Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Witam,

do głównych przyczyn anemii należy niedobór żelaza, którego dobrym źródłem jest właśnie mięso, którego Pani nie spożywa, ale także ryby, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, kalafior, marchew, ziarna zbóż,świeże oraz suszone owoce (np. śliwki, morele, truskawki, brzoskwinie, maliny). Warto pamiętać, że żelazo zawarte w warzywach liściastych i ziarnach zbóż jest w znacznie mniejszym stopniu przyswajane przez orgiazm, niż to z produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego, aby dostarczyć tą samą ilość żelaza z produktów roślinnych należy ich spożyć znacznie więcej.

Do przyczyn anemii zalicza się także bardzo obfite lub długotrwałe miesiączki oraz nieprawidłowe przyswajanie żelaza.

W profilaktyce anemii szczególne znaczenie ma prawidłowa dieta, dlatego warto wykonać badania, które potwierdzą przyczynę anemii, a następnie zgłosić się do specjalisty w celu ustalenia odpowiednio zbilansowanej diety, gdyż anemia jest niebezpieczną choroba, która może prowadzić do ogólnego wyniszczenia organizmu.

Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/

0

Dzień dobry!

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty