Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Szanowna Pani,
oceniając żywieniowe przyczyny niedoboru żelaza warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
• Czy w codziennym żywieniu nie dominuje spożycie żywności wysokoprzetworzonej, o nieznanym składzie, jakości. Taka żywność nie dostarcza zwykle cennych składników, szczególnie witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza, zabiera jednocześnie „miejsce” posiłkowi sporządzonemu z wartościowych produktów (zwłaszcza w kontekście obniżenia łaknienia)
• Czy spożycie produktów zawierających łatwo przyswajalne żelazo, głównie chudych mięs (cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób, ryby, podroby, rośliny strączkowe) jest dostateczne
• Czy nie pojawiają się niedostatki w spożyciu witamin z grupy B: kwasu foliowego (najobfitsze jego źródła to warzywa liściaste: sałata, szpinak, nać pietruszki, brokuły, cytrusy, produkty z pełnego ziarna i przetwory mleczne), B6 (dostarczamy ją z otrębami pszennymi, kiełkami pszenicy, nasionami roślin strączkowych, orzechami, mięsem, mlekiem i jajami. Kiedy jest jej za mało, może dochodzić do zmian na skórze i anemii) B12 (znajdziemy ją w wątrobie i nerkach, trochę mniej w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach)
• Czy obserwuje się niedostatki witaminy C w posiłkach zawierających żelazo (najwięcej znajdziemy w owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, truskawkach, cytrusach i warzywach kapustnych, papryce i pomidorach)
Najczęściej właśnie powyższe błędy żywieniowe są odpowiedzialne za powstawanie anemii.
Mam nadzieję, że uda się Pani odnaleźć spośród wymienionych przyczynę Pani przypadłości.
Życzę szybkiej poprawy stanu zdrowia!
Z pozdrowieniami, Justyna Siwiela
Witam
Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim soczewica, groszek zielony, wołowina, makrela,pietruszka, fasolka szparagowa, kapusta, kalafior,pomidory,nasiona, pestki, owoce cytrusowe, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, żółtka jaj.
Witam,
Żelazo, którego znaczny ubytek we krwi powoduje anemię znajduje się nie tylko w wątrobie (choć w niej faktycznie jest żelaza bardzo dużo) ale także w: nasionach roślin strączkowych, szczypiorku, korzeniu pietruszki, produktach zbożowych z pełnego ziarna, jajach.
Jednak, aby organizm przyswoił jak najwięcej żelaza z produktów, które zjedliśmy warto pamiętać, co zwiększa oraz co zmniejsza jego przyswajalność.
Składniki zwiększające przyswajalność żelaza to przede wszystkim witamina C (natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, cytryny, pomarańcze),
Składniki, które obniżają przyswajanie żelaza to: fityniany (jako dodatek do mięs - otręby, nasiona roślin strączkowych, orzechy), wapń (pochodzący z mleka i przetworów mlecznych). Posiłki mające dostarczyć żelazo popijamy ewentualnie wodą - nigdy herbatą, kakao czy kawą.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas