Przywrócenie ewolucyjnej równowagi kwasów tłuszczowych może ograniczyć otyłość na świecie

Wiele organizacji i naukowców uważa, że stale rosnąca liczba osób otyłych na całym świecie jest wynikiem braku równowagi pomiędzy spożyciem pokarmów a wydatkami energetycznymi. Jednak nowe badania sugerują, że w celu skuteczniejszego kontrolowania masy ciała powinno się odpowiednio zbilansować ilość dostarczanych z pożywieniem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

„Zasady odżywiania, które koncentrowały się na rozbieżności między dostarczaniem kalorii a wydatkami energetycznymi organizmu i mówiły, że wszystkie kalorie są sobie równe, nie zdały egzaminu” - twierdzą dr Artemis Simopoulos z Centrum Genetyki, Żywienia i Zdrowia w Waszyngtonie oraz dr James DiNicolantonio z Amerykańskiego Centrum Zdrowia Serca.

Simopoulos i DiNicolantonio w artykule opublikowanym w internetowym czasopiśmie „Open Heart” podkreślają, że człowiek wyewoluował na diecie, która miała równe ilości kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Ta wewnętrzna równowaga jest kluczowa dla rozwoju płodu podczas ciąży i dziecka w okresie karmienia piersią. Odgrywa także ważną rolę w zapobieganiu i kontrolowaniu chorób przewlekłych.

Pierwotny stosunek między dwoma rodzajami kwasów tłuszczowych, który wynosił 1: 1, został zastąpiony stosunkiem omega-6 do omega-3 równym 16:1. Ta różnica jest skutkiem znaczących zmian w dostawach żywności na przestrzeni ostatnich 100 lat.

Technologia żywności i nowoczesne rolnictwo doprowadziły do ​​produkcji wielu rodzajów olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy, szafranowy, bawełniany, sojowy, kukurydziany, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6.

Drugim skutkiem zmian w rolnictwie była wymiana pasz zwierząt hodowlanych z traw, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, na ziarna zbóż, kukurydzy, soi, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6.

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki

Według badań tłuszcze są kluczowym składnikiem sałatki. Sałatki z dressingiem nisko- lub beztłuszczowym sprawiały, że witaminy i składniki odżywcze w warzywach...

Zmiany te spowodowały dostarczanie większej ilości kwasu linolowego i kwasu arachidonowego. Są to dwa rodzaje kwasów tłuszczowych należących do szeregu omega-6.

Zdaniem badaczy, wysokie spożycie kwasów omega-6 niesie kilka negatywnych skutków. Może doprowadzić m.in. do większej ilości białej tkanki tłuszczowej i powstania przewlekłego stanu zapalnego, który jest przyczyną zarówno otyłości, jak i związanych z nią schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, zespół metaboliczny i niektóre nowotwory.

Kwasy tłuszczowe omega-6 mogą także zapobiegać przetwarzaniu białej tkanki tłuszczowej w brązową (będącą źródłem energii), a także zwiększyć ryzyko tworzenia się zakrzepów.

 

6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów

Produkty uchodzące za kaloryczne są w dzisiejszym świecie na straconej pozycji. Dążenie do upragnionej, nienagannej sylwetki sprawia, że z codziennej diety...

Chociaż organizm potrzebuje zarówno kwasów omega-3, jak i omega-6, równowaga między nimi jest kluczowa. Kwasy tłuszczowe działają bezpośrednio na układ nerwowy, wpływając na spożycie pokarmu i na wrażliwość hormonów biorących udział w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi oraz tłumienia apetytu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są metabolicznie i funkcjonalnie różne. Poprzednie badania wykazały, że pierwsze z nich wpływają na zmniejszenie rozwoju tkanki tłuszczowej i utratę wagi, podczas gdy wysokie stężenie tych drugich jest związane ze zwiększonym ryzykiem przyrostu wagi.

„Nadszedł czas, aby przywrócić kwasy tłuszczowe omega-3 do żywności  i zmniejszać ilość omega-6,  zastępując smażenie na oleju gotowaniem i jedząc mniej mięsa a więcej ryb. Skład pożywienia musi się zmienić się i odpowiadać zasadom dietetyki oraz genetyki" – mówią autorzy.

„Istnieją dowody na to, że równowaga pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, do zapobiegania i leczenia otyłości oraz chorób z nią związanych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia i nowotwory” – podsumowują autorzy badania.

Natalia Kulik, 12 miesięcy temu

Newsy

Komentarze (205)
~IronMan
~IronMan 12 miesięcy temu

Zagadnienie długowiecznych ludzi z czasów około wojennych jest ciekawe! To nie geny bo ich potomkowie żyją krócej. Dieta niby nie zdrowa, ale to nie do końca tak, bo ruchu więcej, jedzenie naturalne i byli szczupli! Okresy głodu i niedoboru żywności również mogą wpływać na spowolnienie procesów starzenia. Temat RZEKA! :)

Odpowiedz
~ugui
~ugui 12 miesięcy temu

Dieta moich dziadków, którzy dożyli 90 lat: mleko, twaróg, chleb ze śmietaną, kwaśne mleko z kartoflami, kartofle z kwasnym mekiem, chleb smalec i cebula, kluski na mleku, makaron na mleku, jakies kopytka ze skwarkami, skwarki z kopytkami, na swięta mieso , baleron, kiełbasa palcówka, po swietach jak na początku napisałem. Dziadek o 3 rano na pole, o 6 do roboty w zakładach kolejowych, po południu do nocy na pole, na drugi dzień 3 rano na pole, 6 rano do pracy i tak w kółko.

Odpowiedz
~Robert
~Robert 12 miesięcy temu

wali się cały pomysł polegający na potężnej sprzedaży cukru pod wszelką możliwą postacią, pod pozorem szkodliwości tłuszczy. Oczywiście, że tyje się od jedzenia, ale współczesny człowiek praktycznie nie ma szansy kontrolować ilości pochłanianych kalorii, bo nie wie co dodano do gotowego jedzenia. Ponadto dieta bogata w cukier powoduje spore wahania poziomu glukozy we krwi, co dodatkowo rozstraja organizm. Jedynym dostępną formą obrony jest niestety przygotowywania posiłków własnym sumptem.

Odpowiedz
~Kit
~Kit 12 miesięcy temu

Mam radę. Pojechać do Nigerii zobaczyć co oni jedzą, myślę o tych biegaczach długodystansowcach. SOJA jest niebezpieczna bo zaliczona jest do grupy omega-3 i omega-6. Ciekawe czy inne produkty są dobrze pogrupowane.

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Nowa terapia dla pacjentów z zaawansowanym rakiem płuc

Pembrolizumab może stać się nową opcją w leczeniu pierwszej linii u pacjentów z zaawansowanym rakiem płuc i wysoką ekspresją PD-L1, w zależności od wyników fazy III testów. Jest to wniosek badań, które zaprezentowane zostały na Kongresie ESMO w Kopenhadze...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Czy wszystkie leki będzie można podawać przez skórę?

Naukowcy z Japonii prawdopodobnie wykonali milowy krok w sposobie dystrybucji leków w naszym organizmie. Odnaleźli drogę, jak przygotować skórę, aby była ****bardziej przepuszczalna dla leków. Skóra człowieka jest nieprzepuszczalną barierą dla środowiska,...

Newsy

Związek raka z chorobami serca

Nowe badania sugerują związek wieku w którym zdiagnozowano chorobę nowotworową z możliwym przewidzeniem wystąpienia chorób serca. Według autorów, osoby zdiagnozowane w młodszym wieku mogą być narażone na większe ryzyko zdarzeń sercowych w ciągu swojego...

Newsy

Beta blokery niewskazane u osób z demencją?

Beta blokery to grupa leków, która często stosowana jest u osób, u których wystąpił epizod zawału serca. Według najnowszych badań, nie powinne być one lekami pierwszego rzutu u osób, które cierpią na demencję. Eksperymenty wykazały, że przyjmowanie leków...