Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?

Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.

Stężenie glukozy na czczo jest nieznacznie odchylone od normy i sugeruje nieprawidłową glikemię na czczo (prawidłowa glikemia - do 99 mg/dl), natomiast w teście po obciążenie glukozy stężenie jej jest prawidłowe (niemniej jednak przydałoby się wykonać dodatkowo krzywą insulinową). Zalecamy wykonanie powtórne badania. Jeżeli chodzi o dietę, to należy opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Przede wszystkim eliminujemy z diety węglowodany proste (cukier, napoje słodzone, słodycze, przekąski, jogurt smakowe itd.). Ograniczamy spożycie owoców do jednej porcji dziennie oraz spożywamy produkty o niskim indeksie glikemicznym. Należy także dostarczać w diecie pełnowartościowego białka oraz odpowiednich tłuszczy (olej kokosowy, oliwa z oliwek, nasiona, ryby). Należy utrzymywać prawidłową masę ciała. Posiłki powinny być spożywane 5 razy dziennie, w regularnych odstępach czasu. Proszę wybierać produkty naturalne, jak najmniej przetworzone. Unikać produktów wędzonych i konserwowych. Zalecamy włączenie aktywności fizycznej i odpowiednią podaż płynów.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty