Z myślą o dzieciach producenci tworzą również gofrownice z płytkami w kształcie postaci z bajek. Jeśli mamy dużą rodzinę i chcemy jednorazowo piec więcej gofrów, dostępne są gofrownice pozwalające na przygotowanie od dwóch do dziesięciu wafli.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy