Osoba Witam. Dużo wiem na temat diety, odchudzania, naczytałam się na temat tarczycy, choruję na niedoczynność, moja poj. to 6.5 ml. W ciągu ostatnich pięciu lat przytyłam 20 kg, myślałam, że to mało ruchu, nie żałowałam sobie jedzenia. W lutym zeszłego roku zaczęłam intensywnie się odchudzać. Moja dieta to 5 posiłków dziennie, dużo warzyw i dużo ruchu basen, siłownia. Przez rok schudłam 20 kg, ale w ciągu ostatnich 5 miesięcy przytyłam znów około 10:(. O nadczynności tarczycy dowiedziałam się około miesiąc temu, przyjmuję e****, ale martwi mnie co innego. Od zawsze miałam słabe wyniki krwi, moja hemoglobina miała około 10, ale jeszcze nie było tak źle. Teraz wyniki są znacznie słabsze same strzałki w dół a hem. ok 7-8. zaczęłam się leczyć u lekarza hematologa, ale nie ma żadnych rezultatów;( tylko wciąż każą jeść żelazo i kwas foliowy. Jem dużo warzyw, ale zmartwiło mnie to, że fasola, kapusta, kalafior sprzyja wolom. Mam pytanie, czy brokuły, szpinak, buraki? Też sprzyjają rośnięciu? To warzywa, które powinnam jeść przy mojej anemii. Naprawdę znów mam siłę podjąć walkę z kg., ale mnie wiem jak? Jak to zrobić, żeby sobie nie zaszkodzić, a ważę dużo za dużo:( Mam 158cm i 80 kg :( Proszę o pomoc
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna 78
Mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Dietetyk, Warszawa Ursynów 78 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Tarczycy jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów regulujących przemianę materii, dlatego niedoczynność tarczycy jest chorobą wywołującą dolegliwości metaboliczne. Jej leczenie polega na podaży hormonów, (które już Pani zażywa) oraz zwiększonej dawki jodu. Jod znajduje się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, a także w soli jodowanej (uwaga- nadmiar soli może wywołać nadciśnienie tętnicze). Źródłem jodu mogą też być wody mineralne (informacja o zawartości znajduje się na etykiecie).

Do substancji wolotwórczych, których należy unikać zalicza się: kapustę, kalafior, brukselkę, soje, rzepę, brukiew, orzeszki ziemne i gorczycę. Należy również uważać na brokuły. Przy niedoczynności tarczycy należy też zwiększyć podaż białka, które zwiększa przemianę materii. Należy wybierać chude lub półtłuste produkty mleczne.

Jeśli chodzi o niedokrwistość produkty bogate w żelazo to głównie produkty mięsne. Proszę spożywać więcej mięsa, drobiu i jaj. Mimo to proszę starać się wybierać produkty chude i bez skóry, a jajka spożywać w ilości 1 na dzień. Produkty bogate w żelazo o mniejszej przyswajalności to produkty roślinne przede wszystkim: buraki, szpinak, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, ziarna zbóż, śliwki, truskawki, morele, brzoskwinie, maliny. Proszę spożywać także warzywa i owoce bogate w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Składniki zawarte w herbacie i kawie mogą natomiast zmniejszać jego wchłanianie.

Proszę również pamiętać o odpowiedniej podaży płynów minimum 1,5 l na dzień (ochronią nerki przed nadmierną podażą białka).

Więcej informacji udzieli Pani lekarz.

Pozdrawiam.

Mgr Katarzyna Wawrzyniak 71
Mgr Katarzyna Wawrzyniak Dietetyk, Bydgoszcz 71 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. ;
Przy anemii warto spożywać czerwone mięso, jaja, podroby (są źródłem nie tylko żelaza, ale też witamin z grupy B, które wspomagają wyjście z anemii).

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.
  • Diety od A do Z – Dietetyka i znajomość zasad zdrowego żywienia pomagają przy leczeniu niektórych chorób i dolegliwości. Właściwa dieta ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych jest przyczyną wielu chorób.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: