psa całkowite norma

Diagnostyka chorób prostaty

PSA

wzrostu gruczołu w danym czasie, a także współczynnik ilorazu stężenia frakcji wolnej PSA do stężenia całkowitego PSA. W niektórych przypadkach (...) się od seksu. Wyniki i normy badania PSA Przeprowadzone badanie PSA pozwala odczytać wyniki....

Normy laboratoryjne

Cholesterol całkowity - wskazania, przebieg, normy

Wszystkie odpowiedzi lekarzy Cholesterol całkowity - normy Cholesterol całkowity należy analizować na podstawie norm przedstawionych na każdym (...) wyniku. Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego mieści się w granicach 150 - 200 mg/dl, czyli 3,9 - 5,2 mmol/l....

Normy laboratoryjne

Bilirubina całkowita - przebieg, normy, hiperbilirubinemia

Bilirubina całkowita to produkt metabolizmu hemu, znajdującego się w krwinkach czerwonych. W osoczu krwi znajduje się zarówno bilirubina wolna jak i bilirubina sprzężona. Obie te frakcje składają się na bilirubinę całkowitą. Bilirubina wolna (inaczej bilirubina pośrednia) powstaje z hemu po rozpadzie krwinek czerwonych,...

Diagnostyka chorób prostaty

Badanie PSA - charakterystyka, wyniki

wyższy od normy nie oznacza od razu istnienia choroby nowotworowej, wzrost PSA obserwuje się także u chorych z zapaleniem prostaty, łagodnym rozrostem (...) nie daje lekarzowi pewnego rozpoznania, a jedynie wskazówki. Aby zwiększyć kliniczną użyteczność badania PSA bierze się pod uwagę normy...

Normy laboratoryjne

Antygen specyficzny gruczołu krokowego (PSA)

pacjenta (ojciec, bracia) stwierdzono występowanie raka prostaty, badanie PSA należy wykonywać już od 40. roku życia. Norma dla antygenu PSA (...) się metody zwiększające użyteczność kliniczną badania PSA. Należą do nich normy PSA zależne od: objętości...

Alergia

Alergia na psa

Alergia na psa to nie tylko uczulenie na sierść psa, ale także na jego ślinę, mocz, odchody i naskórek. Naskórek wydaje się obecnie najsilniej (...) ryzyko uczulenia na sierść psa niż u innych osób. Skąd się bierze alergia na psa? Na pojawienie się uczulenia na psa...

Badania

Wapń całkowity - biochemia krwi, rola w organizmie, stężenie, badanie, norma

ma kilka obowiązujących skrótów. Wapń całkowity również posiada swoje normy, za pomocą których można diagnozować choroby. Wapń całkowity - rola (...) do probówki. Krew pobierana jest z żyły łokciowej, a następnie wysyłąna do badania laboratoryjnego. Wapń całkowity - norma Prawidłowe...

Cholesterol całkowity

Normy cholesterolu - prawidłowe normy, przebieg badania, dieta

w organizmie. Jakie są prawidłowe normy cholesterolu? Norma dla całkowitego cholesterolu to poniżej 200 mg/dl 5, 2 mmol/l. Podwyższone normy (...) Czym jest cholesterol? Jakie są normy cholesterolu? Jest to związek chemiczny, który jest bardzo potrzebny do prawidłowej...

Diagnostyka chorób prostaty

Badanie PSA w diagnostyce chorób prostaty

finasterydu. Lek ten ma wpływ na środowisko hormonalne stercza. Normy PSA u mężczyzn Prawidłowa wartość poziomu PSA wynosi od 0,0 do 4,0ng/ml. U zdrowych (...) mężczyzn normy PSA to: 0,0 - 4,0ng/ml - wszyscy zdrowi mężczyźni poniżej 40. roku życia, 97% zdrowych...

Normy laboratoryjne

Hemoglobina - definicja, badanie i normy

(2α2δ) - prawidłowa hemoglobina u dorosłych, jej ilość to około 1,5 proc. - 3 proc. całkowitej hemoglobiny; HbF (2α2γ) - hemoglobina płodowa (...) go przez łożysko i uwolnienie w tkankach płodu; u dorosłych może występować w niewielkiej ilości - do 2 proc. całkowitej hemoglobiny. Hemoglobina

Normy laboratoryjne

AFP - normy, interpretacja wyników

żółtkowy, a po jego zaniku przez przewód pokarmowy i wątrobę płodu. Najwyższe stężenie AFP we krwi płodu wynosi około 33% całkowitej ilości białek (...) płodowego alfa dochodzi u osób z nowotworami, przede wszystkim z rakiem wątrobowokomórkowym oraz z guzami zarodkowymi jajników i jąder. AFP - normy

Normy laboratoryjne

Estradiol - wskazania, normy, interpretacja

się nieprawidłowe krwawienie z pochwy lub całkowity brak miesiączki. Czasami lekarz może zlecić to badanie, gdy występują takie objawy, jak nocne poty (...) , uczucie gorąca, bezsenność. Estradiol - normy Estradiol jest interpretowany w oparciu o normy. Normy estradiolu są inne...

Badania

Lipidogram - wskazania, przebieg, normy, interpretacja

u wszystkich kobiet powyżej 45. i u mężczyzn powyżej 35. roku życia. Zwykle w lipidogramie, jako pierwsze oznacza się stężenia cholesterolu całkowitego (...) poszczególnych frakcji cholesterolu we krwi. Na lipidogram składa się oznaczenie takich parametrów, jak: poziom cholesterolu całkowitego (TChol), poziom

Normy laboratoryjne

Fosfataza zasadowa - charakterystyka, badanie, normy

pirofosforanów, które hamują proces kostnienia (tworzenie kości). Fosfataza zasadowa jest enzymem obecnym głównie w kościach (50 - 60% całkowitej (...) aktywności), wątrobie (10 - 20% całkowitej aktywności) oraz jelitach (30% całkowitej aktywności). Enzym ten wydalany jest wraz z żółcią. Podobnie

Morfologia - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

Biochemia krwi - profile oznaczeń, normy

całkowite w surowicy. W profilu wątrobowym biochemii krwi wyznacza się aminotransferazę alaninową (AlAT), fosfatazę alkaliczną (AlP), bilirubinę (...)  całkowitą, GGTP, antygen HBs oraz przeciwciała przeciw HCV. Profil kostny biochemii krwi obejmuje wapń w surowicy, fosforany w surowicy, fosfataza

Normy laboratoryjne

Dehydrogenaza mleczanowa - normy, podwyższony poziom

sercowego. Dehydrogenaza mleczanowa występuje w kilku izoenzymach, w zależności od jej lokalizacji. Dehydrogenaza mleczanowa - normy Wyróżniamy (...) niedokrwieniem, zaburzeniem równowagi jonowej krwi lub toksynami). Aktywność izoenzymów LDH1 i LDH2 stanowi 50%, LDH4 - 15%, a LDH5 - 35% całkowitej aktywności

Neutrofile - badanie, normy, cel badania

Neutrofile poniżej normy - charakterystyka, choroby

neutrofile poniżej normy, nie możesz tego lekceważyć. Niektóre ze schorzeń mogą doprowadzić do całkowitego zaniku wytwarzania neutrofili przez szpik kostny, a (...) mają za zadanie chronić organizm przed infekcjami i chorobami. Zarówno neutrofile poniżej normy, jak i ich nadmiar może świadczyć o wielu...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Cholesterol - normy, HDL, dieta, leczenie

: całkowity cholesterol, frakcja LDL („zły cholesterol"), frakcja HDL („dobry cholesterol") oraz triglicerydy (TG). Zakresy norm mogą być wyrażone w mg/dL (...) , redukując poziom cholesterolu, można uchronić się przed zawałem serca czy udarem mózgu. Cholesterol - normy Istnieje kilka różnych rodzajów...

Normy laboratoryjne

IgE całkowite - charakterystyka, wskazania, przebieg badania

. Takim białkiem jest immunoglobulina klasy E (IgE całkowite). Wartość podwyższona względem normy występuje u około 60% dzieci z alergią (najwyższe (...) całkowite - norma: do 0,0003 g/l. Interpretacja wyników IgE całkowitego specyficznych nie jest prosta i powinna...

Badania

Badania biochemiczne - osocze, profile, normy

, albuminy, GGT i białka całkowitego; profil wątrobowy - w profilu wątrobowym badania biochemicznego oznacza się poziomy transaminazy alaninowej (...) , trójglicerydów (TG), cholesterolu HDL i LDL; profil kostny - w tym profilu badania biochemicznego oznacza się białko całkowite, wapń, fosfatazę

Normy laboratoryjne

OB (odczyn Biernackiego) - charakterystyka, normy

OB, czyli odczyn Biernackiego lub opad Biernackiego, to badanie szybkości opadania krwinek. Normy OB zależą od płci i wieku osoby badanej. Szybkość (...) wartości prawidłowe OB mogą być jeszcze wyższe. - Białko całkowite we krwi - Glukoza we krwi - charakterystyka, badanie stężenia - Badanie krwi

Badania

Próby wątrobowe - przygotowanie, normy, interpretacja

(j.m /l), norma dla mężczyzn - 18-100 U/l (j.m /l). Pozostałe normy prób wątrobowych: bilirubina całkowita: 0,2-1,1 mg% (3,42-20,6 µmol/l), GGTP (...) natychmiastowym, więc w takich przypadkach nie zwraca się uwagi na dietę. Próby wątrobowe - normy Próby wątrobowe lekarz interpretuje...

Normy laboratoryjne

fT4 - wskazania, przebieg, interpretacja, normy

FT4 to badanie, które ma na celu pomiar całkowitej ilości T4, czyli hormonu tarczycy. Tarczyca produkuje hormony, zwane trójjodotyroniną (T3 (...) tarczowego. Czasami badanie poziomu tyroksyny we krwi pomocne jest przy diagnozowaniu niepłodności u kobiet. fT4 - normy Samo oznaczenie poziomu tyroksyny

Normy laboratoryjne

Neutrofile - badanie, normy, cel badania

w próbce krwi i obliczana jest na podstawie całkowitej ilości leukocytów i ilości granulocytów. Norma neutrofili (granulocytów obojętnochłonnych) wynosi 1500 (...) o przyjmowanych lekach, a także o przebytej żółtaczce. Neutrofile - normy Bezwzględna liczba neutrofili (ANC) jest miarą liczby granulocytów

Normy laboratoryjne

Prolaktyna - cel, przebieg, normy, interpretacja

z badaniem poziomu innych hormonów, np. hormonu wzrostu, szczególnie, gdy podejrzewana jest całkowita niedoczynność przysadki, tzn. upośledzone (...) , leki hipotensyjne, niektóre stosowane w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego. Prolaktyna - normy Prolaktyna powinna zostać oceniona na podstawie

Normy laboratoryjne

ASO - charakterystyka, zastosowanie, normy, wskazania

one krwinki baranie, co prowadzi do zmiany barwy podłoża, na zieloną - w przypadku paciorkowców α-hemolizujących lub całkowicie przezroczystą - w przypadku (...) i wykorzystywane jest jako wskaźnik świeżego lub przebytego zakażenia tymi bakteriami. ASO - normy ASO powinno być analizowane w oparciu o normy...

Normy laboratoryjne

Kreatynina - charakterystyka, przebieg, normy, interpretacja

kreatyninemii) dochodzi w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek. Kreatynina - przebieg Kreatynina po badaniu jest oceniana w oparciu o normy kreatyniny (...) kreatyniny należy przyjść na czczo. Kreatynina - normy W warunkach prawidłowych norma kreatyniny we krwi mieści się w przedziale od...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

CRP - norma, interpretacja, choroby serca

więc co to jest CRP i co może nam powiedzieć o stanie zdrowia? CRP - norma CRP to pojęcie, które powinien znać każdy z nas. CRP jest to białko (...) także inne funkcje - samo pobudza ciałka odpornościowe i bierze udział w zwalczeniu ciała obcego. Dlatego warto poznać normy CRP. Według norm...

Badania

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

- poziom cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i trójglicerydów. Morfologia krwi jest to podstawowe badanie diagnostyczne z krwi, polegające (...) na ilościowej i jakościowej ocenie elementów morfotycznych krwi. Normy morfologii krwi zależą od wielu czynników, z tego powodu powinny być zawsze analizowane

Normy laboratoryjne

TIBC - wskazania, przebieg badania, charakterystyka, normy

TIBC to inaczej całkowita zdolność surowicy do wiązania żelaza. Inna jego nazwa to całkowite wysycenie żelazem. TIBC jest bezpośrednio z transferyną (...) pozwalającym wysuwać wnioski o gospodarce żelazem w organizmie. TIBC - wskazania Całkowita zdolność wiązania żelaza wykonywana jest w celu określenia

Normy laboratoryjne

Cholesterol LDL - sposób oznaczania, normy, przyczyny podwyższonego ldl

całkowity, cholesterol HDL oraz trójglicerydy. Wszystkie te badania służą do diagnostyki zaburzeń lipidowych, czyli dyslipidemii (hipercholesterolemii (...) diagnostyce zaburzeń lipidowych, to nie powinien również przyjmować leków obniżających poziom cholesterolu. Cholesterol LDL - normy Normy LDL

Normy laboratoryjne

Cholesterol HDL - charakterystyka, przebieg, normy, interpretacja

jest podczas badania biochemii krwi, a podawana jest zazwyczaj razem z wartością cholesterolu całkowitego oraz LDL, czyli lipoprotein niskiej gęstości (...) , lepiej określa stosunek cholesterolu HDL do LDL, niż wartość cholesterolu całkowitego. Inną ważną funkcją jest przechowywanie zapasu białek

Badania

Bilirubina związana - charakterystyka, wskazania, opis badania, norma

czerwonych. Niewłaściwe (za wysokie)** stężenie bilirubiny we krwi** powoduje żółtaczkę - zażółcenie białek ocznych i skóry. Bilirubina całkowita (...) bilirubiny związanej wynosi około 10 zł. Bilirubina związana - norma **Prawidłowe stężenie bilirubiny związanej **we krwi powinno wynosić 0,1-0,4mg/dl

Onkologia

CA 125 - charakterystyka, normy, podwyższony poziom

rodzaju stanach zapalnych . Pomimo zastosowania antygenu nowotworowego CA 125 w diagnostyce nowotworu jajnika, nie można mieć całkowitej pewności (...) stężenie CA 125 (około 20% kobiet nie ma wyższego stężenia CA 125), wiele zależy od indywidualnego organizmu. Ponadto, niektóre odstępstwa od normy

Normy laboratoryjne

Fosfataza kwaśna - rodzaje i występowanie, opis badania, normy

blokowana. Oznaczając całkowitą aktywność fosfatazy kwaśnej oraz aktywność części zahamowanej przez winian, możemy oznaczyć frakcję fosfatazy kwaśnej (...) znajdującej się w gruczole krokowym. Fosfataza kwaśna - normy Poziom fosfatazy kwaśnej w poszczególnych grupach wiekowych: dorośli: 0,1 - 0,63 U/l

Normy laboratoryjne

Osteokalcyna - charakterystyka, wskazania do badania, wykonanie badania, normy

. Koszt badania oksteokalcyny wynosi 39 zł. Osteokalcyna - normy U kobiet norma osteokalcyny wynosi 5,6 - 6,3 ng/ml, a u mężczyzn 6,3 - 7,3 ng/ml (...) . Fizjologicznie ok. 15% całkowitej osteokalcyny znajduje się w surowicy krwi, która nie została zaabsorbowana w kościach. Podwyższony poziom osteokalcyny

Normy laboratoryjne

Trójglicerydy - cel badania, przygotowanie, normy, interpretacja

egzogenne. Badanie triglicerydów wykonuje się najczęściej, gdy badany jest całkowity profil lipidowy organizmu. Badanie stężenia trójglicerydów we krwi (...) i krwiomocz - odpowiada lek. Monika Łukaszewicz Wszystkie odpowiedzi lekarzy Trójglicerydy - normy Trójglicerydy ocenia się w oparciu o normy

Diagnostyka chorób prostaty

Podwyższone PSA

Podwyższone PSA niesie za sobą niepokojące informacje. Najczęściej podwyższone PSA wskazuje na nowotwór prostaty. Istnieją też sytuacje (...) , w których stężenie PSA we krwi wzrasta, a które to sytuacje są zupełnie prawidłowe. Na podwyższone PSA wpływ mają też mechaniczne podrażnienia...

Opatrunki i bandażowanie

Ugryzienie przez psa

Ugryzienie przez psa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Nigdy nie można bagatelizować nawet najmniejszego ugryzienia przez zwierzę (...) , gdyż często psy są zaniedbywane przez właścicieli i niepoddawane szczepieniom przeciwko wściekliźnie. Pogryzienie przez psa może nie tylko skutkować brzydkimi

Normy laboratoryjne

CA 19-9 antygen nowotworowy - charakterystyka, norma, cel i przebieg badania

po zakończeniu terapii. CA 19-9 antygen nowotworowy -  charakterystyka i norma CA 19-9 jest węglowodanem wytwarzanym w dużych ilościach (...) zdolności do wytwarzania tego antygenu. CA 19-9 antygen nowotworowy - przyczyny podwyższonego poziomu Poziom CA 19-9 rośnie znacznie ponad normę

Badania

CA 15 3 - charakterystyka, wskazania, opis badania, norma i interpretacje wyniku

. Najczęściej przed wykonaniem badania zaleca się wykonanie kompletu bardziej istotnych badań, które są w stanie całkowicie potwierdzić chorobę. CA 15 3 (...) . CA 15 3 - norma i interpretacje wyniku Norma stężenia CA 15 3 powinna mieścić się granicy 15-30 U/ml. Jeżeli wynik badania CA 15 3 będzie...

Normy laboratoryjne

Ca 19 9 - charakterystyka, wskazania, opis badania, norma, interpretacja wyników

człowieka. Dopiero jego znaczne odchylenie od normy świadczy o tym, że w organizmie człowieka zachodzą poważne zmiany, świadczące o chorobie nowotworowej (...) antygenu Ca 19 9 jest całkowicie bezbolesne i bardzo szybkie. Polega na pobraniu próbki krwi pacjenta z żyły łokciowej. Koszt badania Ca 19 9 wynosi około