Kobieta , 29 lat Witam. Jestem mamą 22 miesięcznej córeczki. Dziecko od ok. roku zmaga się z anemią. Wyszło przypadkiem jak na SORze miała wykonaną morfologię. Problem w tym, że dziecko ma awersję do mięsa niemal w każdej postaci. Nie pomaga wybór, sposób podania, przemycanie - wtedy nawet zupki nie zje. Jajek nie lubi... Ryby zrobi może ze dwa kęsy. Nie ma problemu z jedzeniem warzyw i produktami zbożowymi. Anemia na chwilę obecną zaleczona -ale przy jej diecie grozi jej nawrót... prosze o pomoc..
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Anemia – Anemia nie jest dolegliwością, którą można szybko i w banalny sposób wyleczyć. Anemia wymaga profesjonalnego podejścia, a nie łykania tabletek zawierających żelazo na własną rękę. Anemia bowiem stanowi objaw innych chorób, często bardzo poważnych. Rozmaz krwi obwodowejRozmaz krwi obwodowej to podstawowe badanie, które może dostarczyć lekarzowi informacji o stanie ogólnym pacjenta. Analiza ta polega na ocenie procentowego składu krwi. Dlatego jest to procedura medyczna często zalecana i szeroko dostępna – może ją zlecić lekarz pierwszego kontaktu.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Mięso

Jedzenie z grilla

Pierwsze oznaki ciepła powodują, że jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Piknik na trawie czy wypad nad jezioro są na to doskonałym sposobem. Również uwielbiany przez wszystkich grill jest częstym pretekstem do spędzenia wolnego czasu na łonie...

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związany z anemią spowodowaną niedoborem żelaza może być poprawiony poprzez włączenie do diety produktów bogatych w żelazo. Są nimi liściaste warzywa, takie jak szpinak i liście kozieradki. Szparagi również są...

Mięso

Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?

Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?

Mięso z kurczaka jest najczęściej jedzonym mięsem w Polsce. Rocznie spożywany setki jego ton. Nie zawsze jednak zwracamy uwagę na to, jak ono wygląda. Tymczasem okazuje się, że do sklepów może trafiać mięso kurcząt, które cierpiały na choroby mięśni....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czy warto jeść nowalijki?

Czy warto jeść nowalijki?

Wiosenne temperatury zbliżają się wielkimi krokami. Zrzucamy więc grube kurtki i zimowe buty, aby wymienić je na cieńsze płaszcze i okulary przeciwsłoneczne. Po zimie zmieniamy nie tylko garderobę, ale również coraz chętniej sięgamy też po lżejsze wersje...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Buraki Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Bakłażan...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy. Burgery pełne baketerii Najnowsze badania konsumenckie przeprowadzone przez Consumer Reports ostrzegają miłośników...

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż...

Mięso

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności zawierającej dioksyny negatywnie wpływa na zdrowie człowieka, powodując nowotwory, cukrzycę, choroby układu...

Produkty żywnościowe

Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego...

Wyszukaj lekarza po opiniach