Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Być może jest to alergia na jakąś substancję w nowym otoczeniu lub reakcja na miejskie zanieczyszczone powietrze. Warto skonsultować się z alergologiem, aby ustalić przyczynę dolegliwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekłe zapalenie tchawicy a alergia – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Zaburzenia oddychania i alergie od dziecka przy podejrzeniu astmy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekłe zapalenie oskrzeli, całoroczna alergia i wydzielina z nosa – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Opuchnięta warga, łzawienie oczu a alergia – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Zdiagnozowanie astmy a alergia na pyłki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy to może być zwykła alergia? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Nawracające zapalenie krtani, tchawicy i oskrzeli – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Duszności i kaszel a zapalenie oskrzeli oraz alergia na sierść – odpowiada Lek. Bogumiła Wrzołek
- Sezonowy kaszel - dlaczego mam problemy zawsze jesienią? – odpowiada Lek. Magdalena Kowalska
- Co może znaczyć taki stan moich oczu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Kaszel alergiczny: przyczyny, objawy, leczenie. Jak go rozpoznać?
Kaszel alergiczny u dziecka i dorosłego potrafi up
Jak odróżnić COVID-19 od alergii? Ekspert wyjaśnia
Pierwsze objawy zakażenia wirusem SARS-CoV-2, a zw
Zapalenie spojówek a alergia - jak rozróżnić? Porady eksperta
Swędzące, zaczerwienione i łzawiące oczy - kiedy ś