Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 7 4 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badania na wysoką prolaktynę

Dzień dobry, mam pytanie na temat moich wyników na wysoką prolaktynę. Mieszkam w UK i od jakiś paru lat mam nieregularne miesiączki, a do tego mocne zawroty głowy, więc lekarz podejrzewa wysoką prolaktynę. Zlecił mi badania krwi i rezonans, na który mam 7 sierpnia, a z wynikami dopiero idę za 2 tyg, więc potrzebuję wiedzieć czy wyniki są w normie czy jednak jak podejrzewa lekarz są złe. rC THS 0.96 mU/L {0.30- 4.20} rC FREE T4 14.2 pmol/L {12.0- 22.0 } rC LH 6.1U/L rC FSH 2.9U/L rC prolactin 241 mU/L {102- 496} rH macro prolactin % recovery of prolactin post PEG 70% rH estimated monomeric prolactin 168 rH mU/L {430 mU/L} rC OESTRADIOL 369 pmol/L rC SHBG 88.8 nmol/L {26-110] Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam!

KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Witam serdecznie! Wyniki dotyczące hormonów przysadki, czyli LH i FSH są w normie odpowiadającej fazie lutealnej (bo taką trzeba przyjąć jeśli parę dni później dostała Pani miesiączkę). Tak naprawdę badania tych hormonów powinny być wykonywane około 3-4 dnia cyklu czyli w fazie folikularnej. Poziom estradiolu, SHBG także mieści się w granicach normy. Wydaje się, że prawidłowa jest także czynności tarczycy (hormony TSH i fT4 są w normie). Poziom prolaktyny także mieści się w granicach normy. Sądzę więc że przyczyny zaburzeń miesiączkowania należy szukać gdzieś indziej - wykonać przede wszystkim USG jajników (przezpochwowe), aby wykluczyć tzw. zespół policystycznych jajników. Do rozpoznania konieczne byłoby także badanie poziomu androgenów we krwi (testosteron, DHEA), a także powtórzenie badania LH i FSH w 3 -4 dniu cyklu i określenie ich wzajemnego stosunku (jeśki stosunek LH do FSH jest większy niż 2 można podejrzewać to schorzenie). Pozdrawiam, Lek. med. Agnieszka Barchnicka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy