Osoba Od dwóch lat choruję na łączna chorobę RZS i dnę moczanową. Zażywam T***, więc muszę co trzy miesiące robić badania. Odebrałem dzisiaj i mnie zaniepokoiły: MCH 34,2 norma (27-33) MCHC 36,1 norma (32-35) Surowica silnie lipemiczna! PDW 20,0 norma (8-18) P-LCR 46,6 norma (13-43) Pielęgniarka, która wydawała wyniki powiedziała mi, że próby wątrobowe i kwas moczanowy muszę powtórzyć, ponieważ nie mogli wykonać tego badania. Poza tym wszystkie inne wyniki w normie. Zaniepokoiły mnie te wyniki, ponieważ do tej pory miałem tylko podwyższone P-LCR. Bardzo proszę o interpretację.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Dziękujemy za zadanie pytania.

Twoje pytanie dotyczy prośby interpretacji wyników badań i niestety nie możemy na nie odpowiedzieć. Skonsultuj swoje wyniki badań ze swoim lekarzem prowadzącym, który znając Cię i mając historię Twojej choroby, będzie mógł właściwie ocenić Twój stan zdrowia.

Zachęcamy do zadawania innych pytań, na które z przyjemnością odpowiemy.

Z wyrazami szacunku,
Zespół redakcyjny abcZdrowie.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Odczyn Waalera-Rosego

Odczyn Waalera-Rosego jest jedną z metod służących do oznaczania obecności u pacjenta czynnika reumatoidalnego (RF). Czynnik reumatoidalny to autoprzeciwciało skierowane przeciwko pewnej części (tzw. region Fc) immunoglobulin klasy G (czyli IgG). Czynnik...

Barwniki i konserwanty

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

Otyłość Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment na szczurach, którym przez około pół roku podawano produkty, w których znajdowała...

Normy laboratoryjne

Białko całkowite we krwi

Białko całkowite we krwi to zbiór wszystkich frakcji białek krwi, takich jak: albuminy, globuliny, fibrynogeny, lipoproteiny, glikoproteiny i wiele innych. Dotąd poznano ponad 300 białek występujących we krwi, a liczba ich stale rośnie. Oprócz białek...

Normy laboratoryjne

Przeciwciała przeciwmitochondrialne

Przeciwciała przeciwmitochondrialne (ang. antimitochondrial autoantibodies - AMA) należą do klasy przeciwciał IgA i wydzielane są przez nabłonek pęcherza moczowego. Oznaczanie AMA jest to badanie określające prawidłowość funkcjonowania wątroby. Stosowane...

Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów - przyczyny i objawy, zapobieganie i leczenie

Wirusowe zapalenie stawów

Wirusowe zapalenie stawów to proces zapalny wywołany obecnością żywych drobnoustrojów w obrębie jamy stawowej lub tkanek okołostawowych. Choroba ta wymaga szybkiego rozpoznania i możliwie natychmiastowego wdrożenia leczenia. Jak zawsze, leczenie jest...

Badania krwi - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

ATPO - co to jest, norma, wyniki badań

ATPO, czyli anty-TPO, to przeciwciała, które są obecne w krwi osoby chorej. Z czym je wiązać i jak odczytać wyniki badań? ATPO - co to jest? ATPO to przeciwciała, których obecność w krwi zwiastuje problemy z tarczycą. Po zbadaniu ich stężenia we krwi...

Dna moczanowa

Leczenie dny moczanowej - leczenie, objawy, rodzaje

Dna moczanowa to choroba, która charakteryzuje się bardzo bolesnym i gwałtownym zapaleniem stawów. Zmiany obejmują staw śródstopno-paliczkowy. Jak objawia się dna moczanowa? Jakie rodzaje dny moczanowej wyróżniamy? Jak wygląda leczenie dny moczanowej? Leczenie...

Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów - przyczyny i objawy, zapobieganie i leczenie

Badania w RZS

Badania w RZS Odtwórz wideo

Reumatoidalne zapalenie stawów wymaga różnych badań, aby móc postawić prawidłową diagnozę. RZS nie jest jedynym zapalnym, układowym schorzeniem tkanki łącznej. W tej grupie znajdują się choroby takie jak toczeń rumieniowaty układowy. Zadaniem stojącym...

Wyszukaj lekarza po opiniach