Pulpety z indyka

Pulpety z piersi indyka, bez dodatku jaja przygotowane na grillu to idealne danie dla osób ograniczających kalorie i zły cholesterol. Otręby owsiane zamiast pszennej bułki tartej to także bardzo korzystna zamiana. Otręby zawierają bowiem mnóstwo błonnika i cennych minerałów – dają uczucie sytości, oczyszczają organizm z toksyn i przeciwdziałają miażdżycy.

Składniki (4 porcje)

  • 450 g mielonego mięsa z piersi indyka,

  • ¼ filiżanki otrąb owsianych,

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,

  • ½ strąka czerwonej papryki,

  • 1 łyżeczka soli.



Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania


Wymieszać razem: mięso, otręby, obrany i posiekany czosnek, drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Posolić. Uformować 4 małe kulki i spłaszczyć je. Upiec na grillu lub w piekarniku. Można podać na zimno lub gorąco, z sałatą lub ryżem. 

Można zrobić także zdrowe hamburgery: mięso umieścić w bułce z mąki z pełnego przemiału razem z liściem sałaty i plastrami pomidora. 



Komentarz

Papryka, czosnek i cebula jako przyprawy dla naszych pulpetów nadają im oryginalny smak i dostarczają witamin B1, C, A oraz minerałów: siarki, fosforu, potasu i magnezu. Danie niskokaloryczne (ok. 125 kcal na porcję) i bogate w białko zwierzęce.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 139,3 kcal
Białka 25,57 g
Tłuszcze 1,63 g
Cholesterol 58,8 mg
Węglowodany 10,87 g
Błonnik 5,58 g
Witamina C 73,2 mg
Witamina A 275,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy