Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 2 3 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Choroby zakaźne i pasożytnicze: Pytania do specjalistów

Jaka może być przyczyna braku apetytu u 5-letniego dziecka?

Witam....Moja 5letnia córka skarży się codziennie na bóle brzucha, ma słaby apetyt,nic jej nie smakuje. W zeszłym roku robiłam jej wszystkie badania pod...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Jolanta Uchman

Czy mononukleoza może dać fałszywie ujemny wynik testu na HIV?

czy mononukleoza może dać falszywie ujemny wynik testu na HIV? Robilam badania w 3, 6 , 12 tygodni i byly negatywne. Wyczytalam ze przy mononukleozie jest...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy jest sensowne robienie testu na HIV?

Czy jeśli po czterech tygodniach od niebezpiecznego stosunku (analny oraz oralny bez zabezpieczenia) mam objawy przeziębienia, tj. ogólne zmęczenie, stan...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czym złagodzić ból skóry przy półpaścu?

Czym złagodzić ból skóry przy półpaścu. Witam. Już 13-ty dzień jestem chora na półpasiec, który u mnie występuje bez typowej wysypki. Biorę Heviran i...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak pomóc córce z krostkami ospy w oku?

Witam Moja córka ma ospe od 3 dni Jedna z pierwszych krostek jest na dolnej powiece oka Niestety córka ciągle pociera oczko. Dzisiaj oczko pod dolna...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach

Czy to są typowe objawy boreliozy lub innej choroby odkleszczowej?

Dzień dobry, pytanie dotyczy mojej mamy (60 lat), którą ugryzł kleszcz (ukąszenie w tył głowy z prawej strony). Nazajutrz po ugryzieniu udała się do lekarza...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Łukasz Wroński

Czy krwawienie wewnątrzczaszkowe u niemowlaka będzie miało wpływ na rozwój?

Witam, miałam niedawno przebyta toxoplazmoze kiedy została ona u mnie wykryta byłam w 3 miesiącu ciąży . Dostałam leki ( rovamecyne, czy jakoś tak) ....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Jolanta Uchman

Czy jest szansa na zarażenie się listeriozą w 36. tc?

Witam. Jestem w 36 tc. Zwracam się z prośbą, co powinnam zrobić w mojej sytuacji: Przedwczoraj rozmroziłam przez noc kotlety mielone z indyka w lodówce...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy wyniki w ciąży oznaczają różyczkę?

Jestem w 16 tygodniu ciąży zrobiłam badania na rozyczke, moje wyniki to igm 1,2 norma 1,1 a igg 74, nie wiem czy to oznacza rozyczke? Proszę o odpowiedź.

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy w takiej sytuacji istnieje ryzyko zarażenia wścieklizną?

Przez przypadek polizał mnie pies w okolice ust tak ,że jego ślina dostała się do mojej buzi . Pies ma 8 miesięcy i nie był jeszcze szczepiony a biega...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Katarzyna Szymczak

Czy gronkowca da się leczyć?

Cześć, mam pytanie czy gronkowca da się leczyć? Wykryto u mnie w wymazie gardła. Byłam u lekarza z wynikami ale powiedział że nie ma na to leku, trzeba...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Piotr Sawicki

Czy jestem zakażony kiłą?

Witam, mam 30 lat, jestem aktywnym sexualnie mężczyzną (homosexualnym). Wykonałem w placówce Enel-Med w dn. 02.11.2017 badanie WR (kiła), wynik wyszedł:...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy przy takich wynikach istnieje ryzyko posiadania wirusa HIV?

Witam,mam 18 lat Morfologia krwi (ICD-9: C55) Leukocyty 8,99 tys/µl 4,23-9,07 Erytrocyty 6,0 mln/µl 4,6-6,1 Hemoglobina 17,5 g/dl 13,7-17,5 Hematokryt...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Jak interpretować wynik badania na kiłę?

Witam, dwa lata temu byłem chory na kiłę, wdrożono miesięczne leczenie szpitalne poprzez podawanie penicyliny domięśniowo. Dwa tygodnie temu wykonałem...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Kiedy grzybica jamy ustnej pojawia się po zakażeniu HIV?

witam, po 6 tygodniach od ryzykownego kontaktu zrobiłem test IV generacji Combo na HIV . Wynik ujemny . Niestety około 10 dni po kontakcie wystąpiło...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy mogę mieć hiv przy dodatnim GBS?

Mam dodatni gbs fizjologiczny czy to groźne,czy mogę mieć hiv?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy poziom granulocytów we krwi może mieć związek z bólami nóg?

Wysokie granulocyty kwasochlonne - 18-19%. Chlopczyk 22 miesiace, leczony na boleriozie (2 miesiace antybiotykow) przeszlo 10 tyg temu leczenie zakonczone....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Jak zinterpretować badania na różyczkę w ciąży?

Witam . Odebrałam wyniki badań na różyczkę . Jestem w 13 tygodniu ciąży. Do wizyty u lekarza jeszcze trochę a może ktoś mi powie jak to zinterpretować...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy kuracja przeciwgrzybiczna pomoże na kandydozę?

Podejrzewam kandydoze całego układu pokarmowego....stwierdzoną w jamie ustnej nie wyłączona flukonazolem przez 14 dni wróciła mocniej...czuje ja w przełyku...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy można spowodować zakażenie wirusem HIV?

Witamy. Czy mając opryszczke narzadow plciowych i mając jednego partnera można spowodować zakażenie wirusem HIV

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Katarzyna Szymczak
Strefa Kobiety