Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Stężenie glukozy na czczo jest nieznacznie odchylone od normy i sugeruje nieprawidłową glikemię na czczo (prawidłowa glikemia - do 99 mg/dl), natomiast w teście po obciążenie glukozy stężenie jej jest prawidłowe (niemniej jednak przydałoby się wykonać dodatkowo krzywą insulinową). Zalecamy wykonanie powtórne badania. Jeżeli chodzi o dietę, to należy opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Przede wszystkim eliminujemy z diety węglowodany proste (cukier, napoje słodzone, słodycze, przekąski, jogurt smakowe itd.). Ograniczamy spożycie owoców do jednej porcji dziennie oraz spożywamy produkty o niskim indeksie glikemicznym. Należy także dostarczać w diecie pełnowartościowego białka oraz odpowiednich tłuszczy (olej kokosowy, oliwa z oliwek, nasiona, ryby). Należy utrzymywać prawidłową masę ciała. Posiłki powinny być spożywane 5 razy dziennie, w regularnych odstępach czasu. Proszę wybierać produkty naturalne, jak najmniej przetworzone. Unikać produktów wędzonych i konserwowych. Zalecamy włączenie aktywności fizycznej i odpowiednią podaż płynów.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Test obciążenia glukozą

Test obciążenia glukozą

Test obciążenia glukozą (OGTT - Oral Glucose Tolerance Test), inaczej zwany doustnym testem tolerancji glukozy, to badanie stosowane w diagnostyce cukrzycy. Polega na tym, że po podaniu glukozy pacjentowi, bada się reakcje jego organizmu - jak szybko...

Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Właściwości cukru brzozowego Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych...

Owoce

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Antyoksydanty...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

Wiele diet opiera się na idei indeksu glikemicznego, który szereguje produkty pod względem wpływu ich spożycia na stężenie glukozy we krwi. Sedno zjawiska nie tkwi jednak w samym indeksie glikemicznym pojedynczego produktu, ale również na ocenie zawartości...

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Typowym objawem nietolerancji glutenu są problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień czy owies, takich jak chleb, makaron oraz ciasto. Zgaga, wzdęcia, bóle brzucha mogą jednak oznaczać również inne schorzenia, dlatego...