Zapytaj lekarza

1 , 0 0 9 , 6 0 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Alergia na gluten a odpowiednie działania

Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące nietolerancji pokarmowej. Mam alergię między innymi na pszennice, gluten, kukurydze, mleko, jajka itd i chcialabym wiedzieć czy to na całe życie?? O nietolerancji dowiedziałem się w grudniu ubiegłego roku, przez 6 miesiecy stosowalam sie do diety, wykluczylam również cukier, w maju tego roku zaczęłam jeść wszystko. I caly czas martwię sie o to że jeśli mój organizm nie tolerował tak wiele czy teraz juz radzi sobie ze strawieniem tego? Dziękuję za odpowiedź
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Sugerowałabym Pani konsultacje z dobrym alergologiem lub dietetykiem alergologicznym. Opisana przez Panią nietolerancja (badana za pomocą badań typu FoodDetective, ImmuPro, MRT) z punktu widzenia medycyny i środowiska naukowego nie istnieje. Być może cierpi Pani na alergie typu III (IgG zależne) - ale ich diagnostyka na dzień dzisiejszy nie jest możliwa (można stwiedzić, że istnieje - ale nie można wiarygodnie wykazać na co). Zapewne zatem stosowana przez Panią dieta nie była i nie jest niezbędna. Jeżeli natomiast istnieją jakieś objawy z powodu których została Pani namówiona na wykonanie badań najlepiej przedstawić je sprawdzonemu profesjonaliście - gdyż być może jest to coś, co naprawdę można wyleczyć.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
umów wizytę 0

A czy po półrocznej przerwie i powrocie do normalnego odżywiania pojawiły się jakieś dolegliwości? Problemy z bólami brzucha, wysypka na skórze, problem z wypróżnieniami? Jeżeli tak to proponowałabym wrócić do diety eliminacyjnej.

Fizjoterapeuta i dietetyk. Absolwentka Krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety