Witam, mam pytanie odnośnie poziomu ALT i AST. Zbadalam krew i poziom ALT to 57 (norma 35), a AST 34 (norma 31). Nie pije alkoholu, nie jem nabiału oraz glutenu. Od marca poziom ALT oscyluje między 45 i powyżej 50. Dużo ćwiczę staram się jest zdrowo (kasze,wątróbka,indyk,warzywa). Jedyny powód jaki przychodzi mi do głowy to trochę papryki ostrej dosypanej do obiadu, ale to też małe ilości . Mięsa nie smażę a duszę. Co może być przyczyną i czy warto się martwić? Pozdrawiam
Badania krwi - bilirubina
Sprawdź czym jest bilirubina! Czy masz ją w normie? Jakie są przyczyny jej wysokiego stężenia w organizmie? Dowiedz się szczegółów, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do żółtaczki.
warto zrobić usg brzucha
Dzień dobry,
warto skontaktować się z lekarzem prowadzącym w celu poszerzenia diagnostyki wątroby ( z krwi) i ewentualnie wykonanie USG.
Ostre przyprawy mogą nadmiernie pobudzać wątrobę, ale może to też być spowodowane większą ilością tłuszczu w diecie.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wyniki badania ALT i AST u 25-latka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Poziom ALT i AST a morfologia krwi – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dieta po operacji stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak jeść po zapaleniu trzustki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co mogę jeść przy WZJG, by nie pogorszyć swojego stanu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Podwyższony cholesterol a dieta – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Niedobór ferrytyny a dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska