Przejdź na WP

Przeżył miesiąc bez cukru i bez alkoholu. Holender opowiada, jakie były skutki detoksu

Cukier znajduje się wszędzie. Spożywamy go, świadomie lub nie, prawie bez przerwy. Alkohol również towarzyszy wielu osobom w codziennym funkcjonowaniu. Tu wieczorny drink, tam kieliszek wina do obiadu. Jakie są skutki dla organizmu? Mężczyzna, który przez miesiąc unikał cukru i alkoholu, opowiada o wrażeniach z detoksu.

Zobacz film: "Ta kobieta przez miesiąc nie jadła cukru - co się tało z jej ciałem?"

1. Rezygnacja z cukru i alkoholu - skutki

Cukier spożywamy w praktycznie każdym posiłku. Nawet nie wiemy, jak duże ilości słodkości towarzyszą nam każdego dnia. Powiedzmy sobie szczerze: większość z nas nie czyta etykiet. Nie zastanawiamy się, jak słodka jest nawet z pozoru zdrowa żywność.

Spożywanie cukru może uzależniać. To powoduje specyficzną zależność i cykliczność zachowań: im więcej cukru jemy, tym większą mamy na niego ochotę. Organizm z tego powodu cierpi. Kości tracą minerały, psują się zęby, masa ciała wzrasta.

Alkohol to kolejna pułapka. Odwadnia, prowadzi do uczucia zmęczenia, zwiększenia masy ciała, kaca, nadciśnienia, chorób wątroby, a nawet ma udowodnione związki z rozwojem niektórych nowotworów. Fakt, że może szkodzić, nie budzi już niczyich wątpliwości.

Dlatego Sacha Harland z Holandii postanowił, że przeżyje cały miesiąc bez alkoholu, bez cukru i bez sztucznych dodatków do żywności. Po miesiącu przyznał, że nie miał świadomości, jak trudne będzie to wyzwanie. Udokumentował na YouTube swoje zmagania.

Na początku Sacha Harland skonsultował ze specjalistami to, w jakiej jest kondycji. Dokonano pomiarów masy ciała, ciśnienia, tętna, cholesterolu. Sprawdzono pracę serca. Kondycja Holendra okazała się całkiem niezła, ale problemem był podwyższony cholesterol.

Wspólnie z dietetykiem Sacha zweryfikował zawartość cukru w codziennym menu. Już choćby w jego ulubionym sosie, który spożywał, do zdawałoby się, że zdrowego mięsa drobiowego, było ok. 7 - 8 kostek cukru w każdej porcji. Zmiany w diecie zakładały eliminację tego typu produktów.

Sacha postawił na jogurty naturalne, owoce, jajka, warzywa, sałatki, nieprzetworzone posiłki i wodę do picia. Efekt? Czuł się źle jak nigdy przedtem, był osłabiony, głodny i w złym humorze.

Po miesiącu porównano stan zdrowia pacjenta
Po miesiącu porównano stan zdrowia pacjenta (YouTube)

W takim stanie wytrwał trzy tygodnie. Jak przyznaje, po tym czasie poczuł, że ma więcej energii niż przedtem, a uporczywy głód przestał go męczyć. Wrócił też dobry humor. Ponowne badania wykazały, że masa ciała zmniejszyła się o 4,5 kg, spadł poziom cholesterolu, ciśnienie i ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Zatem nie pozostaje nic innego, jak również spróbować podjąć podobne wyzwanie. Skusicie się?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy