Kobieta , 37 lat Witam, 37 lat od 18 roku życia choroba Addisona, przy okazji badań wyszło wysokie TSH 8,050 [0,27 do 4,2], przy FT3 2,84 [2 do 4,4] i FT4 1,01 [0,93 do 1,7]. Po 2 miesiacach zrobiłam TSH 7,390 [0,27 - 4,2], PRL 36,3 norma[ 10,6 / 4,8 - 23,3/], ANTY-TPO 170 [0-35], ANTY-TG 26 [0-40] i badanie USG tarczycy ( tarczyca mała, o miernie obniżonej echogenicznosci, jednorodna, bez zmian ogniskowych, prawy płat 2ml, lewy 1,8ml, bez powiększonych węzłów chłonnych. Proszę o opinie czy to Hashimoto.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: USG – USG, czyli popularny skrót dla nazwy ultrasonografia, to badanie, dzięki któremu można uzyskać obraz narządów i tkanek organizmu ludzkiego. Obecnie USG jest najpopularniejszym badaniem obrazowym wykonywanym w codziennej praktyce lekarskiej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Alergologia i pulmonologia

Powiększone węzły chłonne - przyczyny, diagnostyka

Powiększone węzły chłonne powinny być przyczyną udania się do lekarza. Główną funkcją węzłów jest filtracja zawartej w niej limfy oraz udział w wytwarzaniu przeciwciał. Węzły chłonne likwidują drobnoustroje, stanowią więc ważny element układu immunologicznego....