Błonnik a wapno w diecie

Czytam to i nie rozumiem. Piszecie ze blonnik zmniejsza wchlanianie wapnia i powoduje wydalanie wapnia potem czytam ze blonnik jest bardzo potrzebny w diecie. Wiec aby wapno bylo przysfajalne to musze wyeliminowac blonnik??
ponad rok temu

Kontrola żywności ekologicznej

Witaj, Zdrowe odżywianie to urozmaicona dieta. Zarówno błonnik jak i wapń jest bardzo potrzebny organizmowi. Błonnik chroni przed chorobami, nowotworami jelit i układu pokarmowego, zwiększa uczucie sytości oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu i tłuszczu z pożywienia. Wapń zaś buduje kości, warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi oraz skurcz mięśni. Błonnik z warzyw, owoców, pieczywa pełnoziarnistego jest dostarczany a optymalnej ilości. Jednakże wiele osób z przyzwyczajenia dosypuje do jogurtu naturalnego, płatków otręby,które spożywane w dużych ilościach i często ograniczają wchłanianie wapnia z przetworów mlecznych i mleka. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty