Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 6 3 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

USG tarczycy: Pytania do specjalistów

Za jaki czas powtórzyć biopsję?

Dzień dobry.Mam 24 lata i wykryto u mnie guzek na prawym płacie tarczycy 17x11 mm.Usg wskazało jednorodny normochromatyczny obraz.Biopsja miałem przeprowadzons...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Co oznaczają wyniki MR i EEG?

Witam. Wszytko zaczęło się około 1.5 miesiąca temu. Ciągle chciało mi się spać. Potrafiłam spać po 14h dziennie i nadal byłam nie wyspana. Tydzień później...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Jerzy Bajko

Czy na usg tarczycy trzeba się jakoś przygotować?

Mężczyzna lat 28 Mam takie pytanie czy na usg tarczycy trzeba się jakoś przygotować to znaczy w dniu badania i przed badaniem i czy coś może zafałszować...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

O czym może świadczyć moje badanie tarczycy?

Z uwagi na rak tarczycy u mamy chciałam zbadać swoją tarczycę, nie mam objawów choroby. Proszę o interpretację. TSH:2,33ulU/ml, FT4:1,05ng/dl. USG: Tarczyca...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jak dopasować dawkę leku do poziomu TSH?

Witam, mam 27 lat od pewnego czasu ma niedoczynność tarczycy. Początkowo była ona tylko w 1 i 2 ciąży natomiast 8mc po porodzie źle się czułam zrobiłam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Co oznacza mój wynik USG tarczycy?

Proszę o wyjasnienia: USG tarczycy Tarczyca o wymiarach PP 17X17x42mm, PL 16x16x45 mm. Tarczyca niepowiększona, normoechogeniczna, niejednorodna z obecnością...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

O czym świadczy mój wynik badania usg tarczycy?

Witam, chciałabym się poradzić. Dziś robiłam 2 badanie usg tarczycy. W 1 badaniu tarczycy była zmiana lita izoechogenna o obwodowym unaczynienie 12,6x7...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy podane różnice w wynikach TSH, FT3 i FT4 są normalne?

Dzień dobry, czy podane różnice w wynikach TSH, FT3 i FT4 są normalne? Badanie było wykonywane 3 razy - w maju, lipcu i sierpniu w różnych laboratoriach....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Agnieszka Jankowska

Czy podane objawy mogą świadczyć o raku brodawkowatym?

Witam jestem 26latnia kobieta. Mam problem z tarczyca a mianowicie tsh ft3 i ft4 mam w normie ale anty tpo 120 (norma34) i anty tg 18 (norma 4). Byłam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Stawski

Czy przepisane leki mogą zaburzyć wynik badania tarczycy?

Mężczyzna lat 28 Daniel Chciałbym się zapytać czy mogę zażywać leki co mam przepisane od lekarza ranigast 150 mg 2x dziennie na problemy żołądkowe propranolol...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Czy guzek wykryty na USG świadczy o konieczności wizyty u endokrynologa?

Witam,w usg wykryto guza litego niejednorodnego na tarczycy, ostatnio często mam powiększone węzły chłonne po jednej stronie. Lekarz wystawil mi skierowanie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Stawski

Co może oznaczać uczucie gulki w gardle u 49-latki?

Witam ponownie może bardziej przedstawię swój problem który mnie naprawdę martw..... Od dwóch miesięcy odczuwam coś w gardle jakby mi przeszkadzalo w Przelykaniu...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Konstanty Dąbski

Jak wygląda leczenie w przypadku dużych wahań poziomu TSH?

Witam, bardzo proszę o poradę. W kwietniu zdiagnozowano u mnie przewlekłe autoimmunologiczne zapalanie tarczycy widoczne na obrazie USG (Anty-TPO w normie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Czy przybranie na wadze oraz wybuchy złości mogą mieć związek z tarczycą?

Syn ma 10 lat, badania wykazały podejrzenie niedoczynnosci tarczycy to z usg a także wynik FT4 jest zaniżony. Ostatnio mocno przytył i ma niekontrolowane...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Co oznacza wynik USG tarczycy 22-latki?

Witam, jestem po badaniu USG tarczycy. Prawy płat: 48x22x14mm, 7,5ml obj. Lewy płat: 47x21x13mm, 7,8ml obj. Cieśń: 4,5mm grubości. Gruczoł tarczowy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Co może być przyczyną uderzeń gorąca, zdenerwowania, pękającej skóry oraz spuchniętych oczu?

Mam 54 lata, jestem kobietą :-) Od ponad siedmiu lat mam uderzenia gorąca, strasznie uciążliwe, około 20-30 razy na dobę, jestem ciągle zdenerwowana, mam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Łucja Fitchman

Co oznacza wynik USG tarczycy 45-letniej kobiety?

Witam prosze o interpretacje wyniku usg tarczycy płat prawy : 2,1 x 1,9 x4,8 cm objętość:9,2 ml płat lewy:1,9 x 2 x 5cm objetośc :9,1ml Echogram miąższu:...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy podane wyniki USG świadczą o kaszaku?

Witam. W grudniu 2017, zauważyłam pod uchem twardy, nieprzesuwalny guzek. Na początku myślałam, że to zmiana trądzikowa. Po kilku miesiącach troszkę...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznaczają wyniki badania tarczycy 22-letniej kobiety?

Witam, proszę o interpretacja moich wyników usg tarczycy. Dodam jeszcze że TSH w normie. " Lewy płat tarczycy o wym. 1.26x1.80x3.87cm o jednorodnej prawidłowej...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Gdzie mogę wykonać prywatnie usg tarczycy i piersi?

Chciałam wykonać prywatnie USG tarczycy oraz USG piersi, gdzie powinnam się udać? Do radiologa, endokrynologa, ginekologa czy może jeszcze innego specjalisty?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Kwasek
Strefa Kobiety
Ważne tematy