Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka

W przypadku alergii na pszenicę jakiej mąki użyć do ciasta i czym zastąpić proszek do pieczenia i sodę?a na mleko czym zastąpić masło bądź margarynę? i jakie oleje w tych dwóch alergiach można stosować?czy jakieś można?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Krzysztof Szmyt
79 poziom zaufania

Witam, może użyć mąki żytniej, jesli nie występuje alergia krzyżowa. Natomiast,mięśni chodzi o mleko, należy sprawdzić czy występuje alergia na produkty mleczne sfermentowane. Pozdrawiam

0

dzień dobry,
mąkę pszenną można zamienić na żytnią, gryczaną, jaglaną, amarantusową, z tapioki, zmielone migdały, orzechy lub pestki dyni.

W razie obaw proszek do pieczenia można użyć bezglutenowy, soda i nabiał powinny być bezpieczne.

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty