Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, może użyć mąki żytniej, jesli nie występuje alergia krzyżowa. Natomiast,mięśni chodzi o mleko, należy sprawdzić czy występuje alergia na produkty mleczne sfermentowane. Pozdrawiam
dzień dobry,
mąkę pszenną można zamienić na żytnią, gryczaną, jaglaną, amarantusową, z tapioki, zmielone migdały, orzechy lub pestki dyni.
W razie obaw proszek do pieczenia można użyć bezglutenowy, soda i nabiał powinny być bezpieczne.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Kurkuma w zupie a jej właściwości – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Alergia na mąkę pszenną a stosowanie mąki żytnej – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Testy skórne na alergię i dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski