Zapytaj lekarza

1 , 0 1 1 , 4 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badania hormonów tarczycy i USG tarczycy przy Addisona

Witam, 37 lat od 18 roku życia choroba Addisona, przy okazji badań wyszło wysokie TSH 8,050 [0,27 do 4,2], przy FT3 2,84 [2 do 4,4] i FT4 1,01 [0,93 do 1,7]. Po 2 miesiacach zrobiłam TSH 7,390 [0,27 - 4,2], PRL 36,3 norma[ 10,6 / 4,8 - 23,3/], ANTY-TPO 170 [0-35], ANTY-TG 26 [0-40] i badanie USG tarczycy ( tarczyca mała, o miernie obniżonej echogenicznosci, jednorodna, bez zmian ogniskowych, prawy płat 2ml, lewy 1,8ml, bez powiększonych węzłów chłonnych. Proszę o opinie czy to Hashimoto.
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

TAK
To łagodna zazwyczaj choroba i b. częsta
Leczenie proste - 1 tabletka Euthyrox lub Letrox rano na czczo i kontrola TSH co 3-6 miesięcy ( konieczne powolne dobieranie skutecznej dawki !!! )
Powodzenia

Specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych oraz endokrynologii. Naukowo i zawodowo ukierunkowany na problemy diagnozowania i leczenia chorób układu kostnego, w tym rzadkich chorób kości. Współzałożyciel Polskiej Fundacji Osteoporozy
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety