Ból dużego palca u nogi i dna moczowa

Dzień dobry, Mam 26 lat. Z racji pracy prowadzę siedzący tryb życia. Jem różnie ale z niczym nie przesadzam. Alkohol piję od czasu do czas(piwo,wino). Jakiś tydzień temu zaczął mnie boleć duży palec u lewej nogi. Kilka razy miałem podobną sytuację i było to spowodowane za ciasnym obuwiem. Po kilku dniach kiedy palec był obolały nocą rozbolał niesamowicie. Wcześniej spożyłem alkohol. Zdiagnozowano u mnie dnę moczanową po zbadaniu poziomu kwasu moczowego we krwi (495 przy normnie 420). W rodzinie nikt nie chorował. Czy ból dużego palca u nogi może być efektem dny moczanowej? Czy to wynik czegoś zupełnie innego? Co powinienem wiedzieć o dnie moczanowej? Jakich produktów spożywczych ewentualnie unikać? Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?

Twój układ ruchowy daje Ci w kość? Pokonaj to... dietą. Sprawdź, co warto jeść, aby kręgosłup nie bolał. Dietetyk kliniczny podpowiada, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.

Witam
jak najbardziej może być to atak dny moczanowej!
proponuję aby skonfrontował Pan swój sposób żywienia z dietetykiem, być może robi Pan błędy, zjada Pan produkty, które pogłębiają stan i wywołują objawy.

Przy dnie moczanowej należy ograniczać m.in.:
- warzywa strączkowe, szpinak, szczaw, rabarbar
- tłuste mięsa, sery, ryby, wędliny, podroby
- czekolada, kakao, alkohol, słodycze
- ostre przyprawy

0

Witam. W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty