Osoba Od dwóch lat choruję na łączna chorobę RZS i dnę moczanową. Zażywam T***, więc muszę co trzy miesiące robić badania. Odebrałem dzisiaj i mnie zaniepokoiły: MCH 34,2 norma (27-33) MCHC 36,1 norma (32-35) Surowica silnie lipemiczna! PDW 20,0 norma (8-18) P-LCR 46,6 norma (13-43) Pielęgniarka, która wydawała wyniki powiedziała mi, że próby wątrobowe i kwas moczanowy muszę powtórzyć, ponieważ nie mogli wykonać tego badania. Poza tym wszystkie inne wyniki w normie. Zaniepokoiły mnie te wyniki, ponieważ do tej pory miałem tylko podwyższone P-LCR. Bardzo proszę o interpretację.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Dziękujemy za zadanie pytania.

Twoje pytanie dotyczy prośby interpretacji wyników badań i niestety nie możemy na nie odpowiedzieć. Skonsultuj swoje wyniki badań ze swoim lekarzem prowadzącym, który znając Cię i mając historię Twojej choroby, będzie mógł właściwie ocenić Twój stan zdrowia.

Zachęcamy do zadawania innych pytań, na które z przyjemnością odpowiemy.

Z wyrazami szacunku,
Zespół redakcyjny abcZdrowie.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie krwi – Badania krwi są bardzo popularnym narzędziem diagnostycznym. Zarówno morfologia krwi, jak i pomiar cholesterolu czy glukozy może dać wiele informacji o tym, co dzieje się wewnątrz organizmu, a nawet co może się stać (np. podniesiony poziom glukozy ostrzega przed cukrzycą, a nieprawidłowy lipidogram oznacza zwiększone ryzyko miażdżycy).
  • Pobieranie krwi

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Odczyn Waalera-Rosego

Odczyn Waalera-Rosego jest jedną z metod służących do oznaczania obecności u pacjenta czynnika reumatoidalnego (RF). Czynnik reumatoidalny to autoprzeciwciało skierowane przeciwko pewnej części (tzw. region Fc) immunoglobulin klasy G (czyli IgG). Czynnik...

Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów - przyczyny, zapobieganie, leczenie choroby, symptomy

Wirusowe zapalenie stawów

Wirusowe zapalenie stawów to proces zapalny wywołany obecnością żywych drobnoustrojów w obrębie jamy stawowej lub tkanek okołostawowych. Choroba ta wymaga szybkiego rozpoznania i możliwie natychmiastowego wdrożenia leczenia. Jak zawsze, leczenie...

Zioła i przyprawy

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

Dlaczego warto zainteresować się salsefią? Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce roślina ta pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Początkowo również wykorzystywana...

Badania

Próby wątrobowe - charakterystyka i przygotowanie do badania, normy

Próby wątrobowe to nic innego, jak badanie biochemiczne krwi, które ma za zadanie ocenić aktywność enzymów w komórkach wątrobowych. Najczęściej wykonuje się badania aktywności: aminotransferazy asparaginianowej (AspAT, GOT), aminotransferazy alaninowej...

Dieta oczyszczająca

Przeprowadź detoks układu limfatycznego!

Przeprowadź detoks układu limfatycznego!

Zanieczyszczony układ limfatyczny może doprowadzić do wielu poważnych schorzeń, a nawet amputacji kończyn. Nie zapominaj, że układ naczyń chłonnych jest jednym z najważniejszych systemów w naszym organizmie i tylko jego prawidłowe funkcjonowanie pomoże...

Wątroba - funkcje, przyczyny, objawy i leczenie chorób, próby wątrobowe

Badania krwi AIAT

Aminotransferaza alaninowa (AlAT) to enzym wątrobowy, który bierze udział w przemianach białek. Badanie aktywności AlAT służy do: wykrywania i oceny uszkodzenia hepatocytów, a także do wykrywania zaburzeń syntezy białek i zmian w wyniku zastoju żółci....

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie moczu na urobilinogen

Barwnik żółciowy, który jest rozpuszczalny w wodzie i może być obecny w moczu każdego zdrowego człowieka nosi nazwę urobilinogen. Jest on produktem metabolizmu bilirubiny i jego wydalanie na dobę powinno wynosić 0-4 mg (0-67 umol). Zwiększona ilość...

Badania krwi - profilaktyka, normy morfologii

Badania krwi - Aminotransferaza asparaginowa (AspAT)

Aminotransferaza asparaginowa (AspAT) jest ważnym enzymem biorącym udział w metabolizmie aminokwasów. AspAT znajduje się w sercu, mięśniach szkieletowych, nerkach, mózgu oraz w erytrocytach. Aminotransferaza asparaginowa katalizuje alfa-ketokwas oraz...

Badania krwi - profilaktyka, normy morfologii

GGTP

GGTP

Próby wątrobowe są badaniem krwi, na podstawie którego możemy określić stan i funkcjonowanie naszej wątroby. Regularnie wykonywane, szczególnie przez osoby nadużywające alkohol, stosujące tłustą, niezdrową dietę i przyjmujące codziennie leki, pozwalają...

Wirusowe zapalenie wątroby typu C - drogi zarażenia, przebieg i objawy, leczenie

Innowacyjny lek na HCV

Naukowcy skończyli pierwszą fazę testów nad nowym lekiem na zapalenie wątroby typu C. Wyniki są bardzo obiecujące - farmaceutyk okazał się zarówno skuteczny, jak i bezpieczny dla chorego. Czym jest HCV? HCV (hepatitis...

Wyszukaj lekarza po opiniach