Przywrócenie ewolucyjnej równowagi kwasów tłuszczowych może ograniczyć otyłość na świecie

Wiele organizacji i naukowców uważa, że stale rosnąca liczba osób otyłych na całym świecie jest wynikiem braku równowagi pomiędzy spożyciem pokarmów a wydatkami energetycznymi. Jednak nowe badania sugerują, że w celu skuteczniejszego kontrolowania masy ciała powinno się odpowiednio zbilansować ilość dostarczanych z pożywieniem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

„Zasady odżywiania, które koncentrowały się na rozbieżności między dostarczaniem kalorii a wydatkami energetycznymi organizmu i mówiły, że wszystkie kalorie są sobie równe, nie zdały egzaminu” - twierdzą dr Artemis Simopoulos z Centrum Genetyki, Żywienia i Zdrowia w Waszyngtonie oraz dr James DiNicolantonio z Amerykańskiego Centrum Zdrowia Serca.

Simopoulos i DiNicolantonio w artykule opublikowanym w internetowym czasopiśmie „Open Heart” podkreślają, że człowiek wyewoluował na diecie, która miała równe ilości kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Ta wewnętrzna równowaga jest kluczowa dla rozwoju płodu podczas ciąży i dziecka w okresie karmienia piersią. Odgrywa także ważną rolę w zapobieganiu i kontrolowaniu chorób przewlekłych.

Pierwotny stosunek między dwoma rodzajami kwasów tłuszczowych, który wynosił 1: 1, został zastąpiony stosunkiem omega-6 do omega-3 równym 16:1. Ta różnica jest skutkiem znaczących zmian w dostawach żywności na przestrzeni ostatnich 100 lat.

Technologia żywności i nowoczesne rolnictwo doprowadziły do ​​produkcji wielu rodzajów olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy, szafranowy, bawełniany, sojowy, kukurydziany, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6.

Drugim skutkiem zmian w rolnictwie była wymiana pasz zwierząt hodowlanych z traw, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, na ziarna zbóż, kukurydzy, soi, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6.

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki

Według badań tłuszcze są kluczowym składnikiem sałatki. Sałatki z dressingiem nisko- lub beztłuszczowym sprawiały, że witaminy i składniki odżywcze w warzywach...

Zmiany te spowodowały dostarczanie większej ilości kwasu linolowego i kwasu arachidonowego. Są to dwa rodzaje kwasów tłuszczowych należących do szeregu omega-6.

Zdaniem badaczy, wysokie spożycie kwasów omega-6 niesie kilka negatywnych skutków. Może doprowadzić m.in. do większej ilości białej tkanki tłuszczowej i powstania przewlekłego stanu zapalnego, który jest przyczyną zarówno otyłości, jak i związanych z nią schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, zespół metaboliczny i niektóre nowotwory.

Kwasy tłuszczowe omega-6 mogą także zapobiegać przetwarzaniu białej tkanki tłuszczowej w brązową (będącą źródłem energii), a także zwiększyć ryzyko tworzenia się zakrzepów.

 

6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów

Produkty uchodzące za kaloryczne są w dzisiejszym świecie na straconej pozycji. Dążenie do upragnionej, nienagannej sylwetki sprawia, że z codziennej diety...

Chociaż organizm potrzebuje zarówno kwasów omega-3, jak i omega-6, równowaga między nimi jest kluczowa. Kwasy tłuszczowe działają bezpośrednio na układ nerwowy, wpływając na spożycie pokarmu i na wrażliwość hormonów biorących udział w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi oraz tłumienia apetytu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są metabolicznie i funkcjonalnie różne. Poprzednie badania wykazały, że pierwsze z nich wpływają na zmniejszenie rozwoju tkanki tłuszczowej i utratę wagi, podczas gdy wysokie stężenie tych drugich jest związane ze zwiększonym ryzykiem przyrostu wagi.

„Nadszedł czas, aby przywrócić kwasy tłuszczowe omega-3 do żywności  i zmniejszać ilość omega-6,  zastępując smażenie na oleju gotowaniem i jedząc mniej mięsa a więcej ryb. Skład pożywienia musi się zmienić się i odpowiadać zasadom dietetyki oraz genetyki" – mówią autorzy.

„Istnieją dowody na to, że równowaga pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do zapobiegania i leczenia otyłości oraz chorób z nią związanych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia i nowotwory” – podsumowują autorzy badania.

Natalia Kulik, 10 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (205)
~IronMan
~IronMan 9 miesięcy temu

Zagadnienie długowiecznych ludzi z czasów około wojennych jest ciekawe! To nie geny bo ich potomkowie żyją krócej. Dieta niby nie zdrowa, ale to nie do końca tak, bo ruchu więcej, jedzenie naturalne i byli szczupli! Okresy głodu i niedoboru żywności również mogą wpływać na spowolnienie procesów starzenia. Temat RZEKA! :)

Odpowiedz
~ugui
~ugui 10 miesięcy temu

Dieta moich dziadków, którzy dożyli 90 lat: mleko, twaróg, chleb ze śmietaną, kwaśne mleko z kartoflami, kartofle z kwasnym mekiem, chleb smalec i cebula, kluski na mleku, makaron na mleku, jakies kopytka ze skwarkami, skwarki z kopytkami, na swięta mieso , baleron, kiełbasa palcówka, po swietach jak na początku napisałem. Dziadek o 3 rano na pole, o 6 do roboty w zakładach kolejowych, po południu do nocy na pole, na drugi dzień 3 rano na pole, 6 rano do pracy i tak w kółko.

Odpowiedz
~Robert
~Robert 10 miesięcy temu

wali się cały pomysł polegający na potężnej sprzedaży cukru pod wszelką możliwą postacią, pod pozorem szkodliwości tłuszczy. Oczywiście, że tyje się od jedzenia, ale współczesny człowiek praktycznie nie ma szansy kontrolować ilości pochłanianych kalorii, bo nie wie co dodano do gotowego jedzenia. Ponadto dieta bogata w cukier powoduje spore wahania poziomu glukozy we krwi, co dodatkowo rozstraja organizm. Jedynym dostępną formą obrony jest niestety przygotowywania posiłków własnym sumptem.

Odpowiedz
~Kit
~Kit 10 miesięcy temu

Mam radę. Pojechać do Nigerii zobaczyć co oni jedzą, myślę o tych biegaczach długodystansowcach. SOJA jest niebezpieczna bo zaliczona jest do grupy omega-3 i omega-6. Ciekawe czy inne produkty są dobrze pogrupowane.

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Dr Bachański wrócił do Centrum Zdrowia Dziecka

Dr Bachański wrócił do Centrum Zdrowia Dziecka Odtwórz wideo

Sąd nakazał przywrócenie do pracy dr. Marka Bachańskiego, który w Centrum Zdrowia Dziecka w leczeniu swoich pacjentów stosował medyczną marihuanę. Czy neurochirurg będzie nadal stosował taką terapię? Jak wyglądały jego pierwsze dni w pracy? Powiedziała...

Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...