Z czym łączyć białko roślinne np z grochu fasoli soczewicy ryżu by dobrze organizm przyswoil? Czy nie koniecznie trzeba z czymś łączyć? Pozdrawiam; -)
Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Między białkiem strączkowymi a zbożowym jest przepaść. Rośliny strączkowe nie potrzebują wzmacniaczy do przyswajania, a kasze i i zboża należy łączyć z białkiem zwierzęcym - jajkiem, twarogiem, mięsem, rybą, kurczakiem itp. Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Uzupełnienie białka po treningu na diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Cynk w diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty sprzyjające odchudzaniu przy anemii – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy można jeść ryż z jabłkami i cynamonem na kolację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odżywianie po diecie dr Dąbrowskiej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Posiłek przed intensywnym ćwiczeniem – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Odżywianie po diecie warzywno-owocowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska