Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Preparaty erytropoetyny nie są przeciwwskazane w astmie, jednak należy rozważyć czy na pewno istnieją wskazania do jego zastosowania - sugerowałabym kontakt z pulmonologiem ktory przeprowadzi bezpośrednie badanie. Wysiłek fizyczny jest jak najbardziej wskazany, może on jednak powodować epizody skurczów oskrzeli. dlatego podczas aktywności fizycznej należy mieć przy sobie krótko działające leki rozszerzające oskrzela.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę zastosować Desmoxan? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma alergiczna u 18-letniej osoby – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Astma oskrzelowa o podłożu alergicznym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy astma alergiczna jest dziedziczna? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Czy ten lek może spowodować tycie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Sposoby leczenia alergii na roztocza i kurz – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Duża ilość wydzieliny odkrztuszanej w astmie – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Astma aspirynowa i oskrzelowa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Astma i alergie a środki na poprawę odporności u dziecka – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Astma i alergia na pleśń i roztocza – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski