Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 6 0 , 8 0 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Produkty żywnościowe: Pytania do specjalistów

Czy głębokie mrożenie zabija bakterie?

Witam , zastanawiam się nad jedną kwestią. Czy Jeśli kupuję produkt mrożony z tzw głębokiego mrożenia to czy z racji takiej obróbki jest on juz pozbawiony bakterii ? Czy takie głebooie mrożenie eliminuje bakterie? Np. Listeriozę ?

Spożywanie pieczywa z ziarnami a pestki w stolcu

Pestki w kale. Witam! Zwracam się z prośbą o udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Co jakiś czas podczas wypróżniania widuję małe, białe pestki. Bardzo wystraszyłam się, że może jest to oznaka, że mam jakiegoś pasożyta. Z drugiej strony pomyślałam,... Pestki w kale. Witam! Zwracam się z prośbą o udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Co jakiś czas podczas wypróżniania widuję małe, białe pestki. Bardzo wystraszyłam się, że może jest to oznaka, że mam jakiegoś pasożyta. Z drugiej strony pomyślałam, że może to po prostu niestrawione pestki. Czy to możliwe? Często jem bułki z różnymi pestkami (np. sezam). Czy mam powody do obaw? Miałam robione testy na obecność pasożytów w kale, jednakże było to około 3 lata temu... Pomocy!
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Oznaczenie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcie żywnościowym

Dlaczego w Polsce nie ma jeszcze obowiązku podawania przez producentów na opakowaniach żywności informacji o ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Jakich produktów żywnościowych trzeba unikać przy chorobie Parkinsona?

Jakich produktów żywnościowych trzeba unikać przy chorobie Parkinsona? Wiem, co powinno się jeść, ale mam problem ze znalezieniem informacji o tym, czego absolutnie unikać. Proszę o pomoc
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Marianna Hall
Mgr Marianna Hall
Mgr Tatiana Lewicka
Mgr Tatiana Lewicka

Czy takie produkty mogą wywoływać migrenę?

Witam, słyszałam ostatnio, że sery mogą wywoływać migrene z powodu tyraminy. Czy takie produkty jak serek topiony hochland, serek wiejski czy ser twarogowy również mogą spowodować migrene?
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata Mariusz Bek
Naturopata Mariusz Bek

Ile czasu po wyciśnięciu czosnku nadaje się on do spożycia?

Witam,ile po przeciśnięciu czosnku,kiedy jest w lodówce, można go jeszcze jeść? Np. 2,5,6 godzin? Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc :) Pozdrawiam serdecznie :)

Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy

Przygotowując produkty żywnościowe na cały dzień, ile powinien wynieść dopuszczalny indeks glikemiczny wszystkich potraw. Ile gram/dekagram suchych produktów np. makaronu, ryżu,kaszy,surowego buraka,ziemniaków, jabłek i innych owoców dozwolone jest do zjedzenia w ciągu doby dla osby 65 letniej, przy wadze 77... Przygotowując produkty żywnościowe na cały dzień, ile powinien wynieść dopuszczalny indeks glikemiczny wszystkich potraw. Ile gram/dekagram suchych produktów np. makaronu, ryżu,kaszy,surowego buraka,ziemniaków, jabłek i innych owoców dozwolone jest do zjedzenia w ciągu doby dla osby 65 letniej, przy wadze 77 kg. Czy kobieta z cukrzycą typu 2 nie może jeść miodu,cukierka,ciasta drożdżowego. Jeśli jest to dopuszczalne, to na dobę, ile gram cukierków, czy ciasta może zjeść. Co jest lepiej zjeść cukierek czy placek.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Justyna Luty
Mgr Justyna Luty

Kondycja zastawek serca a dieta

jakie produkty zywnosciowe wzmacniają zastawki serca ?
odpowiada 1 ekspert:
 Aleksander Ropielewski
Aleksander Ropielewski

Kolor kaszy jaglanej

Dlaczego kasza jaglana różni się kolorem? Widziałam dziś w sklepie kaszę dwóch różnych firm. Jedna kasza pochodziła z Ukrainy i była bardziej blada, druga zaś z Polski i była bardziej żółta. Czy kolor kaszy ma znaczenie i moze świadczyć o jakości produktu?
odpowiada 1 ekspert:
Dr inż. Katarzyna Kowalcze
Dr inż. Katarzyna Kowalcze

Jak leczyć nasilony trądzik?

Dzień dobry, mam 18 lat przez cały okres dojrzewania pojawiały mi się sporadycznie wypryski i same się goiły. Teraz wystąpiło u mnie ogromne nasilenie wyprysków. Nie jem słodyczy nie pale nie spożywamy alkoholu jem pełno warzyw i owoców. Codziennie... Dzień dobry, mam 18 lat przez cały okres dojrzewania pojawiały mi się sporadycznie wypryski i same się goiły. Teraz wystąpiło u mnie ogromne nasilenie wyprysków. Nie jem słodyczy nie pale nie spożywamy alkoholu jem pełno warzyw i owoców. Codziennie oczyszczam twarz żelem na trądzik i używam kremu acne derm. Ten krem spowodował,że moje wypryski są bardziej rozlane na twarzy i czerwone,a ponadto robią mi się czerwone plamy jak po oparzeniach. Proszę o radę jakich produktów żywnościowych unikać,a jakie spożywać. Czy mam stosować tą maść . Bardzo proszę o radę.
odpowiada 2 ekspertów:
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Lek. Izabela Lenartowicz
Lek. Izabela Lenartowicz

Czy błonnik należy zaliczać do węglowodanów?

Szanowni Państwo, Mam następujące pytanie: czy błonnik należy zaliczać do węglowodanów? Moja wątpliwość bierze się z faktu, że na opakowaniach produktów żywnościowych zauważyłem sporą dowolność producentów w traktowaniu błonnika. Niekiedy jest on traktowany jako rodzaj węglowodanów, innym razem jako... Szanowni Państwo, Mam następujące pytanie: czy błonnik należy zaliczać do węglowodanów? Moja wątpliwość bierze się z faktu, że na opakowaniach produktów żywnościowych zauważyłem sporą dowolność producentów w traktowaniu błonnika. Niekiedy jest on traktowany jako rodzaj węglowodanów, innym razem jako odrębny składnik odżywczy. Mam zaleconą przez lekarza dietę niskowęglowodanową i nie wiem czy powinienem wliczać błonnik do ogólnego limitu węglowodanów, jaki mam dziennie spożywać? Jeśli tak, to czy kaloryczność 1 grama błonnika jest taka jak zwykłych cukrów tj. 4 kcal / 1 gr? Dziękuję za odpowiedź.

Jakim pieczywem można zastąpić chleb żytni razowy?

Witam serdecznie, od miesiąca jestem na diecie redukcyjnej. W moim jadłospisie uwzględniony jest chleb żytni razowy. Niestety powoduje on u mnie ciągłe wzdęcia i ból żołądka. Jakim pieczywem można go zastąpić ? Pozdrawiam, Martyna
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Krem glicerynowy a nawilżanie skóry

Jakie produkty żywnościowe najwięcej dostarczają naszej skórze kolagenu? Czy krem glicerynowa jest najlepszy do nawilżania naszej skóry?Czy taki rem tez sprawia ze mamy więcej kolegenu w skórze?
odpowiada 2 ekspertów:
Dr Krystyna Pogoń
Dr Krystyna Pogoń
mgr Joanna Arciszewska
mgr Joanna Arciszewska

Jaką dietę stosować w nerwicy lękowej?

dzień dobry jaka diete stosować w nerwicy lękowej . Nie stosuje leków chodzi mi tylko o produkty żywnościowe na ta doegliwosć
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Agata Wons
Mgr Agata Wons
Mgr Anna Ingarden
Mgr Anna Ingarden

Gotowanie ryżu w torebkach

Czy gotowanie ryżu/kaszy w plastikowych torebkach jest całkowicie bezpieczne? Czy nie dostają się do jedzenia niebezpieczne substancje?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr inż. Marta Ścibisz
Mgr inż. Marta Ścibisz

Jakie produkty żywnościowe mogą wpłynąć na podwyższenie pulsu?

Czy może Pani wskazać jakie produkty żywnościowe mogą wpłynąć na podwyższenie pulsu, ale też jakie produkty mogą wpływać na jego obniżenie?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Monika Frank
Mgr Monika Frank

Zawartość tłuszczu w wiejskich jajach

Witam mieszka na wsi i mam swoje jajka od kur czy takie jajka zawieraja wiecej tluszczu?
odpowiada 2 ekspertów:
 Ewa Kozłowska
Ewa Kozłowska
 Ewa KozĹowska
Ewa KozĹowska

Badanie glukozy a napady jedzenia słodyczy

Witam mam pyt. Nadal am sobie ostatnio cukier i na czczo mialam 200 i cala die trzeslam sasiadka dala mi pol tablet na obnizenie cukru potem bylo oky.czesto mam napady jedzenia slodyczy a po zjedzeniu duzej ilosci slodkosci jestem potwornie zmeczona spiaca.czy powinnam zrobic konkrete badania na cukrzyce
odpowiada 2 ekspertów:
mgr Joanna Arciszewska
mgr Joanna Arciszewska
Dr n. med. Anna Błażucka
Dr n. med. Anna Błażucka

Picie mleka lub kakao na śniadanie

Dzień dobry, mam problem z jedzenie śniadań nie potrafię ich jeść. Czuje głód dopiero koło godziny 12-13. Wiem, że to nie zdrowe. Do tej pory piłam rano kawę na pusty żołądek. Czy jeżeli zamiast kawy piłabym kakao lub mleko... Dzień dobry, mam problem z jedzenie śniadań nie potrafię ich jeść. Czuje głód dopiero koło godziny 12-13. Wiem, że to nie zdrowe. Do tej pory piłam rano kawę na pusty żołądek. Czy jeżeli zamiast kawy piłabym kakao lub mleko (które uwielbiam) to byłoby lepiej dla mojego organizmu? Dodam, że nie mam nadwagi. Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź
odpowiada 3 ekspertów:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Daria Jaroszewska
Mgr Daria Jaroszewska
Mgr Sławomir Kula
Mgr Sławomir Kula

Czy owsianka jest zdrowsza od innych płatków?

Czy owsianka jest zdrowsza od innych płatków zalewających rynek?
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr inż. Maria Jagiełło
Mgr inż. Maria Jagiełło
Mgr Joanna Wardenga
Mgr Joanna Wardenga
Patronaty