4 z 6Cynamon
Przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Ponadto pomaga kontrolować masę ciała.
Potwierdzają to wyniki eksperymentu przeprowadzonego przez szwedzkich naukowców. By ocenić wpływ cynamonu na zdrowie, podawali oni pacjentom pudding ryżowy. Część z nich otrzymała wersję z tą przyprawą, część bez jej dodatku. Po zakończeniu badania u członków pierwszej grupy odnotowano niższy poziom cukru we krwi. Co o tym zadecydowało?
Zdaniem szwedzkich naukowców cynamon spowalnia procesy trawienne. W efekcie nasz organizm ma więcej czasu na rozkład węglowodanów, które są odpowiedzialne za podnoszenie stężenia cukru we krwi.
Cynamon możemy dodawać do wypieków, deserów i napojów (m.in. kawy i herbaty). Pamiętajmy jednak, aby robić to z umiarem, ponieważ spożywanie go w zbyt dużych ilościach może powodować problemy z żołądkiem.
Zobacz też: Codzienne nawyki, które szkodzą twoim nerkom