Przejdź na WP

Pudding chia - przepisy

Czy słyszałeś kiedyś o nasionach chia? Są to niewielkie, twarde nasionka, które słyną z wyjątkowej zdolności żelowania wszystkich płynów, a do tego mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Wystarczy tylko zalać szklanką mleka dwie łyżki tych nasion, energicznie zamieszać, odstawić do lodówki i pójść spać. Nad ranem będzie na nas czekał bardzo smaczny i zdrowy pudding chia.

spis treści

Zobacz film: "Pudding chia i inne zdrowe słodycze"

1. Pudding chia - nasiona chia

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, pochodzą z Ameryki Południowej. Po raz pierwszy zostały docenione przez plemiona Azteków w Meksyku Środkowym. Były one, tuż po kukurydzy i fasoli, trzecią najważniejszą dla tych plemion uprawą.

Nasiona chia zawierają dużą ilość kwasów omega-3, są bogatsze w wapń niż mleko. Mają też mnóstwo żelaza, nawet w porównaniu do znanego z bogactwa w ten składnik szpinaku.

Posiadają także wysoką zawartość pełnowartościowego białka, przeciwutleniaczy działających antynowotworowo oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi.

Są źródłem błonnika, regulującego trawienie, magnezu, fosforu oraz szeregu innych, korzystnych dla zdrowia substancji.

Kilka lat temu podbiły serca miłośników zdrowego odżywiania z Europy oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Na wielu kulinarnych blogach można znaleźć przepisy z wykorzystaniem ziaren chia, zaś w Berlinie pudding chia stał się popularniejszy od ryżu na mleku. Szałwia hiszpańska zadomowiła się także w Polsce, gdzie także zyskuje coraz więcej zwolenników.

2. Pudding chia - przepisy

Przygotowanie puddingu z nasionami chia jest bardzo łatwe. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów na przygotowanie tego pysznego, zdrowego posiłku w różnych wariantach. Pudding ten można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, więc warto zrobić go więcej i mieć go zawsze pod ręką.

2.1. Kokosowy pudding chia

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • 100 ml wody lub mleka,
  • 1 spora puszka mleka kokosowego (około 400 ml),
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub opcjonalnie innego słodzika,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • świeże owoce/syrop/konfitura do podania

Sposób przyrządzenia:

  • wlewamy do miski dwa rodzaje mleka, wsypujemy ziarna chia i dodajemy syrop z agawy i wanilię,
  • wszystko to mieszamy intensywnie trzepaczką przez około 2 minuty,
  • przelewamy do wcześniej przyszykowanych słoiczków lub szklanek,
  • odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub po prostu na noc),
  • rankiem gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami, lub zalewamy ulubioną konfiturą lub syropem i gotowe.

Warto pamiętać:

  • aby pudding był udany i smaczny, powinniśmy dobrze go wymieszać, aby część nasion nie opadła na dno,
  • pudding chia, mimo swoich walorów smakowych, może stać się mdły. Aby temu zapobiec, możemy dodać do niego świeże kwaśne owoce, które można układać np. warstwowo,
  • ważne w tym przepisie jest mleczko kokosowe, gdyż dzięki niemu pudding jest gęsty i kremowy,
  • w celu stworzenia warstwowego puddingu chia, powinniśmy wymieszać nasiona z mlekiem i pozostawić na noc w naczyniu. Gdy rano zgęstnieje, możemy go nakładać do słoiczków na przemian z ulubionymi owocami.
Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi
Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi [6 zdjęć]

Awokado, chilli czy zielone warzywa liściaste od dawna znane są ze swoich właściwości odchudzających....

zobacz galerię

2.2. Pudding chia z cynamonem

Składniki:

  • 250 ml dowolnego mleka,
  • 4 łyżki nasion chia (jeśli chcemy użyć mleka kokosowego z puszki, zmniejszamy ilość nasion do 3 łyżek),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki ulubionego syropu lub miodu,
  • opcjonalnie: mus owocowy lub świeże owoce.

Sposób przygotowania:

Pudding chia podawany ze świeżymi owocami może być doskonałym pomysłem na śniadanie.
Pudding chia podawany ze świeżymi owocami może być doskonałym pomysłem na śniadanie.
  • mieszamy mleko z cynamonem oraz nasionami chia,
  • odstawiamy na pół godziny, co jakiś czas mieszając, by nie zrobiły się grudki,
  • słodzimy dla smaku,
  • przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub całą noc,
  • rano pudding rozkładamy do szklanek, dekorujemy owocami lub polewamy musem owocowym.

2.3. Czekoladowy pudding chia z migdałami

Składniki:

  • 1.5 szklanki mleka (zwykłego lub czekoladowego),
  • 3 łyżki stołowe nasion chia,
  • łyżka migdałowych płatków,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • świeże owoce (mogą być to truskawki lub maliny),
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego.

Sposób przyrządzenia:

  • mieszamy mleko z nasionami chia, kakao i ewentualnie z miodem,
  • przelewamy do pucharków lub słoiczków,
  • odstawiamy na noc do lodówki,
  • rano na suchej patelni prażymy płatki migdałowe,
  • dodajemy świeże owoce i gotowe,
  • jeśli używamy mleka czekoladowego, nie musimy puddingu dodatkowo dosładzać.

2.4. Pudding chia z mango

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
  • 2 łyżki stołowe nasion chia,
  • 1 mango,
  • opcjonalnie łyżeczka syropu z agawy, cukru lub innego słodu.

Sposób przygotowania:

  • zalewamy nasiona chia mlekiem,
  • odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki,
  • rankiem dodajemy słód i ponownie mieszamy,
  • obieramy i kroimy mango,
  • blendujemy mango na gładko,
  • wykładamy zmiksowany owoc na wierzch i gotowe.

2.5. Kakaowy pudding chia z miętą i borówkami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 2 łyżki kakao,
  • 0.25 szklanki nasion chia,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: łyżeczka syropu z agawy lub miodu,
  • do przybrania kilka listków mięty i garść świeżych borówek.

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki puddingu blendujemy,
  • w razie potrzeby słodzimy miodem lub syropem z agawy,
  • przekładamy do mniejszych naczyń (np. pucharków),
  • wstawiamy na noc do lodówki,
  • rano dekorujemy listkami mięty i świeżymi borówkami.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2.6. Pudding chia z kiwi

Składniki:

  • 2 stołowe łyżki nasion chia,
  • 2 sztuki kiwi,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka słodu (miód, cukier, syrop z agawy),

Sposób przygotowania:

  • mieszamy w miseczce mleko, nasiona chia i słód,
  • przekładamy wszystko do pucharków/słoiczków,
  • odstawiamy na noc do lodówki,
  • rano blendujemy kiwi na gładką masę,
  • wykładamy na wierzch puddingu.

2.7. Pudding chia kokosowo-buraczany

Składniki:

  • 50 ml soku z buraka,
  • 2 puszki mleka kokosowego (około 400 ml),
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 4 łyżki stołowe nasion chia (około 40 g),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • garść porzeczek i jagód.

Sposób przyrządzania:

  • do miski wlewamy mleko kokosowe zmieszane z sokiem buraczanym, dodajemy nasiona chia, wanilię i syrop z agawy,
  • mieszamy energicznie trzepaczką około 2 minut,
  • odstawiamy do lodówki na 15 minut,
  • po wyjęciu ponownie dokładnie mieszamy trzepaczką,
  • przelewamy do słoiczków lub pucharków,
  • odstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc),
  • rankiem pudding polewamy niewielką ilością syropu z agawy i posypujemy świeżymi jagodami,
  • pudding możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy