Puder ryżowy

spis treści
rozwiń

Puder ryżowy to substancja pozyskiwana z tak zwanego ryżu siewnego (Oryza sativa), pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Puder pozyskiwany z oczyszczonego ryżu był wykorzystywany w ajurwedzie - holistycznej metodzie leczniczej. Stosowały go także gejsze, aby ich twarze były nieskazitelne. Puder z ryżu jest obecnie składnikiem wielu podkładów i pudrów (stosowany zamiast talku lub skrobi kukurydzianej), jest dostępny także samodzielnie.

1. Historia pudru ryżowego Biały puder ryżowy był używany przez gejsze, aby zmatowić i wygładzić skórę, już w XVI wieku. Pierwszy puder w kompakcie wykorzystujący puder ryżowy jako jeden ze składników powstał w latach 50. XX wieku. Od tamtej pory puder ryżowy dodaje się do:

2. Właściwości pudru ryżowego Puder ryżowy jest stosowany w

pudrach i innych kosmetykach z dwóch powodów: estetycznego i zdrowotnego. Puder z ryżu łagodzi stany zapalne, dzięki czemu nadaje się na bazę pod makijaż dla skóry trądzikowej. Zmiękcza skórę, ale także ją matuje i ujednolica jej koloryt. Dodany do kosmetyku, ułatwia jego aplikację i sprawia, że staje się jedwabisty i lekki. Dlatego jest tak często wykorzystywany jako składnik pudrów w kompakcie, pudrów w proszku i podkładów.

Zobacz film: "Czy warto inwestować w suplementy upiększające?"

Prozdrowotne właściwości pudru ryżowego wiążą się z budową jego cząsteczek. Są one zbudowane bardzo podobnie jak ceramidy, budujące skórę, decydujące o jej elastyczności i zmniejszające swoją ilość z wiekiem. Zatem nakładanie na skórę warstwy pudru ryżowego wiąże się z lepszym i skuteczniejszym zatrzymywaniem wody wewnątrz naskórka, zwiększoną produkcją kolagenu w skórze i regeneracją naskórka. Oba te działania poprawiają wygląd skóry i sprawiają, że wydaje się młodsza i zdrowsza. Odpowiednie nawilżenie dodatkowo spowalnia proces starzenia się skóry.

Puder ryżowy można wykorzystywać jako składnik kosmetyków do twarzy , takich jak pudry, podkłady, a nawet balsamy, płyny do demakijażu, płyny nawilżające czy maseczki do twarzy. Można go też nabyć w formie sypkiej bez dodatków jako puder mineralny i półprodukt do otrzymania własnych kosmetyków.

Puder z ryżu pochłania nadmiar sebum, ale robi to powoli. Sprawia to, że jest on korzystny dla skóry suchej (chociaż nie należy z nim przesadzać, gdyż regularnie stosowany w czystej formie może doprowadzić do wysuszenia), jak również dla skóry tłustej i trądzikowej. Oprócz tego, pozostawia skórę całkowicie matową, nawet jeśli w powietrzu unosi się wilgoć – dzięki temu często sięgają po niego charakteryzatorzy i fotografowie. Łagodzi stany zapalne, częste przy cerze trądzikowej, dzięki czemu pomaga pozbyć się trądziku. Wygładza wygląd skóry i ujednolica jej koloryt. Sam w sobie puder ryżowy nie ma koloru, jest pudrem transparentnym (choć u niektórych osób może pojawić się efekt rozjaśnienia skóry). Jego cienka warstwa nie zatyka porów, nawilża, a także pobudza regenerację naskórka. Istnieją różne odmiany pudrów ryżowych o różnych właściwościach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!