Mężczyzna , 50 lat

Witam, ponad półtora roku temu usunięto mi woreczek żółciowy. Przyczyną były liczne, bardzo drobne złogi. Zabieg przeprowadzono metodą tradycyjną. Od kilku dni odczuwam ból promieniujący od prawej części podbrzusza (okolice wątroby) w kierunku pleców - aż pod łopatkę. Jakie przyczyny mogą powodować taki ból - podobno wątroba nie boli?

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Tomasz Stawski 83
Lek. Tomasz Stawski Chirurg, Jaworzno 83 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Trzeba wiedzieć, że w prawym podbrzuszu nie lokalizuje się wątroba tylko w nadbrzuszu prawym (pod prawym łukiem żebrowym). Myślę, że taki ból nie jest związany z wątrobą. Zresztą bolesność wątroby pojawia się głównie w trakcie jej znacznego powiększenia (np. w zastoju krwi w niewydolności serca, w ostrym stanie zapalnym, w przypadku znacznego zwyrodnienia, zastoju żółci). Jeśli ból związany byłby z żółtaczką to miałby podłoże kamicy dróg żółciowych i/lub zapalenia dróg żółciowych. Raczej ból jaki Pan opisuje, bez żółtaczki może być związany ze zmianami w zakresie kręgosłupa (np. zwyrodnieniem). Trudno mi określić co się dzieje bez bezpośredniego badania. Radzę w tej sprawie skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym. On po badaniu zaleci odpowiedni sposób postępowania i być może odpowiednie dodatkowe badania (np. RTG kręgosłupa).

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Układ pokarmowy – Dolegliwości związane z układem pokarmowym to najczęstsze przyczyny zgłoszeń pacjentów do lekarza. Mogą występować w każdym wieku, a znaczna część stanowi symptom tak zwanej niestrawności i nietolerancji pewnych pokarmów. Jednak część objawów jest sygnałem poważniejszych schorzeń, do których zalicza się: chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego oraz nowotwory żołądka.
  • Kamica żółciowa – Żółć jest płynną substancją o zabarwieniu zielono-żółtawym, wytwarzaną przez wątrobę. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne oraz sole kwasów tłuszczowych. Żółć bierze ważny udział w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: