Kobieta , 29 lat Na co dzien odzywiam sie "chudo", tzn duzo warzyw, gotowane mieso.Ogolnie lubie zjesc duzo, dlatego wybieram wszystko co najmniej kaloryczne. Nie uzywam cukru. Sa sytuacje ze zjem cos slodkiego w gosciach i zaczyna sie glowny problem - Po kilku godzinach czuje sie jakbym miala kaca. Boli mnie glowa, jest mi troche niedobrze i strasznie chce mi sie pic, do tego mam przyspieszony puls. Mierzylam ostatnio cukier, ale nie na czczo i wynik 90. Czego moga byc to objawy? Prosze o pomoc.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Amelia Świsłowska 57
Amelia Świsłowska Dietetyk, Żukowo 57 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
z takimi objawami dobrze udać się do lek. rodzinnego - on poprowadzi diagnostykę.

Dobrze jest pomyśleć przed wizytą, czy te przypadłości pojawiły się u Pani nagle, czy towarzyszą Pani od dawna. Mogą to być zaburzenia enzymatyczne, np. trawienia węglowodanów lub coś zupełnie innego.
Proszę także spróbować zmierzyć cukier wtedy, gdy pojawią się u Pani ww. objawy (czyi po zjedzeniu słodkiego).

Pozdrawiam
www.poradnialubczyk.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie stężenia glukozy – Stężenie glukozy we krwi to ważny wskaźnik wykorzystywany w profilaktyce w kierunku cukrzycy, w jej rozpoznawaniu. Poprzez badanie stężenia glukozy we krwi odbywa się również kontrola cukrzycy. Stężenie glukozy we krwi wykonywane jest w stanach hipoglikemii, tzn.
  • NeurologiaNeurologia to dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Jest silnie spokrewniona z psychiatrią i polega na odkrywaniu przyczyn uszkodzenia systemu neuronalnego.
Artykuły na ten temat
Kuchnie świata

Tsimane - najzdrowsze plemię na świecie

Najzdrowszymi sercami na świecie może pochwalić się południowoamerykańskie plemię Tsimane, które od tysięcy lat żyje w takich samych warunkach - poinformował niedawno jeden z prestiżowych medycznych magazynów. Sprawdzamy, jaki jest ich sekret na długowieczność....

Alkohole

Leki a alkohol

Coraz większa liczba osób, nie tylko w polskim społeczeństwie, przyjmuje różnego rodzaju leki. Ilość przyjmowanych specyfików farmaceutycznych rośnie w dramatycznym tempie z roku na rok. Jako potencjalni odbiorcy powinniśmy wiedzieć, że niebezpieczne...

Kuchnia i gotowanie

27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza

27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza

Kto z nas nie lubi pysznej, chrupiącej pizzy z ciągnącym się serem... Niestety, podczas gdy my rozkoszujemy się jej smakiem, nasza waga idzie w górę. Co zrobić, żeby nasza pizza była zdrowsza i mniej kaloryczna? Poznaj 27 niezawodnych pomysłów. * Dietetyczna...

Mięso

Jedzenie z grilla

Pierwsze oznaki ciepła powodują, że jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Piknik na trawie czy wypad nad jezioro są na to doskonałym sposobem. Również uwielbiany przez wszystkich grill jest częstym pretekstem do spędzenia wolnego czasu na łonie...

Kuchnia i gotowanie

7 sprzętów kuchennych, które ułatwią życie każdej pani domu

7 sprzętów kuchennych, które ułatwią życie każdej pani domu

Przygotowując posiłki w domu, w dużej mierze wiesz, co nakładasz na swój talerz. Możesz też odpowiednio dobrać składniki, aby były one rzeczywiście zdrowe i smaczne. Da się sprostać temu zadaniu w sposób szybki i przyjemny. Kilka sprzętów może znacząco...

Zasady przechowywania żywności

Warunki przechowywania warzyw

Warzywa stanowią najcenniejsze źródło witamin i składników mineralnych. Są ważnym składnikiem zdrowej diety i podstawą racjonalnego sposobu odżywiania. Aby zachowywać prozdrowotne właściwości warzyw, konieczne jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach....

Mięso

Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso. Badacze udowodnili, że nawet niewielka...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk - do smażenia należy używać oliwy extra vergine. Zawartość antyoksydantów w warzywach Eksperci z Uniwersytetu...

Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO)

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO) Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...