Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jesli nie ma żadnych objawów to tak jednak wcześniej sugeruję wizytę u lekarza prowadzącego aby upewnić się czy nie ma objawów.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy leki na astmę muszę przyjmować cały rok? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Duszności przy objawach astmy – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy mogę odstawić leki bez konsultacji z lekarzem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Leczenie astmy – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Astma u dzieci a sterydy wziewne – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Sterydy wziewne przy astmie oskrzelowej – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy to oznacza, że nie mam astmy? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Czy nieleczona alergia może prowadzić do astmy? – odpowiada Lek. Katarzyna Wrotek
- Problemy z zajściem w ciążę a przyjmowanie sterydów – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Duszności i brak tchu a astma – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
artykuły
Alergii mówimy STOP
Pokrzywka i katar alergiczny to objawy, których do
Czy osoby przyjmujące na stałe sterydy są bardziej narażone na COVID-19? Ekspert wyjaśnia
Gikokortykosteroidy to leki, które na stałe przyjm
Astma zwiększa ryzyko raka? "Przesterowanie układu immunologicznego nie jest wykluczone"
Chorzy z astmą oskrzelową mają wyższe ryzyko rozwo