Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuję kontakt z immunologiem klinicznym, ponieważ zaburzenia odporności wymagają diagnostyki i odpowiedniego leczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na roztocza i powiększony migdał a gęsty katar – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Alergia na roztocza a nebulizacja – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na roztocza u dziecka a kaszel – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak pomóc dziecku choremu na alergię na roztocza? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy trudności z oddychaniem są normalne przy alergii na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kaszel u 5-letniego syna z alergią na roztocza i kurz domowy – odpowiada Milena Lubowicz
- Alergia na roztocza i pyłki u 6-latka – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Alergia na roztocza i częste zapalenie zatok u dziecka – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak leczyć silną alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy muszę stosować Rupafin? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Alergia dróg oddechowych - objawy i leczenie
Alergia dróg oddechowych jest bardzo uciążliwa dla
Spuchnięty nos i ból gardła - jak rozpoznać czy to alergia czy przeziębienie?
Coraz częściej zdarza się, że na zatkany nos, kata
Drapanie w gardle - domowe sposoby na suchość w gardle. Jak nawilżyć gardło?
Drapanie w gardle, chrypka i suchość najczęściej p