Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Powinna się Pani koniecznie skonsultować z alergologiem. Jeżeli alergia może objawiać się nie tylko zmianami skórnymi, ale wręcz duszonościami celowe jest wykonanie badań mających na celu ustalenie które alergeny na Panią działają, gdyż takie przypadkowe "odkrycie" po spożyciu może być niebezpieczne dla zdrowia. Choć najskuteczniejszym postępowaniem i zawsze zalecanym w alergii pokarmowej jest całkowita eliminacja alergenów z diety, to istnieją leki do podawania doraźnego - powinny zostać przepisane przez alergologa. Nie oznacza to, że będzie Pani mogła alergeny spożywać, ale gdyby przypadkowo dostały się do Pani pożywienia będzie Pani w stanie przeciwdziałać objawom. Alergia na seler korzeniowy oznacza, że powinna Pani również unikać selera naciowego. Co do okresu ustępowania objawów jest on różny, zależnie od stopnia nasilenia alergii - może potrawać nawet do kilku tygodni.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia pokarmowa a spożywanie truskawek – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Alergia skórna pokarmowa a stosowanie oleju lnianego – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Szorstkość policzków a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy alergiczne pokarmowe – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Nutramigen a zwykłe mleko przy alergii pokarmowej – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jak rozpocząć eliminację w diagnostyce alergii pokarmowej? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Test pokarmowy i alergia euroline – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wysypka skórna przy alergii pokarmowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Problemy skórne podobne do zapalenia łojotokowego skóry – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Zmiany skórne i biegunka po zjedzeniu orzeszków – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska