Warzywa są najważniejszym elementem każdego posiłku. Są bardzo bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Najcenniejsze są warzywa sezonowe, które hodujemy sami we własnym ogródku lub przywozimy od najbliższych.
Wielu ludzi, nawet jeśli wprowadza warzywa do swojej codziennej diety, niestety przyrządza je źle.
Najczęstszy błąd, jaki popełniamy to rozgotowywanie warzyw. Warto pamiętać, że warzywa najwięcej wartości odżywczych zachowują, jeśli są poddane tylko niewielkiej obróbce.
Podczas przyrządzania warzyw należy pamiętać, że najzdrowsze dla nas jest gotowanie i duszenie warzyw, a także spożywanie ich na surowo.
Gotowanie warzyw jest najpowszechniejszą formą ich przygotowywania. Na co dzień robimy z nich zupy lub sałatki. Najważniejszą zasada podczas gotowania jest to, aby nie kroić warzyw na drobne kawałki. Im drobniej warzywa będą pokrojone, tym więcej witamin i składników mineralnych z nich "ucieknie". Najlepiej warzywa gotować w całości (potrwa to trochę dłużej), a dopiero później kroić. W ten sposób zachowamy większość ich zdrowotnych właściwości.
Gotować powinno się w lekko osolonej wodzie. Najczęściej stosuje się taki system, że warzywa, które rosną w ziemi (marchewki, pietruszki, etc.) powinno się wkładać do zimnej wody, natomiast wszystkie pozostałe na kilka minut do wrzątku - jest to tzw. blanszowanie, w wyniku którego z warzyw nie ucieka wiele wartości odżywczych. Gotować należy pod przykryciem, a do wody można dodać odrobinę oleju lub oliwy.
Oprócz tradycyjnego krojenia, warzywa możemy też zetrzeć na tarce o grubych bądź cienkich oczkach. Tak przygotowane warzywa możemy wykorzystać do przygotowania surówki lub wykorzystać do przygotowania np. warzywnych kotletów.
Tradycyjne gotowanie to jedna z metod przyrządzania warzyw, kolejną jest gotowanie na parze. Jest to bardzo zdrowy sposób, który pozwala zredukować ilość spożywanej soli, a także zachować wszystkie wartości odżywcze w warzywach. Nie trzeba mieć specjalnego parowaru, często wystarczy zwykły garnek, odporne na temperaturę sitko i przykrywka. Gotowanie na parze szczególnie poleca się wiosną i latem, kiedy warzywa są młode, świeże i mają mnóstwo składników mineralnych.
Warzywa można także smażyć lub dusić na patelni. W ten sposób można przygotować pyszne sosy i warzywne gulasze. Duszenie zawsze odbywa się pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, natomiast smażyć należy bez przykrycia, często mieszając, aby warzywa nie przywarły do patelni i nie spaliły się.
Ostatnią metodą jest pieczenie, które jest bardzo zdrowe, zapobiega uciekaniu składników odżywczych i pozwala na wykonanie pysznych tart czy zapiekanek.