Kobieta , 30 lat Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące nietolerancji pokarmowej. Mam alergię między innymi na pszennice, gluten, kukurydze, mleko, jajka itd i chcialabym wiedzieć czy to na całe życie?? O nietolerancji dowiedziałem się w grudniu ubiegłego roku, przez 6 miesiecy stosowalam sie do diety, wykluczylam również cukier, w maju tego roku zaczęłam jeść wszystko. I caly czas martwię sie o to że jeśli mój organizm nie tolerował tak wiele czy teraz juz radzi sobie ze strawieniem tego? Dziękuję za odpowiedź
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Krystyna Pogoń 90
Dr Krystyna Pogoń Dietetyk, Kraków 90 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Sugerowałabym Pani konsultacje z dobrym alergologiem lub dietetykiem alergologicznym. Opisana przez Panią nietolerancja (badana za pomocą badań typu FoodDetective, ImmuPro, MRT) z punktu widzenia medycyny i środowiska naukowego nie istnieje. Być może cierpi Pani na alergie typu III (IgG zależne) - ale ich diagnostyka na dzień dzisiejszy nie jest możliwa (można stwiedzić, że istnieje - ale nie można wiarygodnie wykazać na co). Zapewne zatem stosowana przez Panią dieta nie była i nie jest niezbędna. Jeżeli natomiast istnieją jakieś objawy z powodu których została Pani namówiona na wykonanie badań najlepiej przedstawić je sprawdzonemu profesjonaliście - gdyż być może jest to coś, co naprawdę można wyleczyć.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • AlergologiaAlergia dotyczy ludzi z w każdym wieku. Typowa choroba alergiczna to atopowe zapalenie skóry, które zazwyczaj ustępuje przed ukończeniem 10. roku życia, natomiast w późniejszych latach pojawia się astma oskrzelowa.
  • Alergia pokarmowa – Alergia pokarmowa wynika z niewłaściwego funkcjonowania układu odpornościowego organizmu. Choć może to wydać się paradoksalne, alergie znacznie częściej występują w środowiskach, w których skrupulatnie dba się o higienę.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Uczulenie na gluten - celiakia, objawy, przyczyny

Uczulenie na gluten - celiakia, objawy, przyczyny

Jeżeli obawiamy się uczulenia na gluten, naszą uwagę powinien przykuć problem apetytu, nadmierna szczupłość i dolegliwości związane z niestrawnością. Ponadto zwiastunem uczulenia na gluten są zaburzenia odporności i pojawiające się w wyniku tego częste...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czy warto rezygnować z glutenu? Wypowiedź: Maryla Biernacik-Bańkowska, Revitum SA. Gluten to wróg szczupłej sylwetki - tak niestety twierdzi wiele osób. Diety oparte na eliminacji tego składnika cieszą się powodzeniem, szczególnie na forach internetowych....

Diety dla alergików

Laktoza - nietolerancja, alergia, dieta

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, które spowodowane jest brakiem lub zbyt małym wytwarzaniem enzymu zwanego laktazą, odpowiadającego za prawidłowy rozkład laktozy. Jest to dwucukier obecny w mleku i innych produktach nabiałowych. Nietolerancja...

Choroby i dolegliwości

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit? Wszystko, byle bez glutenu Nie...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia pokarmowa niemowląt

Alergia pokarmowa to schorzenie, która dotyka 3-5% dzieci. Największe ryzyko wystąpienia uczulenia na pokarm występuje u dzieci poniżej drugiego roku - zjawisko to jest spowodowane między innymi brakiem dojrzałości układu odpornościowego maluchów. U większości...

Patronaty

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 22-23 listopada 2014 roku

W dniach 22-23 listopada 2014 roku na Stadionie Narodowym w Warszawie będą miały miejsce obchody Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej. Osoby uczestniczące w wydarzeniu będą mogły uzyskać pełne informacje z zakresu profilaktyki oraz leczenia różnych...

Rozszerzanie diety

Gluten w diecie niemowląt

Gluten może spowodować celiakię. Jest to bardzo poważna choroba. Polega na zaburzeniach trawienia i wchłaniania. Uwarunkowana jest genetycznie. Jednak ryzyko wystąpienia może pojawić się w każdej grupie osób. Szczególnie wśród niemowląt. Zdania na temat...

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Typowym objawem nietolerancji glutenu są problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień czy owies, takich jak chleb, makaron oraz ciasto. Zgaga, wzdęcia, bóle brzucha mogą jednak oznaczać również inne schorzenia, dlatego...