Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki wzbogaceniu diety o przyprawy, takie jak kurkuma, cynamon czy czosnek. Przyprawy, wykazując właściwości antyoksydacyjne, przyczyniają się do obniżenia ryzyka przewlekłych chorób, takich jak artretyzm, choroby serca i cukrzyca.

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Badania nad właściwościami przypraw

Gdy spożywamy wysokotłuszczowe posiłki, w naszym organizmie odkładają się duże ilości trójglicerydów. Zbyt wysokie stężenie tych związków zwiększa ryzyko chorób serca. Właśnie dlatego naukowcy zdecydowali się znaleźć naturalny sposób redukcji trójglicerydów we krwi. W tym celu badacze skupili się na analizie właściwości przypraw. Testom poddano sześciu otyłych mężczyzn w wieku od 30 do 65 lat. Każdemu uczestnikowi badania zaserwowano dwa posiłki – jeden wzbogacony o dwie łyżki stołowe mieszanki przypraw, drugi – bez żadnych dodatków. Posiłki obejmowały curry z kurczaka, włoski chleb ziołowy i herbatniki cynamonowe. Po każdym posiłku uczestnikom badania pobierano krew przez trzy godziny w odstępie 30-minutowym.

Przyprawy użyte w eksperymencie to: rozmaryn, oregano, cynamon, kurkuma, czarny pieprz, czosnek i papryka. Naukowcy wykorzystali je celowo. W czasie wcześniejszych badań wykryto, że przyprawy te posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki wzbogaceniu posiłku o mieszankę przypraw, aktywność antyoksydacyjna we krwi zwiększyła się o 13%, a odpowiedź insulinowa obniżyła się o 20%.

Antyoksydanty a choroby przewlekłe

Według ekspertów stres oksydacyjny – brak równowagi między działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością do detoksykacji reaktywnych produktów ubocznych – może prowadzić do rozwoju chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. Antyoksydanty zawarte np. w przyprawach pomagają zwalczyć stres oksydacyjny, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Ilość antyoksydantów użytych w eksperymencie równa jest stężeniu przeciwutleniaczy w 140 gramach czerwonego wina i w 40 gramach ciemnej czekolady.

Wzbogacenie pokarmu o dwie łyżki stołowe przypraw nie doprowadziło do rozstroju żołądka u uczestników badania. Wręcz przeciwnie, badani byli zadowoleni ze smaku pokarmu i nie skarżyli się na problemy z trawieniem. Dzięki ostatnim badaniom wiadomo, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak, ale także chronią przed chorobami.

Komentarze (4)
~madry
~madry ponad rok temu

Otto Warburg, który w 1931r. otrzymał Nagrodę Nobla, stwierdził, że komórki rakowe żywią się glukozą czyli cukrem - w odróżnieniu od komórek zdrowych, które żywią się tlenem. Może lekarze, dietetycy i naukowcy zapoznaliby się z ta wiedzą zanim coś napiszą.

Odpowiedz
~911 was an inside job
~911 was an inside job ponad rok temu

Właśnie przez kretynów, którzy obżerają się węglowodanami i do tego zjedzą odrobinę tłuszczu mamy otyłość. Ale oczywiście winę zwala się na tłuszcz a nie na węglowodany. Bo nikt nie widzi masy chleba, makaronu, ziemniaków. Widzi się tylko kawałek kotleta smażony na smalcu i jego obwinia się winą za nadwagę!!!!! For fuck's sake.... czemu ja to piszę wogóle???? :/

Odpowiedz
~911 was an inside job
~911 was an inside job ponad rok temu

"naukowcy" eh... "Posiłki obejmowały curry z kurczaka, włoski chleb ziołowy i herbatniki cynamonowe"
Piszecie tekst o tłustym żarciu a dajecie grubasom do żarcia produkty mało tłuste a wysoko białkowe i wysoko węglowodanowe!!!!!! :/
Zatem jeśli ktoś zeżre kilo jabłek i do tego kromke chleba ze smalcem ze skwarkami to waszym zdaniem zjadł "tłusty posiłek" ?????????
TO NIE JEST NAUKA!!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...