Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg

witam mam 30 lat waże 44kg odebrałam wyniki z cholesterolu i jestem wszoku nie jem tłustych mięs żadko słodkie mam wyniki takie choresterol całkowity 203.60 choresterol HDL70.16 choresterol LDL103.92 Trójgicerydy 147.61 byłam oczywiście u lekarza powiedział że nadaje to się na diete żadne tabletki bardzo się boje pół roku temu zmarła moja mama miała 57 lat miażdzyce i wysoki choresterol dostała zawał 3 razy czy mi też to grozi czy genetycznie mogę być obciążona tą chorobą proszę o odp i dziękuję
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Badania krwi - cholesterol

Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.

Może być Pani obciążona genetycznie, ale nie jest tak, że jest Pani wobec tego bezradna. Dieta ma duży wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu nie chodzi o ograniczanie tłuszczu. Wręcz przeciwnie, to odpowiednia podaż wartościowych tłuszczu bogatych w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) zabezpiecza przed miażdżycą. Pani dieta powinna w związku z tym zawierać oleje roślinne jak rzepakwy, lniany, orzechowy, oliwa, olej z pestek winogron, orzechy, tłuste ryby i awokado.

0

Witam,
zgadzam się z lekarzem, w Pani wypadku wystarczy wprowadzić pewne zmiany w diecie, zwiększyć aktywność fizyczną, zaprzestać palenia (jeśli jest Pani osobą palącą) oraz wykluczyć spożywanie alkoholu.
Zalecam ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie w ograniczonych ilościach lub całkowite wykluczenie wieprzowiny na rzecz chudego mięsa (indyk, kurczak, królik). Tłuste ryby (łosoś, śledź, tuńczyk, makrela) zaleca się spożywać do 2-3 razy w tygodniu. Są źródłem tłuszczu, który zmniejsza stężenie triglicerydów, a zwiększa stężenie "dobrego cholesterolu", czyli HDL-cholesterolu. Mleko oraz produkty mleczne należy wybierać o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5-2%). Wykluczenie z diety produktów piekarniczych: krakersy, herbatniki, ciasta, ciastka. Natomiast warto zwiększyć udział błonnika w diecie: produkty zbożowe pełnoziarniste: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż i makaron, grube kasze (jaglana, gryczana), płatki owsiane oraz świeże warzywa i owoce. Zalecanym sposobem przygotowania potraw jest : gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie w folii, pieczenie w pergaminie. Zaleca się spożywanie zup czystych, przygotowanych na wywarach warzywnych bez tłustych dodatków, np. zasmażek, śmietany.
Życzę szybkich sukcesów w poprawie wyników.
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty