Kobieta , 67 lat Mam 66 lat,dba o siebie,jestem niskociśnieniowcem od urodzenia,nieraz poziom cukru mam 80 mg,innym razem 148mg,krzywa cukrowa nic nie wykazała-tzn.dobrze,rodzice chorowali na cukrzycę,brat bierze 5xinsulinę,nie jem żadnych słodyczy,dobrze się odżywiam,do jakiego lekarza się udać,bo rodzinny bagatelizuje sprawę?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie stężenia glukozy – Stężenie glukozy we krwi to ważny wskaźnik wykorzystywany w profilaktyce w kierunku cukrzycy, w jej rozpoznawaniu. Poprzez badanie stężenia glukozy we krwi odbywa się również kontrola cukrzycy. Stężenie glukozy we krwi wykonywane jest w stanach hipoglikemii, tzn.
  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów....

Słodycze

Naukowcy poprawiają smak stewii

Naukowcy poprawiają smak stewii

Cukier jako dodatek do żywności jest coraz powszechniej demonizowany. Jednak w wyniku niespadającego zamiłowania konsumentów do słodkiego smaku i poszukiwań alternatywnej metody słodzenia, rynek światowy już od jakiegoś czasu podbija stewia - niezawierający...

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Słodkie kryształki Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. I nie chodzi tutaj tylko o małe białe kryształki, ale o tzw. cukier dodany. A ten jest wszędzie: w napojach, ciastkach, jogurtach, wędlinach, pieczywie, przyprawach i wielu innych produktach...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Żywienie

Otyłym niemowlakom grożą poważne choroby

Z każdym rokiem rodzi się coraz więcej dużych dzieci, powyżej 4 kg. Częściej z nieprawidłową wagą rodzą się chłopcy niż dziewczynki. Rekordziści ważą ponad 6 kg. Duże maluchy narażone są w życiu dorosłym na cukrzycę typu 2 oraz na zespół metaboliczny...

Słodycze

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego"

Niemal każdy z nas doświadczył kiedyś nagłej, niepohamowanej ochoty na „coś słodkiego". Problem pojawia się, kiedy z takimi zachciankami musi mierzyć się kilka razy dziennie, skutecznie torpedując plany zdrowego odżywiania czy postępy w odchudzaniu. Dlaczego...

Słodycze

Czekolada chroni mózg i serce!

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „czekoladoholików". Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te prozdrowotne...

Wyszukaj lekarza po opiniach